Home Security Mijn 200ste wachtwoord, and counting…

Mijn 200ste wachtwoord, and counting…

230

Deze maand was het zover, een kleine mijlpaal: ik registreerde m’n 200e actieve wachtwoord. Een heuglijk feit zou het niet willen noemen. 200 keer dezelfde gegevens invullen, 200 keer een wachtwoord aanmaken, en 200 keer de balans zoeken tussen veilig en gemakkelijk. En het aanmaken van wachtwoorden wordt ook steeds lastiger, lijkt het wel. Dat velen ermee worstelen blijkt wel uit het feit dat het wachtwoord ‘123456’ in 2013 het meest gebruikte wachtwoord was.
Ik ga u niet vertellen hoe ik het opgelost heb. That would defeat the purpose. Maar leuk is anders.

Natuurlijk, ik weet wel, je kunt op steeds meer plaatsen inloggen met je Facebook-, Twitter- of-Google-account, maar ik ben inmiddels zover dat ik blij ben met elk brokje persoonlijke informatie dat ik bij deze drie kan weghouden.

Ik ben dus op zoek naar een omgeving waar ik al mijn gegevens een keer in zou kunnen opslaan, om ze dan naar believen te delen met wie ik wil, en wanneer ik wil. Op een veilige, gemakkelijke en volledig digitale wijze. Dus ook informatie uitwisselen met vrienden of familie. Adresgegevens, telefoonnummers, etc.  En niet steeds alles handmatig aanleveren en intikken.
Het zou daarbij handig zijn als al mijn contacten zelf hun informatie bijhouden en mijn informatie over hen automatisch geactualiseerd worden zodra zij iets aanpassen. Ja, een soort LinkedIn en een soort Plaxo, een soort DigID, en een soort QiY. Maar dan anders, completer, met meer soorten informatie en ook meer geschikt voor particulier gebruik. Het liefst een oplossing waarbij ik als eigenaar van de persoonlijke informatie controle houd en een goed beveiligde data-kluis bezit, die alle soorten informatie kan bevatten, zoals Sofinummer, adres, BTW-nummer, beschikbaarheid op de arbeidsmarkt, CV, chassisnummer, klantnummer bij de Volkskrant, bank-nummer, bloedgroep, VAR verklaring, etc.

De kluis moet idealiter een ongelimiteerd aantal gegevensvelden bevatten, voor alle persoons- en/of bedrijfsinformatie die een persoon of een bedrijf bij de hand wil hebben. De datakluis moet dan ook toegankelijk zijn via tablet, smartphone en pc. In mijn zoektocht ben ik al wel een paar interessante initiatieven tegengekomen, in buiten- en binnenland. Pril en rijp. Er is één Nederlands initiatief dat me erg aanspreekt, daar kom ik denk ik nog eens op terug als zij iets te tonen hebben.

Voor nu ben ik dan maar alvast begonnen met een reeds bestaande en bewezen oplossing voor de wachtwoorden:  LastPass, en de eerste ervaringen hiermee zijn erg prettig.  Hoewel het gevoel dat zij daar dan zometeen alle wachtwoorden bij elkaar hebben, me ook weer wat verontrust.  En dat gaat dan nog alleen over wachtwoorden, en een paar belangrijke velden in formulieren …

password

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in