Home Data & Storage Wanneer streven we Londen voorbij als nr. 1 datahub?

Wanneer streven we Londen voorbij als nr. 1 datahub?

198
dainamics

De Nederlandse datacenter sector doet het onverminderd goed. Vorige week hebben we ons jaarlijkse onderzoek “State of the Dutch Data Centers 2018 – Always On” gepubliceerd. Het is het grootste jaarlijkse onderzoek naar de Nederlandse datacentersector. Ook dit jaar waren er weer enkele verrassende bevindingen.

Het rapport toont de groei en ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden in de sector de afgelopen 12 maanden. De 198 multi-tenant datacenters hebben een bruto oppervlakte van 546.000 m2. Hiervan is 308.000 m2 netto datavloer. De stroomcapaciteit van de single en multi-tenant datacenters wordt geschat op zo’n 1350 MW. We waren niet verbaasd te zien dat de industrie ook in 2017 fors gegroeid is. En de vooruitzichten zijn nog altijd uitstekend voor de gehele industrie. Dit, door de steeds verdergaande digitalisering.

Regionale en internationale groei hand in hand

Het rapport laat zien dat de vraag naar regionale datacenter diensten relatief toeneemt. Die toenemende vraag is met name afkomstig van lokale overheden, onderwijs- en zorginstellingen en techbedrijven. We kunnen het belang van regionale datacenters dan ook niet genoeg onderstrepen. Alle 98 regionale datacenters verspreid over Nederland zorgen ervoor dat bedrijven en instellingen, die steeds meer afhankelijk zijn van IT-diensten, zorgeloos en continu kunnen draaien en innoveren. Met de groei van Edge Computing zullen we ook meer groei in de regio zien.

Ook internationale bedrijven weten de regionale datacenters steeds vaker te vinden. Door de relatief korte afstanden en uitstekende connectiviteit naar de AMS-IX kunnen bedrijven op tegen lage kosten profiteren van lokale datacenter diensten.

Verder blijkt uit het rapport dat de datacentermarkt rond Amsterdam, in een radius van 50 km rond Amsterdam, gemiddeld jaarlijks 18% groeit gemeten over de afgelopen 7 jaar. 71% van alle datacenter capaciteit staat in deze regio. Die ambitie om te groeien lijkt bovendien voorlopig niet ten einde te komen: voor de komende jaren is zo’n 184.000m² aan vloeroppervlak in nieuw te bouwen multi-tenant datacenters gepland.

Unieke positie

De regio Amsterdam neemt een unieke positie in omdat het zowel een colocatie hub als hyperscale cluster is. Die uitzonderlijke combinatie maakt Amsterdam de op één na grootste markt van Europa net na London, met een marktaandeel in Europa van maar liefst 32%. Nu al bezetten de hyperscale campussen een gebied van maar liefst 72.000 m2. Gezien de sterke groei van de hyperscales de aankomende jaren, en speciaal kijkend naar het nieuws van de afgelopen week waaruit bleek dat het moederbedrijf van Google, Alphabet, een 72 hectare groot hyperscale datacenter plant in de “North Amsterdam” campus in Middenmeer, is het slechts een kwestie van tijd voordat Amsterdam, maar eigenlijk heel Nederland, zich de grootste datahub van Europa mag noemen.

Datacenters: duurzame business

Naast het economisch belang van datacenters wordt ook steeds duidelijker zichtbaar dat zij een belangrijke, positieve rol kunnen hebben in de energietransitie. Zo draait de sector vrijwel volledig op groene stroom. Ook zijn enorme stappen gemaakt op het gebied van energie efficiëntie. Daarnaast wordt nu ook de restwarmte in steeds hogere mate hergebruikt. Uit het DDA onderzoek blijkt dat maar liefst 64% van de DDA deelnemers dit doet. Een fantastische eerste stap, maar er is werk aan de winkel. Die restwarmte wordt nu voornamelijk gebruikt voor het verwarmen van de datacenters, maar inmiddels zijn we actief in diverse grote projecten om datacenters te koppelen aan warmte-afnemers. Want een circulaire samenleving bereik je samen.

Download het rapport hier.

Stijn Grove, Directeur Dutch Datacenter Association

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here