Home Cloud Migratie naar de cloud leidt tot hogere eisen aan het datacenter

Migratie naar de cloud leidt tot hogere eisen aan het datacenter

85

De adoptie van cloud-diensten gaat onverminderd door en leidt tot een forse toename van dataverkeer en -opslag. Om in de groeiende behoefte van hun klanten te kunnen blijven voorzien, hebben zowel de grote, bekende cloud providers als de kleinere, gespecialiseerde cloud-dienstverleners meer colocatiedatacentercapaciteit nodig. Daarnaast nemen steeds meer corporates de strategische beslissing om een deel van hun IT-infrastructuur, bedrijfsapplicaties en data in een private cloud-omgeving in een onafhankelijk datacenter onder te brengen. Deze beslissing is veelal ingegeven doordat hun in house datacenter in de nabije toekomst ontoereikend dreigt te worden in termen van capaciteit, technische eisen, bedrijfscontinuïteit en kosten. De groei die onafhankelijke datacenterleveranciers doormaken is derhalve voor een groot deel toe te schrijven aan enerzijds de stijgende vraag van cloud-dienstverleners en anderzijds aan grote ondernemingen die al dan niet via hun IT-partner naar de cloud migreren.

Om aan de vraag naar datacentercapaciteit tegemoet te kunnen blijven komen, zullen colocatieleveranciers in moeten zetten op grotere datacenters met meer capaciteit. Temeer corporate ondernemingen vanuit het oogpunt van beheer, security en kosten hun IT het liefst onder één dak brengen. Ze willen in een datacenter zowel toegang hebben tot de publieke cloud-platforms van bijvoorbeeld Amazon, Softlayer of Microsoft als met eigen servers een stuk private en afgeschermde cloud-omgeving realiseren voor hun bedrijfskritische applicaties, specifieke workloads en privacygevoelige data. Binnen een model van zogenoemde colocated hybrid IT willen corporates bovendien de zekerheid hebben dat ze gemakkelijk en snel capaciteit bij kunnen schakelen als dat nodig is. Omdat een campusmodel flexibel en dichtbij groei kan faciliteren en tevens de toegang tot connectiviteit waarborgt, zijn datacentercampussen zoals Schiphol-Rijk bij uitstek geschikt om te kunnen voldoen aan de toegenomen en veranderende vraag vanuit de markt.

Maar behalve dat colocated hybrid IT om datacenters met een grotere capaciteit vraagt, leidt het ook tot hogere eisen ten aanzien van de kwaliteit van het datacenter. Omdat corporates een belangrijk deel van hun bedrijfskritische IT-infrastructuur onderbrengen in een onafhankelijk datacenter, willen ze absolute zekerheid dat dit gebeurt met de best mogelijke performance, de hoogste betrouwbaarheid en de strengste beveiliging. Corporate ondernemingen verlangen over de gehele linie de hoogste kwaliteit. Ze kijken niet langer alleen naar zaken als koeling, stroomvoorziening en netwerkvoorzieningen, maar bijvoorbeeld ook naar hoe een colocatie-aanbieder het dagelijks beheer invult, het onderhoud regelt en welke certificeringen het voert. Om de kwaliteit van hun dienstverlening naar hun klanten te kunnen garanderen, hebben zij tevens datacenters nodig die in de nabijheid van hun klanten zijn gevestigd en die een hoge netwerkdichtheid hebben.

Afgaande op de ontwikkelingen in de markt, verwacht ik voor de komende jaren dat de colocatie-aanbieders die geïnvesteerd hebben in de kwaliteit van hun datacenters en ingezet hebben op flexibele schaalgrootte, de combinatie van de grote cloud-aanbieders én corporates succesvol kunnen bedienen. Deze colocatie-aanbieders zijn optimaal in staat om colocated hybrid IT op het vereiste kwaliteitsniveau te kunnen faciliteren.

Michael van den Assem, Algemeen Directeur, Interxion datacenters.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in