Home Internet MKB: mobiele technologie geeft voorsprong op concurrent

MKB: mobiele technologie geeft voorsprong op concurrent

88

Het competitieve karakter van de zakenwereld is iets waar alle bedrijven, groot en klein, mee te maken hebben. We kunnen echter stellen dat de uitdaging voor het MKB extra groot is; deze ondernemingen – die 99 procent van de bedrijven in de EU vormen[1] – zijn niet alleen elkaars concurrenten, maar ze moeten ook nog eens wedijveren met de gevestigde giganten die zich, meestal met veel meer geld, een groter bereik en een rijkere geschiedenis, in hetzelfde vaarwater bevinden.

Dit maakt vermogensbeheer, investeringen en ROI des te belangrijker voor het MKB, waar weinig ruimte is voor verkeerde beslissingen en het geld op de juiste manier moet worden besteed. Voor sommige bedrijven staat investeren in IT daarom niet bovenaan het lijstje. We kunnen echter vaststellen dat de bedrijven die mobiele technologie omarmen flexibeler en concurrerender zijn: ze gedijen beter, groeien sneller en bevinden zich steevast in de voorhoede van hun sector.

IT heeft altijd al perspectieven geopend, maar met de snelheid waarmee innovaties zich voltrekken, geldt dat vandaag de dag meer dan ooit. Technologie vergroot niet alleen de productiviteit en de connectiviteit van het midden- en kleinbedrijf, maar is ook een hulpmiddel om allerhande kosten te drukken, waardoor de druk op de financiën afneemt en er slimme investeringen kunnen worden gedaan op andere gebieden binnen het bedrijf.

Mobiliteit is de sleutel

Als er iets een grote kostenpost is voor ieder bedrijf, dan is het onroerend goed. De grote steden blijven natuurlijk zakelijke centra. Maar door de oprukkende mobiele technologie wordt de noodzaak om zich op toplocaties te vestigen steeds kleiner. Het wegvallen van dergelijke fysieke beperkingen is zeer voordelig. Dankzij cloud-technologie kunnen kleine en middelgrote bedrijven eenvoudig bij hun data en er zijn oneindig veel zakelijke applicaties beschikbaar, toegespitst op ieder radertje in het proces, dus ze hebben minder kantoorruimte nodig, kunnen naar een goedkopere locatie verhuizen of het hele idee van een centraal hoofdkwartier verlaten. Zelfs voor ondernemingen met een centraal kantoor worden de deuren geopend naar een veel grotere visvijver met talenten die vanuit huis kunnen werken, maar toch zo benaderbaar zijn dat het is alsof ze vlak naast je zitten.

Grotere output

Een bijkomend voordeel is dat het bereik van het MKB zich veel sneller uitbreidt, en daarmee ook de zakelijke flexibiliteit. Technologie maakt het mogelijk te vergaderen via een videoverbinding of conference call, maar als het echt nodig is om fysiek bij elkaar te komen – bijvoorbeeld als er nieuwe klandizie moet worden binnengehaald – kunnen lokale medewerkers nét dat persoonlijke tintje toevoegen waarmee potentiële relaties over de streep worden getrokken. Verder zorgen lagere huisvestingskosten ervoor dat er geld is om aan andere zaken te spenderen, zoals goed personeel. Niet alleen kunnen er grotere talenten worden binnengehaald. Ook wordt ruimte gecreëerd voor méér medewerkers, zodat de productiviteit kan worden verhoogd. Dit houdt niet alleen de klanten, partners en investeerders tevreden, maar ook de werknemers zélf.

Kostenefficiënte beveiliging

Een veelgehoorde misvatting rond mobiel werken is dat het een bedrijf vogelvrij maakt voor ernstige inbreuken op de beveiliging. Ja, natuurlijk brengt het beheren van werknemers op een heleboel verschillende locaties de nodige uitdagingen met zich mee. Denk alleen al aan het veel grotere belang van device control en mobiel devicemanagement. Maar met een uitgebalanceerd IT-beleid, waarin een Choose-Your-Own-Device-strategie (CYOD) zorgt voor flexibiliteit binnen een gecontroleerde omgeving door een keuze uit vooraf goedgekeurde apparaten te bieden, hoeven kleine en middelgrote bedrijven zich geen zorgen te maken over dataverlies of -diefstal.

De zakelijke hardware van vandaag de dag is ontwikkeld met veiligheid als hoogste prioriteit. Dit betekent onder andere dat de gegevens op een onverhoopt zoekgeraakte laptop op afstand kunnen worden beschermd en teruggehaald. Dan hoeft niet geïnvesteerd te worden in dure externe software op abonnementsbasis. Ook zijn er voorzorgsmaatregelen voorhanden – gratis maar effectief – om bijvoorbeeld de toegang tot gevoelige documenten te beperken, afhankelijk van de functie die iemand bekleedt.

Omzetverdubbeling

De waarde van mobiele technologie is moeilijk in geld uit te drukken. Besparingen worden immers op andere plekken binnen het gerealiseerd. Net als snellere groei in grotere personeelsbestanden en gedownsizede huisvesting. Om toch een idee te krijgen: recent onderzoek laat zien dat de bovenste 25 procent van het MKB, als direct gevolg van de enthousiaste acceptatie van mobiele technologieën, de omzet heeft zien verdubbelen[2]. De rol van dergelijke technologie in het succes van kleine en middelgrote onderneming wordt steeds minder omstreden. De ROI op mobiele computerapparatuur is dus duidelijk. Daarbij zijn er initiatieven voorhanden die volledig inkoopvertrouwen op de lange termijn bieden. Zelfs de bedrijven die nog altijd op hun hoede zijn voor IT-investeringen lopen geen enkel risico.

Ronald Ravel, Country Manager Toshiba Information Systems Benelux

[1] Europese Commissie, ‘SME Performance Review (SPR)’, oktober 2014, http://ec.europa.eu/enterprise/policies/sme/facts-figures-analysis/performance-review/index_en.htm

[2] Boston Consulting Group en Qualcomm, ‘The Mobile Revolution: How Mobile Technologies Drive A Trillion-Dollar Impact’, januari 2015, https://www.bcgperspectives.com/Images/The_Mobile_Revolution_Jan_2015_tcm80-180510.pdf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in