Home Ondernemen & Business Microsoft, hoe nu verder

Microsoft, hoe nu verder

65

Het rommelt binnen Microsoft. Ik denk dat we aan de vooravond staan van belangrijke en opvallende  gebeurtenissen. Hoe overleeft Microsoft de jaren tien?

Als enterprise architect heb ik van nature wat moeilijkheden met Microsoft. Zij hebben de begrippen vendor lock en platform afhankelijkheid heel nieuwe dimensies gegeven. Maar dat laat onverlet dat de meeste privé en zakelijke PC’s (de onze thuis ook) op Windows draaien vanwege de lage prijs, de vele applicaties en het draaien van Office. En juist die markt is in rep en roer. De PC verkopen nemen af ten gunste van mobiele apparaten. Daar regeren Android en Apple. De back office van grotere bedrijven en webhosters draait tegenwoordig standaard op Linux.

In Q3 verliest Microsoft 7% omzet op Windows. Auw! Windows8 is niet de oplossing voor het probleem. Dit schizofrene OS is voor PC’s en laptops minder sterk dan Windows7 en voor tablets duur, onaf en onvriendelijk. Nog slechter gaat het met Windows RT. Microsoft stopt met de Surface RT en de koopjesjager in u kocht ze deze week voor 279 Euro (geen geld). Er is domweg minder markt voor Windows.

Steve Ballmer gaat het gevecht niet meer aan en kijkt uit naar zijn pensioen. Voornaamste kandidaat voor zijn functie is Nokia-CEO Stephen Elop. Hij voorspelt echte veranderingen binnen Microsoft, concentratie op een nieuwe core business en bijvoorbeeld het afstoten van Bing en de X-Box. Minder medewerkers in kleine teams.

Elop (van 2008-2010 hoofd van de Office Divisie) wil Office niet meer positioneren als reden om Windows te kopen maar zal het aanbieden op zoveel mogelijk platforms, ook die van de concurrentie. Daarmee moet Office toekomst houden. Windows in de backoffice wordt nog een tijdje doorgedreven door gebruik van SQL Server, SharePoint en Exchange in het kleinbedrijf. Daar wordt nu veel geld verdiend. Maar toekomstvast is het niet.

“En wie niet wil verzuipen is wijs als hij zwemt, want er komen andere tijden.”

Hans van Buuren, Enterprise Architect

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in