Home Algemeen Migratie van een netwerkinfrastructuur: Big Bang of seamless?

Migratie van een netwerkinfrastructuur: Big Bang of seamless?

114

In elke netwerkinfrastructuur komt er een dag waarop de hardware zodanig verouderd is dat het vervangen moet worden. Een mooie kans om nieuwe technologieën in huis te halen en winst te boeken op het gebied van capaciteit, schaalbaarheid, snelheid, betrouwbaarheid en beheersbaarheid. Een mooie kans ook om alles weer eens onder de loep te nemen en de fysieke en logische infrastructuur op te schonen. Netwerkarchitecten en leveranciers maken een mooi High Level Design en worden het eens over het eindpunt. De weg naar dat eindpunt is echter een ander verhaal en bezorgt managers en beheerders vaak slapeloze nachten.

Bij het vervangen van de vorige generatie konden zij zich vaak nog wel een migratie ‘over het weekend’ veroorloven, waarbij het netwerk van vrijdagavond tot maandagochtend niet beschikbaar was. Vandaag de dag is dit in veel bedrijven een ondenkbare situatie en dat heeft gevolgen voor de migratie. Vaak wordt er in het voortraject geen aandacht aan de precieze aanpak besteed, terwijl hier zeker een voordeel behaald kan worden. De methode van aanpak is namelijk van invloed op de bestelling, de manuren, de doorlooptijd en de downtime en daarmee dus ook op de kosten. Laten we eens een paar varianten tegen het licht houden.

Big Bang-migratie
Bij een Big Bang-scenario wordt de nieuwe apparatuur zo veel mogelijk offline voorbereid, aan de hand van tekeningen en configuraties van het operationele netwerk en de kennis van de beheerders. Waar mogelijk wordt de nieuwe hardware alvast in kasten geplaatst en worden er testscenario’s doorlopen. Er wordt een migratiewindow gepland. Hierin worden eventueel randsystemen down gebracht waarna de oude apparatuur verwijderd wordt en de nieuwe aangesloten. Tenslotte wordt alles weer opgestart en kunnen operationele testen uitgevoerd worden. De grootste nachtmerrie is dat gebruikers op maandagmorgen massaal aan het werk willen en dat er dusdanig grote problemen zijn dat alles teruggedraaid moet worden waardoor een volledige dagproductie gemist wordt. Een goed rollback-scenario is onmisbaar om de schade in dat geval nog enigszins te beperken.

Seamless-migratie
Voor bedrijven die 24/7 beschikbaarheid nodig hebben is een Big Bang vaak geen optie. Zij zullen moeten werken met een seamless ofwel naadloze migratie van de oude naar de nieuwe omgeving. Waar mogelijk is het de beste optie om het nieuwe netwerk naast het bestaande te bouwen en de twee te koppelen. Vaak is wel extra hardware nodig om deze koppeling te realiseren. In het ideale geval kunnen alle eindpunten stuk voor stuk omgestoken worden op de nieuwe infrastructuur. In een datacenteromgeving kan Vmotion hier enorme voordelen bieden. Eerst worden de minder kritische systemen en gebruikers in een pilotfase omgezet. Pas als alle systemen gemigreerd zijn worden de oude componenten verwijderd. Voor deze methode is veel ervaring nodig en kennis van de huidige infrastructuur en het dataverkeer zijn een vereiste. Technieken als Rapid Spanning Tree, dynamische routering en HSRP/VRRP kunnen hier vriend of vijand zijn. Als je een seamless-migratie aanbiedt, rekent de eindgebruiker op beschikbaarheid van de systemen en neemt hij geen extra voorzorgsmaatregelen, waardoor er extra productiviteitsverlies optreedt als er problemen in de migratie optreden.

Gefaseerde migratie
Een derde variant die ik in de praktijk nog wel eens tegenkom is de gefaseerde migratie, waarbij telkens een deel van de infrastructuur vervangen wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een MER, een SER, een complete vestiging of een deel van een Datacenter. Deze vorm is eigenlijk een combinatie van de andere twee omdat er koppeling plaatsvindt tussen oude en nieuwe infrastructuur en er toch delen tijdelijk niet beschikbaar zijn.

Conclusie
Ik zet nog even de belangrijkste voor- en nadelen van elk type migratie op een rijtje:

Big-Bang
+ Korte doorlooptijd
+ Weinig manuren
+ schone start
– Grote downtime
– Vereist grondige voorbereiding
– Risico op onvoorziene problemen na migratie
– Organisatorische problemen omdat alle kennisdisciplines ineens nodig zijn

Seamless
+ Weinig tot geen downtime
+ Beperkte risico’s door kleine stappen
– Lange doorlooptijd, veel werk
– Eventueel extra hardware en extra verbindingen nodig
– Ruimte nodig om apparatuur parallel te plaatsen

Gefaseerd
+ Spreiding en verkleining van risico
+ Rollback bij problemen op kleine schaal
+ Minder mankracht nodig
– Lange doorlooptijd
– Veel migratiewindows
– veelvuldige inzet van personeel

Welke vorm van migratie het best bij u past is sterk afhankelijk van de aard van de organisatie en de structuur van het netwerk. Naast de hierboven opgesomde voor- en nadelen zijn er nog veel meer pro’s en cons te bedenken, die in elke specifieke situatie weer anders meewegen. Probeer deze al af te wegen in het voortraject, om een goede inschatting te kunnen maken van de impact en de kosten die de migratie voor uw organisatie met zich meebrengen.

Kees de Caluwe, Technical Consultant bij Telindus. Hij wordt ingezet in het Access en Datacenter team om complexe projecten te realiseren en problemen op te lossen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in