Home Data & Storage Maak een ‘rampenplan’ voor data recovery

Maak een ‘rampenplan’ voor data recovery

63

Het klinkt wat overtrokken, een ‘rampenplan’, maar vaak draait het niet beschikbaar zijn van informatie binnen een organisatie toch uit op een ‘ramp’. In de Verenigde Staten is het hebben van een ‘data recovery plan’ de gewoonste zaak van de wereld. Niet zo gek met al die cyclonen, aardbevingen, bosbranden en overstromingen die het land steeds teisteren. Om van terroristische aanslagen nog maar te zwijgen.

In Nederland is – zeker bij het midden- en kleinbedrijf – een dergelijke voorziening te vaak niet aanwezig. Grote, internationaal opererende organisaties, hebben hun maatregelen wel getroffen. Dan heb je het over een mirror site: een extra datacenter op geografische afstand waar een (near) real-time spiegelbeeld draait van de primaire site. Plus een dubbel uitgevoerde verbinding tussen de twee locaties. En een schema waarin staat hoe vaak en op welke manier de testen plaatsvinden om na te gaan hoe snel en welke data na een incident weer beschikbaar zijn.

Een dergelijke voorziening kost op zijn minst hetzelfde als het complete IT-landschap op het ‘hoofdkantoor’ (om het zo uit te drukken). Je hebt minder licenties nodig, maar wel meer verbindingen en extra beheer. Een flinke kostenpost dus. Misschien dat veel Hollandse organisaties daarom geen behoorlijke uitwijk hebben.

Zelfs al heb je een behoorlijke uitwijk geregeld, dan nog kun je tegen problemen aanlopen. Het paraat krijgen van vervangende hardware om de back-up mee terug te kunnen lezen en de benodigde verwerkingscapaciteit te leveren, kost veel tijd. Vervolgens moet het herstelproces dan nog starten. Het kan dan zo een week duren voordat de IT-voorzieningen weer enigszins beschikbaar zijn. Als het al lukt zo ver te komen, want er zijn door de vele stappen en afhankelijkheden een hoop onzekerheden in dit proces.Gelukkig bieden de huidige communicatienetwerken (lees: de cloud) een goedkoper alternatief: uitwijk in de cloud. Met regelmaat een snapshot (fotokopie van de server) maken van de gegevens en datastructuren op de hoofdlocatie die vervolgens naar het datacenter van een dienstverlener wordt getransporteerd. Omdat de kosten van de cloud-omgeving worden gedeeld door meerdere klanten, zorgt de schaalgrootte voor een betaalbaar alternatief. Aangezien het repliceren van de snapshot-data naar de cloud-omgeving veel tijd kost, is de informatie soms één of meerdere dagen oud. Maar dat is op te vangen met de dagelijkse back-up, zodat in geval van een ‘ramp’ vrij snel over het complete IT-landschap is te beschikken. De medewerkers kunnen binnen 24 uur weer aan het werk.

Een grove berekening leert dat een beheerde uitwijk van vijf servers met een datatotaal van 5 TB uitkomt op ongeveer 500 euro per maand. Dat is een fractie van het bedrag dat je kwijt bent als je het zelf via een mirror site wilt regelen.

Het belangrijkste echter is dat elke organisatie een continuïteitsplan moet opstellen. Wat gebeurt er als we een dag of meer zonder stroom zitten? Welke gegevens zijn zo belangrijk dat ze niet zo lang kunnen worden gemist? Wie is verantwoordelijk waarvoor? Dit moet je tot in de kleinste details beschrijven en regelmatig testen. Bovendien moet je het plan zelf elk jaar tegen het licht houden om na te gaan of het nog klopt.

Je wilt niet meemaken dat een dijkdoorbraak jouw automatisering wegvaagt en je vervolgens nergens meer over kunt beschikken. Want automatisering is tegenwoordig niet meer een boekhoudpakketje, in toenemende mate is het IT-platform van de organisatie de organisatie zelf.

Martijn van der Schaaf, Computication BV

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in