Home Cloud Meer grip op cloud? Zo doe je dat!

Meer grip op cloud? Zo doe je dat!

36

Veel organisaties gebruiken een mix van IaaS-, PaaS-, en SaaS-oplossingen en hebben hierdoor met een groot aantal verschillende leveranciers te maken. Een gevolg hiervan is dat het steeds moeilijker is het met de business afgesproken serviceniveau op applicaties en processen te garanderen. De inzet van cloudservices verhoogt nu eenmaal de impact op het beheer van IT-omgevingen.

Een hybride omgeving komt veel voor; hierbij gebruikt een organisatie een combinatie van on-premise- en cloudoplossingen om een bedrijfsproces te ondersteunen. Maar, met zo’n hybride omgeving verlies je gemakkelijk het overzicht op het uiteindelijke niveau van dienstverlening. Bovendien is bij de inzet van cloudservices de relatie met de diverse leveranciers veel anoniemer.

Ook kent de geboden dienstverlening op clouddiensten een hoge mate van standaardisatie, waardoor fijnafstemming een compleet nieuwe dimensie krijgt. Het afsluiten van SLA’s met iedere individuele cloudleverancier is al arbeidsintensief, maar de onderlinge afstemming en bewaking op naleving conform je business doelstellingen is helemaal een grote uitdaging.

De impact van cloudservices gaat dus veel verder dan alleen de inzet van technologie. De uitdaging ligt vooral op het organisatorische vlak. Het aansturen van je cloud-providers en het regisseren van de processen om met al die leveranciers tot eenduidige oplossingen en servicelevels te komen, is veel complexer in vergelijking tot beheer in eigen huis. Er zijn bedrijven die zich er in gespecialiseerd hebben deze zorg uit handen te nemen. Analistenbureau Gartner noemt deze bedrijven ‘cloud brokerage-specialisten’.

Deze cloudintermediairs nemen de complexiteit weg voor bedrijven die met meerdere cloud-providers samenwerken, aangezien zij de aansturing- en regiefunctie voor rekening nemen. Bovendien hebben deze partijen volumeafspraken met cloud-providers en beschikken ze over getrainde en ervaren consultants. Ze ontwerpen de best mogelijke oplossing via een optimaal architectuurontwerp waarbij ze de producten van verschillende cloudproviders samenbrengen. Over deze totaaloplossing maken ze eenduidige service level afspraken met de afnemer. De onderliggende complexiteit en inregeling van integraties en samenwerkingsprocessen nemen zij ook uit handen. Daardoor ontstaat er toch grip op de ogenschijnlijk ongrijpbare cloud.

Esther Kuijper, Product Manager bij UNIT4 IT Solutions

1 REACTIE

  1. Okee, dus door nog een schakel aan de keten toe te voegen reduceer je complexiteit? Ik zal de **mogelijke** voordelen van cloud-brokers niet bij voorbaat afserveren, maar de geschiedenis leert ons dat het outsourcen van processen geen groot succes wordt als je de processen zelf niet al op orde had. Een broker gaat dat niet oplossen en zeker niet onder de prijs die ze zelf zou betalen.

    Zie de eerste reactie van Reza op dit stuk :
    http://www.computable.nl/artikel/opinie/cloud_computing/4726265/2333364/cloud-aggregator-krijgt-rol-in-itmarkt.html

    Zonder goede onderbouwing is dit een loze opinie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here