Home Ondernemen & Business Mag je nog ondernemen als je boven de 35 bent?

Mag je nog ondernemen als je boven de 35 bent?

64

Soms krijg je in één dag meerdere nieuwsfeiten op je bord die samen een logisch geheel vormen. Zo was het een makkie om nieuws over weer eens een ongeval met een vrachtwagen op de Ring rond Antwerpen te combineren met het invoeren van een extra shift in de Gentse vestiging van Volvo Trucks. Logisch dat er extra vrachtwagens nodig zijn als er dagelijks een paar in de puinpoeier gereden worden. Net zo’n logische combinatie vormde vorige week de vaststelling dat er nauwelijks nog nieuwe ondernemingen starten in Vlaanderen met de oproep van Peter Hinssen om jonge ondernemers meer te steunen.

In zijn column in De Tijd bekende Peter Hinssen dat hij licht depressief terugkeerde van de VS. Daar bleek immers dat risicokapitalisten niet bereid zijn startende ondernemers te steunen indien ze ouder  zijn dan 35 jaar. Wie ouder is dan 35, heeft minder energie, heeft te veel kopzorgen over afbetaling van hypotheken of alimentatie, en verspilt tijd door met zijn gezin bezig te zijn. Tja, daar kan ik me wel iets bij voorstellen.

Anderzijds hoorde ik dus het bericht dat er tot nu toe in 2013 in Vlaanderen minder nieuwe ondernemingen gestart werden dan ooit tevoren. Waarop de baas van een ondernemerskoepel meteen de schuld legde bij de overheid. De belastingen zijn te hoog, de loonkosten te duur,…. Natuurlijk wil niemand ondernemen. Willen de heren ondernemers alsjeblieft eens de hand in eigen boezem steken? Ik hoor van de meeste ondernemersorganisaties alleen maar gemekker. Over de hoge belastingen, over de loonkosten, over te veel regels,…. Soms verdenk ik die ondernemers er van liever tijd te steken in mekkeren dan in ondernemen.

Maar gelukkig zijn er nog heel wat jonge en oudere ondernemers in de IT-sector, die er wel voor gaan. Wellicht laten die zich niet ontmoedigen door de onheilsprofeten die hen zogezegd vertegenwoordigen. De laatste weken heb ik de gelegenheid gehad met een aantal IT-ondernemers en investeerders te praten. Zij focussen op innovatie, op niches in de markt die nog niet bediend zijn, op toepassingen die consumenten en bedrijven het leven makkelijker en aangenamer kunnen maken. En ongeacht hun leeftijd, doen ze dat met de nodige passie en inzet van hun eigen tijd, middelen en creativiteit. Vlaanderen is de laatste jaren een regio geworden waarin enorm veel start-ups actief zijn, met heel wat creatieve apps in uiteenlopende domeinen. Zij die ondernemen verdienen effectief alle steun, misschien niet van Amerikaanse investeerders met foute criteria, maar wel van lokale investeerders, van innovatiefondsen en van tal van sympathisanten. Ook als ze ouder dan 35 zijn.

José Delameilleure, directeur van het IT Marketing & Communications departement van Across Technology

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in