Home Algemeen Mexicaanse telecom: Bienvenido a Holanda

Mexicaanse telecom: Bienvenido a Holanda

92

Vorig jaar opende ik een bijeenkomst van de Ambassadors of Telecom bij wijze van grap met een Mexicaanse sombrero en poncho. Dit om aan te geven hoe de wereld verandert. Want wie had ooit kunnen denken dat een Mexicaanse telecomtycoon onze nationale telcotrots aan zijn winstgevende zegereeks zou rijgen.

Een grap is het voor de KPN-top allang niet meer. Het gevecht om de totale zeggenschap van de onderneming is in volle hevigheid losgebarsten. Als kenner van de Latijnse cultuur zou ik het daarbij niet graag tegen deze op-een-na-rijkste man van de wereld op willen nemen. Hij is niet voor niks multimiljardair, hij heet niet voor niks Slim en hij zal de creatieve en inventieve strijdmiddelen uit Midden-Amerika ongetwijfeld in zijn wapenarsenaal hebben zitten.

Is het zorgwekkend dat KPN binnenkort onderdeel is van het telecom-conglomeraat van America Movil? Wat betreft de diensten van KPN als operator in mobiel, glasvezel en in vast in principe niet. Want daarin is het een speler als elke andere. Wat KPN echter bijzonder maakt is dat het ook de eigenaar is van een enorme, voor een groot deel unieke infrastructuur. Die infrastructuur is van essentieel belang voor het functioneren van  Nederland als onafhankelijk land. Het klinkt wat hoogdravend, ik weet het, maar anders kan ik het toch echt niet zien.

En daarbij, in het verleden heeft KPN wel vaker laten zien deze machtspositie in te kunnen zetten tegen andere aanbieders in de markt. En dat ook te doen. Een eigenaar in Mexico-city zal helemaal weinig mededogen kennen met zijn concurrenten in het polderland en alles inzetten om zijn positie te versterken. In die zin is het wel zorgelijk ja….

Joost Heessels (1960) ging na zijn opleiding journalistiek de vakbladenwereld in. Na drie jaar startte hij zijn eigen uitgeverij; magenta publishing. Hierin is inmiddels een portfolio opgebouwd van magazines, online en events op het vakgebied van ict, telecom en office. Daarnaast is hij sinds twee jaar mede-eigenaar van Contender Company, specialist in curated content. Via twitter te volgen op @1joost

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in