Home Ondernemen & Business De migratie naar workspace

De migratie naar workspace

60

Medewerkers willen zowel op kantoor als daarbuiten op elk device kunnen inloggen. Een single sign on – of de applicaties nu centraal staan of niet. Met een managed workspace kan dat. Hoe realiseer je de implementatie van deze virtuele desktops?

Het klinkt eenvoudig en zelfs vanzelfsprekend: als je virtuele desktops hebt ingericht, dan kan het beheer centraal plaatsvinden en verloopt de communicatie tussen enerzijds de centrale server (en de IT-afdeling) en anderzijds de gebruiker via een door de IT-staf ingerichte portal. Veel medewerkers zullen echter bang zijn voor de overstap naar deze nieuwe manier van werken. Al te bekend zijn langdurige implementatietrajecten die de dagelijkse werkzaamheden eerder remmen dan innoveren.

Single sign on

Dat hoeft bij de uitrol van een managed workspace niet het geval te zijn. In tegendeel. Waar een gebruiker traditioneel eerst moet inloggen op zijn PC en vervolgens voor verschillende applicaties, daar voorziet een managed workspace in een single sign on – ook als bepaalde legacy-software nog steeds lokaal draait, of Office 365 toepassingen juist op externe (Azure-)servers draaien.

Inventariseren

Uiteraard heeft de migratie voor de IT-afdeling iets meer voeten in de aarde. Het begint ermee te inventariseren welke applicaties gebruikt worden in een onderneming. Natuurlijk zijn er standaard-tools die beschikbaar gesteld worden door de onderneming, maar het is belangrijk ook die applicaties te inventariseren die door medewerkers gebruikt worden omdat er geen centraal gedistribueerde oplossing beschikbaar is. Denk daarbij aan Dropbox. Je kunt het gebruik ervan verbieden, maar zult wel voor alternatieven moeten zorgen.

Uiteraard moeten ook de mappenstructuur en de netwerkprinters overgebracht worden naar een nieuwe situatie. Belangrijker is het toekennen van rechten. Welke gebruiker mag bepaalde data inzien, wijzigen, verwijderen – en wie niet? Dergelijke rechten zijn vaak historisch gegroeid en niet vastgelegd. De migratie naar een Managed Workspace geeft de mogelijkheid deze rechten in kaart te brengen en te koppelen aan functies. In het kader van compliancy en voor het voldoen aan de AVG-regelgeving is dit belangrijker dan ooit.

Flexibiliteit

Protocollen die aan de hand van de toe te kennen rechten binnen het portal worden ingericht zorgen ervoor dat de medewerker op elk device kan beschikken over een virtuele desktop, terwijl de IT-afdeling de controle houdt over de omgeving. Dit zorgt voor flexibiliteit bij de gebruikers, voor een hoger niveau aan security, tegen lagere kosten voor hardware voor de IT-afdeling.

Michiel van Bergen, Pre Sales bij CSN Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in