Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Louis van Gaal; “Dan bent u de zwakste schakel!”

Louis van Gaal; “Dan bent u de zwakste schakel!”

89

Deze uitspraak is mij bijgebleven na een seminar dat ik heb bijgewoond.  Louis van Gaal zei het tijdens een bijeenkomst voor managers en directeuren door topsportcoaches. Denk naast Louis van Gaal ook aan Joop Alberda en Cor van de Geest.

De bijeenkomst vond plaats in 2010 , de crisis was begonnen, het was de eerste dip, wisten wij veel dat er nog een dip zou volgen, misschien volgt er nog wel een. Bent u voorbereid en bent u toe aan de uitleg ?

Topcoaches werd gevraagd naar de overeenkomsten tussen topsport en het bedrijfsleven, in dit geval de overeenkomsten tijdens een crisis.

Een van de aanwezigen, een manager van PostNL stelde de volgende vraag: “Ik wil iemand in mijn team kwijt, hij presteert niet, maar ik mag hem niet vervangen want er is geen budget door de crisis… Meneer van Gaal, wat zou u doen?”
En toen sprak Louis de voor mij legendarische woorden: “Meneer, dan bent ú de zwakste schakel”.

De zaal werd stil, je zag iedereen glimlachen , blij dat wij de vraag niet hadden gesteld maar we herkenden het wel. De boodschap was klip en klaar.

In goede tijden weten wij het wel, de toppers krijgen de schouderklopjes, de minderen worden gemonitord en als ze ondermaats blijven presteren dan volgt er een PIP (personal improvement plan)  eventueel gevolgd door een exit en hup een vacature die snel moet worden ingevuld.

Hoe anders is dat in crisistijd. En daar zitten wij nu al ruim drie jaar middenin. Bij veel organisaties blijven prestaties achter, salesmensen halen de targets niet of slechts een enkeling. De toppers echter halen ook nu hun targets, die trekken hun plan. Dan is er een groep die het niet haalt maar wel de goede dingen lijkt te doen, een goede funnel opbouwt, hard werkt,zich een slag in de rondte belt maar geen 100%. Dat gaat wel goed komen.

De laatste groep, de zwakke broeders, daar gaat het nu om. Deze groep Sales haalt de targets niet, bouwt geen funnel op, belt niet, is druk met van alles maar er komt niets uit. In deze groep steken wij veel te veel tijd, we hopen dat ook zij weer de juiste dingen gaan doen en zo hun targets weer in het vizier krijgen. Hoewel wij zien dat deze groep de kwaliteit niet heeft die nodig is nemen wij niet de maatregelen die wij wel nemen in goede jaren, een PIP en eventueel exit. Ja , het is hard ….  Misschien is het wel het beste als wij deze mensen een nieuwe kans bieden, deze kans ligt echter niet bij uw bedrijf.

De boodschap van Louis van Gaal is klip en klaar. Als je bij de top wilt horen dan moet je vasthouden aan je lijn, aan je kwaliteitsnorm. Geen concessies doen want je doet daarmee ook de toppers tekort. En je houdt een plaats bezet waar een nieuwe topper de kracht van de ketting verder kan versterken.

Ik hoop dat u wat doet met deze boodschap, durf ook nu de juiste keuzes te maken, zorg voor een ijzersterke ketting. Succes!

Gert Groenewoud, Director/Headhunter/Executive Search Consultant bij InSearch

1 REACTIE

  1. Dag Gert,

    Leuk stuk en mooie anekdote, maar ik intepreteer de anekdote als volgt:

    De manager (coach) is niet in staat van een “zwakke broeder” een sterke broeder te maken. Dus niet de “speler” is in dit geval de zwakste schakel, maar de coach die dus niet in staat is om het beste uit een speler te halen.

    Dus of ik lees het verkeerd of je hebt een andere interpretatie dan ik. Je schrijft de anekdote namelijk loepzuiver op!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in