Home Data & Storage Meer doen met minder

Meer doen met minder

54
dainamics

Was je net zo blij met die fijne dikke 2.5 liter turbomotor in je auto, komen ze ineens met lichtere turbomotoren die hetzelfde vermogen bieden en nog minder verbruiken ook! Less is more oftewel minder is meer. Die trend heeft het datacenter ook bereikt. Iedereen is inmiddels bekend met virtualisatieoplossingen voor servers. Die trend heeft zich ook doorgezet in het gehele datacenter: Software Defined X is geboren.

We schrijven 2009 als ik voor het eerst in aanraking kom met zogenaamde “Hyperscale Data Centers”. Een Hyperscale Data Center is een datacenter op basis van zogenaamde gedistribueerde workloads die verspreid worden over grote aantallen standaard x86 servers. Dergelijke oplossingen worden meestal via cloud-toepassingen geleverd. Het was voor mij een eye-opener.
Destijds kocht 99% van de klanten rack- of bladeserver-oplossingen, waarop de bekende virtualisatielaag draaide, ondersteund door een SAN (storage area network)-oplossing voor de data-opslag. In een Hyperscale Data Center is dit over het algemeen “not done”. Maar waarom niet? Simpelweg omdat de traditionele SAN-oplossing niet flexibel genoeg is voor de gedistribueerde workload en ook dat de technische infrastructuur dit niet optimaal ondersteunt. Immers, in een Hyperscale Data Center heerst de software. Die wordt als een schil over het datacenter heen gelegd en bepaalt de functionaliteit. Niet alleen met betrekking tot de servers, maar ook tot de storage en zelfs het netwerk. Je bent dus niet meer afhankelijk van de hardware. Deployment, maintenance, monitoring en roll out lopen gewoon via de software. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat alles aan het juiste netwerk is geknoopt. Stel je eens voor hoeveel flexibiliteit dat geeft!

Dit is uiteindelijk ook wat organisaties met meer traditionele infrastructuren proberen te bereiken, maar dan op basis van meer commerciële oplossingen die minder vergen van de kennis en ervaring van het aanwezige IT-personeel. De uitdaging die veel klanten hiermee hebben is het mengen van de traditionele IT-architectuur en de nieuwe omgeving. Een converged infrastructuur kan hierbij helpen. Dit is een x86 gedreven platform voorzien van netwerk-switches en voldoende storage-mogelijkheden, en dan allemaal in een chassis of zoveel mogelijk gecombineerd binnen een datacenter. Voeg hier een infrastructuur-management-laag aan toe en een converged infrastructuur is geboren. Dit soort oplossingen heeft een aantal voordelen. Alles is geïntegreerd en modulair en dit biedt een prima platform om het Software Defined X datacenter optimaal te kunnen ondersteunen.
Het finale doel dat veel klanten voor ogen hebben; het opzetten van een IT-servicecenter middels een private cloud, kan hierdoor veel makkelijker behaald worden. Hierdoor wordt de modernisering van het datacenter op een effectieve wijze bereikt en kunnen veel simpele processen en IT-handelingen geautomatiseerd worden binnen de cloud. De IT-afdeling krijgt hierdoor de handen vrij om IT en business verder te integreren om te ondersteunen aan de bedrijfsdoelstellingen.
En zo kun je dus meer doen met minder.

Ruud Koster, Product Marketing & Business Manager server oplossingen, Dell EMEA

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here