Home Innovatie & Strategie Mijn oplossing is DevOps voor mijn-oplossingen

Mijn oplossing is DevOps voor mijn-oplossingen

144

We zien steeds meer customer centered systems ontstaan, waarbij het werk van de organisatie naar de gebruiker verschuift. Mooie voorbeelden hiervan de zijn mijn-sites, die je bijvoorbeeld ziet bij financiële instellingen, het UWV en de belastingdienst. Zelf vind ik het heel prettig dat ik overal snel inzicht heb via de mijn-oplossingen, maar ik weet ook wat een werk het is om het goed te laten functioneren.

Klanten hoor ik steeds vaker vragen naar DevOps specialisten om deze klussen te klaren. Dev staat voor Development en Ops voor Operations. De specialisten werken dus multidisciplinair en daar zitten grote voordelen aan. Zo is het hele team verantwoordelijk voor de oplossing gedurende de hele lifecycle. Omdat het één afdeling is, worden er geen zaken intern over de schutting gegooid waardoor er zaken blijven liggen of afstemming onnodig lang duurt. Dat heb je nodig bij de mijn-oplossingen, want daarbij wil je snel wijzigingen naar de markt kunnen brengen.

De DevOps-methode is daar zeer geschikt voor. DevOps is een aanvulling op Agile-/Lean-ontwikkelmethoden, maar ligt ook in het verlengde ervan. De meeste methoden die zich bezighouden met softwareontwikkeling zijn er primair op gericht om de beste applicatie te bouwen op de meest efficiënte manier. DevOps is een methode waarbij ontwikkelings- en beheerfuncties worden gecombineerd, zodat software snel en met een grotere regelmaat kan worden uitgebracht. Hiervoor moeten alle belanghebbenden bij een project bij de hele levenscyclus van het project worden betrokken. Daarnaast moeten alle processen zoveel mogelijk worden geautomatiseerd om te besparen op overheadkosten en om knelpunten door menselijke factoren te voorkomen. In feite wordt het productieproces benadert als een pijplijn, maar ligt de focus specifiek op ontwikkeling (Development) en beheer (Operations). Over het algemeen kun je stellen dat organisaties die sterk zijn in agile softwareontwikkeling aan DevOps kunnen denken.

Die achtergrond is echt nodig. Wil je profiteren van mijn-oplossingen, moet je bijvoorbeeld snel kunnen schakelen bij incidenten. Wat je bij deze sites merkt is dat de functionaliteit soms hapert. Je wilt bijvoorbeeld een vlucht boeken en terwijl je bezig bent met de retourvlucht, verandert de datum van de heenvlucht mee, waardoor je een melding krijgt dat de reis die jij wilt boeken geen optie is. Dat geeft irritatie en daar moet je als IT-organisatie snel op kunnen handelen om zo’n fout eruit te halen. Een andere veel gehoorde klacht bij dit soort sites is dat je te vaak je gegevens moet invullen. Daar haken consumenten op af. Als je concurrent het wel op orde heeft, raak je ze nog kwijt ook.

Middels DevOps ben je in staat dit soort fouten er snel uit te halen.

Ron Rouhof is COO bij SQS Benelux

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in