Home Cloud Migratie naar de cloud: gewoon een kwestie van doen

Migratie naar de cloud: gewoon een kwestie van doen

89

Herinnert u het zich nog, verhuizen tijdens je studententijd? Matras, stoel en pannen achterin een busje en samen met vrienden alles proberen in één dag naar het nieuwe onderkomen te krijgen. En, heeft u dat recentelijk ook nog op die manier gedaan? Grote kans dat u nu een verhuisbedrijf belt. Want verhuizen, dat is een vak.

Ik merk in de markt dat het voor organisaties een behoorlijke uitdaging is om hun bestaande serveromgeving over te zetten naar de cloud. Zij zien er tegenop omdat ze downtime vrezen, schijven die kapot gaan, en onvoorziene zaken zoals een database die onbereikbaar blijkt. Toch is er eigenlijk niets simpelers dan servers naar de cloud brengen.

Belangrijk is dat u bij een migratie aangeeft hoe u geholpen wilt worden. Veel bedrijven hebben behoefte aan een klankbord en advies over de te volgen aanpak. Daarom kan het fijn zijn als de verhuizer plaatsneemt in een projectgroep die de migratie leidt. Maar de verhuizer kan ook de complete migratie doen, net zoals dat soms met ‘gewone’ verhuizingen gaat: er zijn gespecialiseerde bedrijven die uw hele huisraad inpakken en weer uitpakken in uw nieuwe huis.

De meest logische eerste stap van een migratie naar de cloud is zelf aangeven hoe de omgeving in de cloud moet gaan draaien. Dit gebeurt op basis van hoe die omgeving nu functioneert. U vertelt wat goed is en waar de pijnpunten liggen. Vervolgens wordt besloten of de infrastructuur opnieuw moet worden opgebouwd of dat overzetten het beste is. In het eerste geval wordt een nieuwe omgeving gebouwd met de nieuwste versies en is er alle tijd om de data over te zetten. Moet de omgeving ‘as is’ over, dan kan de verhuizer bijvoorbeeld inloggen op de bestaande omgeving en de virtuele servers pakken en kopiëren. Vervolgens krijgt u de log-ins waarna u kunt testen of alles werkt. Na het fine-tunen wordt dan een moment afgesproken om de data die veranderd zijn te kopiëren. Daarna gaat alles live. Bij uw oude omgeving kan dan simpelweg de stekker eruit.

Toch nog koudwatervrees? Bedenk dan dat sommige ‘IT-verhuizers’ ook diensten aanbieden als Disaster Recovery as a Service (DRaaS), waarbij een secundaire omgeving naast de primaire van een organisatie draait maar op een andere locatie. Daarvoor wordt real-time alle data gesynchroniseerd en kunnen organisaties in geval van een calamiteit met één druk op de knop ‘over’ naar de secundaire omgeving. Zo’n omschakeling is in feite niets minder dan een continue migratie. Met dat verschil dat je bij een eenmalige migratie naar de cloud ruim de tijd hebt om te testen of alles goed geland is. Voor een professionele IT-verhuizer is een migratie naar de cloud dus gewoon zijn dagelijks werk.

Hugo van Diepen, Co-founder en commercieel directeur Uniserver

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in