Home Cloud Meest innovatieve gadget ………. ??

Meest innovatieve gadget ………. ??

149

Vorige week werd mij tijdens een workshop gevraagd wat de meest innovatieve gadget is die ik recentelijk ben tegengekomen.

Wel, da’s een moeilijk te beantwoorden vraag, immers in de door technologie gedreven wereld van vandaag val je van de ene verbazing in de andere. Zeker wanneer een onderdeel van je vak, het volgen van technologietrends en het inschatten van potentie van die nieuwe ontwikkelingen is. En om er dan slechts één uit te kiezen ….

Daarbij komt verder nog dat ik met het woord “gadget” wat problemen heb. Naast de betekenis van: uitvindsel, instrumentje is de tweede betekenis: overbodige versiering, en ik kom nu eenmaal nogal wat mensen tegen die vooral die er vooral de laatste betekenis aan toekennen. Maar in mijn beleving is een gadget geen gadget meer wanneer bij zo’n uitvindsel een Software Development Kit (SDK) beschikbaar is. Dan kun je immers je creativiteit gebruiken om zo’n uitvindsel naast de door de ontwikkelaars bedachte toepassing ook geschikt te maken voor gebruik binnen jouw specialisme of discipline, en dit wellicht op een manier die nog niet eerder werd vertoond.

Maar nu terug naar die vraag: “De meest innovatieve gadget van de laatste zes maanden?” Voor mij is dat de Lytro camera. Dit is een consumentenproduct waar je Light Field Pictures (LFP) mee kunt maken. Het toestel is een voorbeeld van een ingewikkelde combinatie van fundamenteel onderzoek, het voordeel van de wet van Moore, ver doorgezette miniaturisering en ten slotte moderne productiehulpmiddelen, die een baanbrekend product binnen het bereik van de consument brengen.

Bij Light Field Pictures worden niet alleen de kleur en de intensiteit van de lichtstralen vastgelegd, maar er wordt daarnaast ook de (vector)richting van de lichtstraal door een punt in de ruimte gedetecteerd en vastgelegd. Er worden zo’n 11 miljoen lichtstralen vastgelegd (megarays). Door ver doorgevoerde miniaturisering is men in staat om een micro-lens array vóór de photo-sensor te zetten waardoor deze functionaliteit wordt verkregen.

Op het moment dat een foto wordt gemaakt worden al deze LFP-gegevens opgeslagen, samen met de daarbij horende standaard gegevens zoals: datum, sluitertijd, gevoeligheid (ISO), f-stop en focus-lengte. Op het scherm van de camera of een aangesloten desktop krijg je een eerste indruk van de gemaakte opname. Maar tik je daarna op een willekeurige plek van de opname (of met de desktop een klik van de muis) dan wordt de omgeving van die klik of tik scherp weergegeven. De foto’s worden hierdoor heel dynamisch! (Kijk op www.lytro.com)

De LFP-data van de foto verandert niet, m.a.w. de opgeslagen basisgegevens veranderen niet, maar de software met slimme algoritmen gebruikt de opgeslagen basisinformatie om tot een nieuw resultaat te komen.

Het hele data- en softwaresysteem rond de Lytro camera is ontworpen met cloud-computing over het internet als strategie voor de toekomst. Alle LFP-data wordt in de cloud opgeslagen (Lytro geeft daar op dit moment zelf de mogelijkheid toe). Met andere woorden je “bulk-data” staat in de cloud en niet op je camera, desktop of tablet. Er is een nieuw formaat voor deze data opgezet om bewerking via de cloud zo efficiënt mogelijk uit te kunnen voeren. Pas op hert moment dat er moet worden gerekend worden benodigde delen van de data opgehaald. Bovendien geeft deze benadering van bewerking de mogelijkheid om eenvoudig LFP-opnamen met anderen te delen.

Het was weer eens een “ouderwetse” uitdaging om zo’n Lytro camera te bemachtigen. U kent dat wel: ze worden niet in Europa verkocht, worden niet naar Europa verscheept, enz. Ik zeg u, alle moeite was niet voor niets. Lytro maakt echt een volgende stap op fotografie gebied. Goed, dit is een release 1.0 product, maar de toekomstvisie en potentie die ze hebben weten te concretiseren in een $400 consumentenproduct zal de foto-industrie doen schudden op haar grondvesten en daarom was het mijn keuze als meest innovatieve gadget van de laatste zes maanden.

Hans Appel, Professor Computer Science & Sensor Technology. Hanze University of Applied Sciences, Groningen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in