Home Security Miljoenennota spreekt amper over Cybersecurity: in afgelopen vier jaar één keer genoemd

Miljoenennota spreekt amper over Cybersecurity: in afgelopen vier jaar één keer genoemd

Legian Consultancy -
27
In de miljoenennota die gisteren bekend is gemaakt op Prinsjesdag wordt Cybersecurity bijna niet behandeld, dit blijkt uit recent onderzoek van Legian Consultancy. Verder blijkt uit het onderzoek dat het thema informatiebeveiliging de afgelopen vier jaar, slechts in één jaar is benoemd.

Trendanalyse van voorgaande jaren

Legian concludeert dat er in 2021, 2023 en ook dit jaar in 2024 weinig tot geen aandacht is besteed aan informatiebeveiliging. In 2022 werd het thema wel uitgebreid besproken, hier werd het namelijk zes keer benoemd. Dit kwam door de conflicten met landen aan de oost- en zuidgrenzen van Europa en de toenemende cyberaanvallen op het Koninkrijk.
De analyse roept bij Legian belangrijke vragen op over de missende aandacht voor Cybersecurity in de Miljoenennota en de mogelijke impact hiervan op de digitale veiligheid van Nederland. “Dit staat in schril contrast met het aantal cyberaanvallen, zoals heel recent bij de KNVB, en de toenemende wetgeving op Europees niveau zoals de NIS2.” vertelt Nandenie Moenielal, strategisch adviseur security bij Legian. “Daarnaast staat dit haaks op de uitgesproken behoefte aan meer regulering voor AI-toepassingen.”

Het huidige jaar

In de miljoenennota van 2024 wordt, in tegenstelling tot Cybersecurity, CyberCrime wel kort aangehaald. De nadruk ligt hier op het belang van internationale samenwerkingen voor veiligheidsvraagstukken. Maar hoe de digitale veiligheid wordt aangepakt, is niet benoemd.
“De minimale aandacht van Cybersecurity in de Miljoenennota van 2024 is zorgwekkend. Het is van groot belang dat de overheid Cybersecurity serieus neemt en de nodige middelen toewijst om onze digitale infrastructuur te beschermen. We dringen er bij beleidsmakers op aan om Cybersecurity in de toekomst hoger op de agenda te plaatsen.”, aldus Nandenie Moenielal, strategisch adviseur bij Legian.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in