Home Innovatie & Strategie Machine-to-machine communicatie: bouwsteen voor het technisch beheer van de toekomst

Machine-to-machine communicatie: bouwsteen voor het technisch beheer van de toekomst

63
banen
datacenter

De wereld digitaliseert in hoog tempo. Het aantal apparaten en systemen dat via “de Cloud” met elkaar verbonden is groeit razendsnel en het slimme gebruik van de data die uit deze apparaten en systemen gegenereerd wordt, speelt een steeds belangrijke rol bij het flexibiliseren en optimaliseren van de bedrijfsvoering. De mogelijkheden zijn legio. Wat bijvoorbeeld te denken van de digitalisering van het technisch beheer en de inzet van machine-to-machine communicatie om sneller te kunnen anticiperen op veranderende omstandigheden of ingrijpen op basis van de ontvangen data? Mogelijkheden die in de praktijk nog te weinig benut worden.

Als voorbeeld neem ik graag het datacenter. Waar dat in eerste instantie een doel op zich vormt – namelijk gekoelde en beveiligde vierkante meters om op een energiezuinige en efficiënte wijze servers te housen – wordt het meer en meer een middel. Het datacenter vormt voor veel organisaties de ‘ruggengraat’ voor het aanbieden van diensten gebaseerd op Infrastructure-as-a-Service en Software-as-a-Service principes. Inmiddels dient de volgende stap in deze ontwikkeling zich in rap tempo aan: de digitalisering van de technische voorzieningen, installaties en gebouwen, waardoor het facility management bij bedrijven een nieuwe wending krijgt. Het managen van Smart Buildings en Smart Cities komt hierdoor snel dichterbij. Bij de bouw en het beheer van gebouwen en installaties wordt steeds nadrukkelijker ingezet op Total Facility Management. IT speelt hierin een cruciale rol. Niet alleen in operationele zin, maar steeds nadrukkelijker vanuit een integrale beheeraanpak.

M2M
Door een geïntegreerde softwareschil over de fysieke omgeving heen te leggen, is het mogelijk om deze fysieke wereld en hiermee het technisch beheer volledig te digitaliseren. Met het maximaal benutten van de hierbij ter beschikking komende gegevens en verbindingsmogelijkheden van systemen en apparaten, wordt het technisch beheer verbeterd en kunnen bedrijven optimaal gebruik maken van hun facilities. Door machines uit te rusten met sensoren die het functioneren van de machine monitoren en relevante data verzamelen, is het mogelijk om sneller in te grijpen wanneer zich problemen voordoen, of beter nog: potentiële storingen te signaleren voordat deze zich daadwerkelijk voordoen. Deze vorm van communicatie tussen mens en machine maakt het mogelijk om gebouwen en installaties vanuit één centraal punt te monitoren en sturing te geven op afstand. Wanneer slimme apparaten en installaties met elkaar gaan communiceren – zogenaamde machine-to-machine communicatie – kunnen we nog een stap verder gaan en bijvoorbeeld gebruik gaan maken van het zelfherstellend vermogen van deze voorzieningen, zonder tussenkomst van menselijk handelen. Het dagdagelijks technisch beheer vindt dan volledig geautomatiseerd plaats, resulterend in een snellere, flexibelere en meer betrouwbare aanpak.

Smart Local Energy Management
Machine-to-machine communicatie kan niet alleen bijdragen aan de optimalisatie van technisch beheer, maar ook aan kostenbesparing en duurzaamheid. Een goed voorbeeld hiervan vormt smart local energy management. Hierbij wordt met slimme meters de energiebehoefte en het productieproces van bedrijven afgezet tegen de (fluctuerende) energieprijzen en beschikbare eigen (duurzame) energiebronnen, zodat bedrijven kunnen toewerken naar een flexibel productieproces dat rekening houdt met actuele energieprijzen, resulterend in significante energiebesparingen.

Een praktijkvoorbeeld hiervan vormt tussen de samenwerking tussen Cofely en Thermae 2000 in Valkenburg, één van de grootste wellness centra van Nederland. De belangrijkste uitgangspunten van de samenwerking zijn het bieden van garanties voor de beschikbaarheid van bedrijfskritische systemen in combinatie met de toepassing van duurzame vormen van energieopwekking. Door de energievoorziening te koppelen aan energieopwekking en in te zetten op alternatieve energiebronnen slaagt Thermae 2000 erin om het energieverbruik voor het volledige complex – een omvangrijk Wellness en Beauty Center en een hotelcomplex met 60 kamers – met 23 procent te verlagen.

Technisch beheer
Ook op het vlak van technisch beheer gebaseerd op machine-to-machine (M2M)-communicatie worden inmiddels de eerste stappen gezet. Een mooi voorbeeld vormt de recente opening van het eerste onbemande LNG-tankstation van LNG Solutions. Bij het volledig geautomatiseerde tankstation in Duiven kunnen transportbedrijven terecht voor het afvullen van hun trucks met LNG, de nieuwe brandstof voor het wegtransport en de scheepvaart. Binnen het tankstation wordt gebruik gemaakt van tal van slimme toepassingen waarmee monitoring op afstand en communicatie tussen de operationele systemen mogelijk wordt gemaakt. Het tankstation draait volledig op een centraal IT-platform, waarmee het technisch beheer vergaand gedigitaliseerd en geoptimaliseerd is.

Een ontwikkeling die we in de komende jaren in tal van sectoren en toepassingsgebieden gaan zien en die in mijne ogen vanuit een geïntegreerde benadering en op een open platform vorm moet worden gegeven. Op deze manier kunnen we de ‘Smart City’ van de toekomst werkelijkheid laten worden en werken aan een duurzame, slimme toekomst die vandaag al begint.

Rob Damoiseaux, Directeur Business & Project Development Cofely Zuid Nederland BV

1 REACTIE

  1. Hallo Rob,

    Met ons nieuwe bedrijf Pivotal (JV van EMC en VMware) waar GE 10% aandelen van bezit, richten we ons serieus op het internet der dingen.
    Wil graag een keer langskomen om daar wat meer over te vertellen.

    Groeten, Hans Timmerman,
    EMC Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here