Home Innovatie & Strategie Maak er werk van: juiste fundering voor digitale transformatie

Maak er werk van: juiste fundering voor digitale transformatie

104
dainamics

Ik houd van mijn vak. Een reden hiervoor is dat technologie steeds in beweging is en in beweging zet. Technologie heeft een steeds grotere invloed op onze maatschappij en het wordt alleen maar spannender. Zo is er vandaag de dag in verband met de digitale transformatie sprake van een vierde industriële revolutie. Zakendoen in het tijdperk van deze revolutie wordt onder meer gekenmerkt door processen die altijd beschikbaar zijn en in real time werken, het ontstaan van nieuwe kansen door betere voorspelbaarheid van ontwikkelingen en de mogelijkheid om klanten en partners een betere beleving op maat te bieden. Wat dit voor het bedrijfsleven en onze maatschappij concreet betekent heeft Dell Technologies in een onderzoek met meer dan vierduizend beslissers uit zestien landen in kaart gebracht.

Discrepantie

Mijn collega Hans Timmerman heeft in zijn blog al verschillende aspecten van dit onderzoek toegelicht. Zo blijkt onder meer dat er een grote discrepantie bestaat: veel bedrijven zijn zich bewust van de uitdagingen door de digitale transformatie maar de meeste hebben geen plan van aanpak voor hun eigen transformatie, laat staan dat zij al aan de slag zijn gegaan. En dat is niet zo verbazingwekkend. Men is zich namelijk wel bewust van de doelen van de digitale transformatie, maar de technische stappen die moeten worden genomen op weg daar naartoe zijn onduidelijk voor velen. Daarom praat ik je graag bij over deze technische hoekstenen van de digitale transformatie.

Drie hoekstenen

Het gaat dus om de ICT-transformatie als onderdeel van de digitale transformatie. De drie hoekstenen hiervan zijn de hybride cloud, all-flash storage en een geconvergeerde infrastructuur. Om met de hybride cloud te beginnen: het is inmiddels wel duidelijk dat uitsluitend gebruik van public cloud diensten voor geen enkele organisatie de beste oplossing is. Uit onderzoek van Dell EMC blijkt dat een hybride cloud het drie keer zo waarschijnlijk maakt om de digitale transformatie te realiseren, kostenbesparingen tot 67% binnen drie jaar oplevert en helpt om tot 30% betere zakelijke resultaten te behalen. Een hybride cloud is het ideale platform om ICT-diensten op een geautomatiseerde manier en via een zelfbedieningsmodel aan werknemers aan te bieden. Zo benader je de metafoor van IT-diensten als stroom uit het stopcontact het dichtst. Een hybride cloud is ook ideaal als always on platform en dus het beste in staat om de 24×7 businessmodellen van het digitale tijdperk te ondersteunen. Last but not least biedt de hybride cloud de financiële transparantie waar jouw financieel directeur om vraagt. Dit zet een opwaartse spiraal in werking: een hybride cloud werkt als ideale basis voor de digitale transformatie en de financiële transparantie zorgt ervoor dat de nodige investeringen door de financiële directeur kunnen worden vrijgegeven voor de digitale transformatie.

Storage is zeker niet het eerste onderwerp waar mensen aan denken als het om de ICT-transformatie gaat, maar toch is bijna elk aspect hiervan afhankelijk van een zo goed mogelijke storage-infrastructuur. Of het nu gaat om het verzamelen en analyseren van big data, de realisatie van nieuwe web-diensten met hun dynamisch gedrag of om de virtualisatie van diensten en applicaties: zij zijn allemaal afhankelijk van een betrouwbare en efficiënte storage-infrastructuur. Voor elementen die onderdeel uitmaken van de digitale transformatie is meestal een all flash-oplossing de beste keuze. All flash-oplossingen worden nog vaak als te duur beschouwd. Maar als je het hele plaatje bekijkt, blijkt niets minder waar te zijn. De beste all flash-systemen op de markt bieden feitelijk een kostenreductie van de totale eigendomskosten tot 80% over drie jaar. Dit komt onder meer doordat zij bijna zes keer lagere administratiekosten hebben en zes keer zo veel data kunnen opslaan als traditionele disk-systemen. Bovendien profiteer je van ingebouwde data-reductie en -compressie en heb je minder stroom en ruimte nodig. Inmiddels kunnen all flash-oplossingen ook overweg met ongestructureerde data, die rond 80% uitmaken van alle nieuwe data binnen een organisatie en de basis vormen voor big data analyses. Zo heeft Dell EMC onlangs een nieuw lid van de Dell EMC Isilon productfamilie voorgesteld die speciaal ontwikkeld is voor het verwerken van dit soort data.

Als derde hoeksteen van de ICT transformatie komt de (hyper-)geconvergeerde infrastructuur kijken. Geconvergeerde infrastructuren brengen de losse onderdelen van een infrastructuur samen in één oplossing. Je krijgt dus in één oplossing de server, opslag, netwerkfuncties, virtualisatie, management software en applicaties. Al deze onderdelen zijn vooraf op elkaar afgestemd en werken optimaal samen. De ICT-afdeling hoeft zich dus niet met aanpassingen en optimaliseren van de oplossing te bemoeien en kan zich richten op het ontwikkelen van nieuwe diensten. Een geconvergeerde infrastructuur biedt veel zakelijke voordelen. Uit onderzoek blijkt dat organisaties met een geconvergeerde infrastructuur rond 4,5 keer zo veel applicaties kunnen ontwikkelen, 96 procent minder uitvaltijd hebben en de kosten voor de infrastructuur en het personeel met 36% kunnen verlagen. Bovendien vormt een (hyper-) geconvergeerde infrastructuur de ideale basis voor een hybride cloud en belanden wij zo weer bij de eerste van de drie hoekstenen van de ICT transformatie.

Ik ga niet beweren dat de digitale transformatie van jouw organisatie al geslaagd is zodra je gebruikmaakt van hybride cloud, all flash storage en een geconvergeerde infrastructuur. Maar met deze drie hoekstenen heb je zeker een goede fundering in huis.

Ruud Koster, Product Marketing & Business Manager server oplossingen, Dell EMEA

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here