Home Cloud Met z’n allen naar grote hoogte; zo krijg je de business mee...

Met z’n allen naar grote hoogte; zo krijg je de business mee in de cloudreis

Conclusion MBS -
57

Voor de meeste bedrijven is het gesneden koek: cloud is de toekomst en dus draait hun IT-omgeving (gedeeltelijk) in de cloud. Maar waar nieuwe ontwikkelingen zich voordoen, is er altijd een groep die de meerwaarde er (nog) niet van inziet. Wat als jij als IT-afdeling overtuigd bent van een overstap naar de cloud, maar de business je niet steunt in deze strategie? Uit marktrondvraag over cloudmigratie blijkt dat dit een zorg is binnen het selecte groepje bedrijven die nog niet naar de cloud is overgestapt. Maar naar de cloud vertrekken zonder de business aan boord is, kan niet. Hoe je toch samen op cloudreis gaat, dat lees je in deze blog.

Angst voor de reis

Als je te maken hebt met een sceptische business, dan is het goed om je te realiseren dat het meestal geen vrees voor de cloud zelf is, maar dat het voortkomt uit vliegangst ofwel de reis daarnaartoe. Met andere woorden, voor de veranderingen die ermee gepaard gaan. Want op veranderingen zitten mensen niet altijd te wachten. Vaak komt dit voort uit onwetendheid. Wat betekent het eigenlijk als mijn finance-afdeling voortaan werkt vanuit een cloudapplicatie? Een blinde vlek op dit gebied kan ervoor zorgen dat de afdeling niet direct staat de springen om gevoelige bedrijfsgegevens op een cloudgebaseerd ERP-platform op te slaan. Daarbij komt dat de oude werkwijze en applicaties daarbinnen onderdeel van het meubilair zijn. De systemen zijn precies geënt op en aangepast naar een eigen manier van werken en daarmee vertrouwd. Hoe is een nieuwe werkwijze efficiënter dan wat ik nu doe? Is het de investering om een nieuw systeem onder de knie te krijgen waard? Als dit soort vragen rondgaan, is het niet gek dat er aanvankelijk weerstand is.

Koppen tellen 

Toch kom je niet op de bestemming die je voor ogen hebt als de business ‘thuis’ blijft. Integendeel, de stap naar de cloud wordt immers niet zomaar gezet en het is juist vaak de business die van de nieuwe financiële of logistieke cloudapplicaties de voordelen gaat plukken. Zij moeten er immers mee werken en het naar hun hand zetten. Het liefst zorg je er daarom voor dat ze zelf inzien dat het waardevol is om de cloudreis te maken. Bijvoorbeeld vanwege systemen die overal benaderbaar zijn. De stap naar de cloud gaat in de basis dus vooral om change management, wat goede ondersteuning en draagvlak vanuit het management essentieel maakt. Als IT-afdeling heb je voornamelijk een faciliterende of ondersteunende rol. De verandering naar de cloud moet compleet organisatie gedreven zijn om succesvol te zijn.

Met zonder angst

Om daar te komen is het nodig om in de organisatie genoeg vertrouwen op te bouwen. Een bepaalde mate van inspraak in de reis naar de cloud is hiervoor cruciaal. Je gaat immers niet zomaar naar de cloud; daar zit vaak een valide strategie of businessvraag achter. Focus hierop en neem afdelingen hierin mee, bijvoorbeeld door per afdeling key users een plek aan tafel te geven. En benader het cloudtraject vanuit de business-as. Wat is de specifieke businesswaarde van een cloudoverstap? Waarom zou je als finance-afdeling dat vliegtuig in moeten stappen? Dat dit neerkomt op zaken als systemen die sneller up-to-date zijn, altijd en overal benaderbaar zijn en dat nieuwe functionaliteit in een handomdraai toegevoegd kan worden, is niet altijd bij iedereen bekend. Besteed hier dus tijd aan en informeer goed over de businessmeerwaarde. Daarmee groeit dat cruciale vertrouwen.

Steentje bijdragen

Vliegangst gaat meestal om meer dan angst voor hoogtes. Zo ook bij een overstap naar de cloud. Het gaat waarschijnlijk niet om de cloud zelf, maar de reis daarnaartoe en al zijn uitdagingen. Dus plan de reis als IT-afdeling vooral niet in je eentje, maar zorg dat iedereen in de plannen wordt meegenomen en zijn steentje kan bijdragen. Dan ga je uiteindelijk met z’n allen naar grote hoogte.

Wilbert Dirven, salesmanager bij Conclusion MBS 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in