Home Innovatie & Strategie IT maakt van defensie een innovatiecluster

IT maakt van defensie een innovatiecluster

257

De door ASML met Intel gesloten overeenkomst en de keuze voor NedCar door BMW illustreren het vertrouwen in Nederlandse innovaties. Bij het maritieme cluster van onze industrie trekt scheepsbouw de aandacht. Bij IHC Merwede in Kinderdijk blijven schepen van de helling rollen. Het gaat dan om sleephopperzuigers of een windmoleninstallatieschip. Een andere innovatie waarbij IT een grote rol speelt vormen de bij Damen in Vlissingen gebouwde patrouilleschepen.

Vanwege een veranderend wereldbeeld met nieuwe dreigingen als terrorisme en de toename van piraterij, is er bij veel marines een groter accent op operaties in kustwateren komen te liggen. De patrouilleschepen worden gebouwd voor antipiraterij- counterdrugs- en kustwachttaken. Het schip kan maximaal 100 evacués aan boord nemen en heeft een grote kraan om noodgoederen te laden en te lossen. De patrouilleschepen hebben een helidek en faciliteiten voor het lanceren van snelle motorboten. Het schip van ca.3500 ton is ongeveer even groot als de in 1992 gebouwde fregatten voor onderzeebootbestrijding. Door een centrale bediening zijn er echter maar 50 bemanningsleden nodig in plaats van de 150 op een fregat.

Deze zogenaamde Hollandklasse is door de Koninklijke Marine samen met Damen, scheepsinstallateur Imtech en elektronicabedrijf Thales ontwikkeld. Schip en uitrusting vinden overal op de wereld opdrachten. Een uniek concept van het schip is de geïntegreerde mastmodule die de systemen bevat die de ogen en oren van het schip vormen, zoals werelds eerste niet-roterende onderzoekradar voor langere afstand, een radar om kleine bootjes en zwemmers te traceren en een beveiligings- en alarmeringsysteem dat 360 graden observeert met behulp van infrarood- en hoge resolutie camera’s. Het schip kan daardoor vanaf de brug door een persoon volledig worden bediend en bewaakt.

De ontwikkelingen voor Marine en Luchtmacht vormen een succesvol innovatiecluster. Ik noem daarom ook nog maar de petitie die eind september aan de Tweede Kamer zal worden aangeboden.

Speciaal voor de 200ste bijdrage op deze site, schreef Jan Roos een blog.
Prof. Jan Roos (1929) begon zijn loopbaan als marineofficier (1949). Later werkzaam bij staf Ministerie van Defensie als projectleider automatiseringsprojecten en bureauhoofd administratieve automatisering der marine (1962-1970). Directielid later algemeen directeur van het Rijks Computercentrum (RCC) te Apeldoorn (1970-1990). Na privatisering ging dit bedrijf verder als PinkRoccade. Hoogleraar Bestuurlijke Informatiekunde bij de Universiteit Tilburg (1990-1995). Behaalde het AMBI-diploma in 1965. Voorzitter van het NGI van 1980 tot 1987, later voorzitter van de Commissie Beroepsontwikkeling (COMBO). Co-auteur van de AMBI leerboeken MESO en TESO. Co-auteur van het recent uitgegeven boek Management of IT-outsourcing, second edition, Routledge 2011.

 

 

1 REACTIE

  1. Teken de petitie aan 2e.kamer op: petities.nl/petitie/handen-af-van-defensie-in-belang-van-verzorgingsstaat/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in