Home Cloud Microsoft Tenant: wat is het en hoe maakt u het aan?

Microsoft Tenant: wat is het en hoe maakt u het aan?

4778

Wanneer u clouddiensten van Microsoft afneemt heeft u het woord tenant vast wel eens voorbij zien komen. Maar wat wordt er precies bedoeld met dit begrip? En waarom is dit belangrijk?

Wat is een Microsoft tenant?

Een tenant kunt u eigenlijk zien als een container, waarin al uw online services van Microsoft zijn opgeslagen. Wanneer uw organisatie gebruikmaakt van een cloudservice van Microsoft, zoals bijvoorbeeld Office 365, wordt in het Windows Azure datacenter een ruimte gereserveerd: dit wordt de tenant genoemd. In deze ruimte worden de online diensten beschikbaar gemaakt en kunt u met Windows Azure Active Directory (WAAD) de gebruikers beheren. U kunt ook een koppeling met de Active Directory op uw eigen locatie maken via Active Directory Federation Services (ADFS). Vaak denkt men bij het activeren van deze online services dat de tenant slechts het domein is van de Office 365 gebruikers, maar dit is eigenlijk alleen het geval als u geen eigen domein opgeeft.

Hoe ziet een tenant eruit?

De tenant bestaat altijd uit een zelfgekozen naam, gevolgd door ‘onmicrosoft.com’ in de adresbalk. Als u bijvoorbeeld ‘ict-specialist’ als tenant wilt gebruiken, dan wordt de tenant dus: ‘ict-specialist.onmicrosoft.com’. Na activatie van de tenant kunt u een domeinennaam aan de tenant koppelen, zoals ict-specialist.com in plaats van ict-specialist.onmicrosoftsoft.com”. Gebruikers die u toevoegt aan de online service, krijgen dan het e-mailadres user@ict-specialist.com in plaats van user@ict-specialist.onmicrosoft.com. U kunt ook meerdere domeinen aan een tenant koppelen. Zo kunt u bijvoorbeeld user@afdelingvanmichel.nl aanmaken als tweede domein, door eerst het afdelingvanmichel.nl domein aan de tenant ict-specialist.onmicrosoft.com te koppelen.

Wat als de tenant/domeinnaam al bezet is?

Om te testen of de door u gewenste domeinnaam beschikbaar is, bestaat er de toepassing o365.rocks. Het is mogelijk dat de gewenste domeinnaam al bezet is. De meest eenvoudige optie is dan om een andere domeinnaam voor de productieomgeving te gebruiken. Kunt u geen andere domeinnaam gebruiken? Dan moet u intern uitzoeken wie de omgeving met de gewenste naam heeft aangemaakt. Als de administrator van de aangemaakte tenant is gevonden, dan moet deze de tenant verwijderen. Het duurt dertig dagen voordat de tenant weer vrij komt. Deze dertig dagen zijn ingebouwd als overbruggingsperiode, voor het geval de klant zich na het opzeggen van de online service bedenkt en de service alsnog wilt gebruiken. Is de tenant in gebruik genomen buiten uw bedrijf? Dan zult u toch een andere domeinnaam moeten kiezen, aangezien Microsoft geen informatie verstrekt over de opgeëiste tenants.

Het is goed te vermelden dat de tenantnaam losstaat van het e-maildomein. Dus wat de tenantnaam ook wordt, u kunt gewoon uw bestaande e-maildomein blijven gebruiken.

Hoe ga ik te werk?

U begint met het afnemen van een van de online diensten van Microsoft, bijvoorbeeld Office365. Daarvoor registreert en activeert u de tenant bij Microsoft. Daarna start er een proefperiode van 30 dagen, waarin u gratis aan de slag gaat onder een proeflicentie. U krijgt gedurende deze periode 25 userlicenties, waarmee u de omgeving kunt testen. Wanneer deze periode afloopt krijgt u een bericht van Microsoft, waarin gevraagd wordt om de tenant definitief te activeren. Doet u dit niet, dan verlopen de licenties en kunt u de toepassingen niet meer gebruiken.

Na de proefperiode krijgt u de mogelijkheid de tenant op verschillende manieren af te nemen; of dat nu een uitgebreid pakket is op Enterprise-niveau, of enkel een Cloud Solution Programma. Wij adviseren u graag over welke oplossing het beste aansluit op uw wensen.

Gebruik ik de tenant wel optimaal?

Soms worden niet alle toepassingen in uw tenant optimaal gebruikt, bijvoorbeeld als uw gebruikers niet alle applicaties met regelmaat nodig hebben. Dan is het goed om inzichtelijk te maken welke programma’s u nu eigenlijk wel en niet nodig heeft. Een efficiënt tenantgebruik kan uiteindelijk aanzienlijk veel geld besparen in de licentiekosten. COMPAREX biedt rapportages om u het gebruik van de diensten inzichtelijk te maken, maar ook adoptieprogramma’s om de toepassingen beter te laten landen onder uw gebruikers. Zo weet u zeker dat u de tentants optimaal benut.

Hoe om te gaan met meerdere tentants?

Naar de toekomst toe zien we dat eigenlijk iedereen een tenant bezit. Soms is er sprake is van meerdere tenants binnen één organisatie; bijvoorbeeld door een overname, fusie of naamsverandering. Het migreren of samenvoegen van tenants en de daarin aanwezige diensten kan op een lastige en kostbare klus uitlopen, bijvoorbeeld door het overplaatsen van de programma’s en gegevens naar een nieuwe omgeving, het afstoten van een oude tenant of het aannemen van een nieuwe tenant.

Advies nodig?
Wanneer uw organisatie klaar is voor de cloud, bent u er in elk geval zeker van dat Microsoft al een plekje voor u heeft gereserveerd in het Windows Azure data center! Wilt u advies over het aanmaken of uitbreiden van uw tenant? Neem contact met mij op via 06-2185 9931 of mail mij op michel.mars@comparex.nl.

Michel Mars, Microsoft Cloud Support Coordinator bij Comparex

1 REACTIE

  1. Ik begrijp er helemaal niets van. Ik heb een abonnement bij Microsoft afgesloten voor office 365. Als privaat persoon. Daar betaal ik 7 euro per maand voor en kan ik dus de office 365 programma’s voor gebruiken. Ik weet verder niet van een tenatnt of iets anders. Nu wil ik mijn abonnement gaan onderbrengen bij Your Hosting en die zeggen: kan niet, want we kunnen geen tentant overnemen.
    Nogmaals: ik begrijp hier niets van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in