Home Innovatie & Strategie Migratie van VMware naar Hyper-V, met hulp van een tovenaar

Migratie van VMware naar Hyper-V, met hulp van een tovenaar

109

U heeft VMware maar wil, om welke reden dan ook, overstappen naar Hyper-V, of van Hyper-V naar Xen? Een dergelijke overstap heeft voordelen en nadelen, maar daar gaat deze blog niet over. Deze blog gaat over de migratie van virtuele machines van platform ‘A’ naar platform ‘B’, de uitdagingen daarbij en de beste aanpak om dit te doen.

Ik wil eerst echter wel een aantal redenen voor een overstap belichten. Waarom zouden we willen migreren? Om investeringen beter te kunnen benutten, eenvoudig en tegen gereduceerde kosten een OTA-omgeving te kunnen uitrollen en de mogelijkheid te creëren om een multi-hypervisor-omgeving aan te kunnen bieden aan in- of externe klanten. Als we deze migratie op de traditionele manier doen, kost dit relatief veel tijd per virtueel systeem, waardoor het lastig kan worden om een goede business case op te stellen. Vooral voor grote bedrijven en service providers kan het interessant zijn om workloads te verdelen over meerdere hypervisors.
In deze blog ga ik er vanuit dat er een NetApp-storagesysteem wordt gebruikt voor de centrale storage. De tool die we gaan gebruiken voor de conversie is NetApp OnCommand Shift. Waarom gebruiken we deze tool? NetApp OnCommand Shift maakt gebruik van de extreem snelle clone-technologie van NetApp. Laat de NetApp-magie los op het virtualisatieplatform!

FlexClone-2

Magic, part 1
De centrale datastore op het NetApp-systeem wordt via NFS en SMB ontsloten naar VMware en de Hyper-V-omgeving.  Hiermee hebben we dan één volume op de filer waar zowel Hyper-V als VMware virtual system-images staan. Hyper-V kan dan bij de VMware-files en vice versa. We hebben dan meerdere ingangen naar dezelfde data, zoals we die al jaren kennen van Windows- en Linux-omgevingen met NetApp-storagesystemen.

Magic, part 2
FlexClone is de tovenaar! FlexClone kan een virtuele kopie van een file maken zonder dat dit ruimte kost en, dat is uniek, zonder dat het veel tijd kost. Bij een willekeurig storagesysteem maak je een kopie van een file via de host, bij NetApp gebeurt dit op de filer zelf en wordt er geen kopie gemaakt van de datablokken, maar alleen van de metadatablokken. Een file op disk is een verzameling datablokken voorzien van een index. Bij NetApp maken ze alleen een kopie van de index, met daarbij een verwijzing naar de datablokken.

VMWare

Magic, part 3
De NetApp PowerShell Toolkit. Deze kit bevat ongeveer 1400 Cmdlets waarmee we alles, ja echt alles, kunnen aanpassen op de NetApp filer. Vanuit de deze Cmdlets is slechts een paar commando’s nodig om de van een VMware VMDK-file een Hyper-V VHD-file of VHDX-file te maken. Combineer dit met de FlexClone-technologie en we doen een zeer snelle conversie. Dit gebeurt binnen één minuut, in plaats van de uren waarmee je voor een migratie rekening houdt. De originele datafiles worden niet aangepast. Het is dan ook niet nodig om een moeilijk roll-backscenario uit te werken of te implementeren.

VMware

De routeplanner
Nu hebben we de technologie scherp op het netvlies staan. De volgende stap is de routeplanner.

Verzamel de data van de betrokken VM(‘s) en de diskgegevens en netwerkgegevens en stop dit in een database. Deze gegevens injecteren we middels een PowerShell-script direct weer in de nieuwe VM. Maak een Snapshot van de VM. Dit is ook meteen de achterdeur als het fout gaat. Met dit snapshot gaan we alle stappen doorlopen om de hypervisorwissel mogelijk te maken. Verwijder de hypervisortools uit de VM. Het is voor een Hyper-V-VM niet nodig om de VMware tools te hebben en andersom. Dit is al gedaan middels PowerShell vanuit de Shift-tool.

Migratie van de VM, dit is de stap waar een hoop kan en gaat gebeuren. We doorlopen hier de volgende stappen, waarbij we de VM ook even uit het zicht verliezen:

  • We halen de VM offline om een consistente FlexClone te kunnen maken
  • We converteren de files van platform ‘A’ naar platform ‘B’
  • We plaatsen de files in de juiste datastores

Netwerkconfiguratie is de volgende stap. Vanuit de datacollectie hebben we de netwerkgegevens middels PowerShell in de nieuwe VM geïnjecteerd. Nu starten we de nieuwe VM en deze zal de juiste netwerkgegevens zelf middels een PowerShell-script activeren. Na deze stap rebooten we de  VM om alles actief te maken en de migratie is voltooid. NetApp OnCommand Shift = de tovenaar!

Geïnteresseerd?
Neem contact op met onze Datacenter-specialist Erwin van Bilsen.
Erwin van Bilsen is een gedreven Consultant in het Telindus Datacenter team. Erwin heeft meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van datamanagement. De afgelopen 6 jaar heeft Erwin zich bij Telindus gespecialiseerd in datacenteroplossingen en wordt door de klanten gewaardeerd om zijn creatieve en oplossingsgerichte denken. Bij een aantal gewaardeerde klanten heeft Erwin de rol van trusted advisor en is hij een graag geziene gesprekspartner. Erwins standpunt: zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Naast IT is Erwin bezig met hardlopen, rijden op de mountainbike en het bijhouden en snoeien van een groot aantal knotwilgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in