Home Internet Mobiele communicatie: onzichtbare technologie

Mobiele communicatie: onzichtbare technologie

71

Ik zeg niets nieuws als ik vertel dat mobiele communicatie een enorme vlucht heeft genomen. Desondanks denk ik dat we de impact ervan nog nauwelijks in de gaten hebben. Evenementen zoals de Nuclear Security Summit, dat eerder dit jaar in Den Haag plaatsvond zouden voor deelnemers en pers zonder solide mobiele communicatie heel anders verlopen. Misschien wel het duidelijkste voorbeeld van hoe ‘mobility’ volledig is opgenomen in ons leven is te vinden in het Rijksmuseum. Daar is mobiele technologie essentieel voor de beleving van de museumbezoeker. Maar dan wel volkomen onzichtbaar voor diezelfde bezoeker!

Mobiele technologie heeft er in korte tijd voor gezorgd dat we veel minder afhankelijk zijn geworden van plaats – en van tijd. Het gaat allang niet meer om communicatie alleen, overal en op ieder moment over alle relevante informatie kunnen beschikken is net zo belangrijk. En dat laatste kan pas goed met de komst van de smartphone (slechts een paar jaar geleden) en 4G-netwerken (in Nederland pas vanaf eind vorig jaar) en alomtegenwoordige WiFi-hotspots. Het bijzondere van deze ontwikkeling zit niet zozeer in de technologie zelf, maar des te meer in de toepassingen ervan. Want het zijn uiteindelijk de toepassingen die zorgen voor de fundamentele veranderingen.

Omwenteling
Het Rijksmuseum heeft voor zo’n omwenteling gezorgd. Daar hebben is draadloos netwerk aangelegd dat zowel door de bezoekers als door de medewerkers van het museum gebruikt kan worden. Technisch gezien was dat een hele uitdaging, maar het is gelukt om overal voor een goede dekking te zorgen.
Toch was de dekking niet de grootste uitdaging. De directie wilde een super draadloos netwerk, maar tegelijk mocht het er niet zijn. Want technologie mag de aandacht absoluut niet afleiden van de topkunst. Vandaar dat in het Rijksmuseum alle kastjes, antennes, knipperende lichtjes onzichtbaar moesten zijn, weggewerkt achter muren, vloeren en plafonds

Maar het netwerk is slechts een middel. Het museum zorgt er zelf voor dat alle mogelijke relevante content beschikbaar is. Bijzonder is dat alle kunstwerken in hoge resolutie als beeldmateriaal beschikbaar gemaakt worden. Waar nog aan gewerkt wordt, is de mogelijkheid voor bezoekers om te zien waar zij zich precies in het museum bevinden, want het is niet altijd eenvoudig om je weg te vinden in het immense museum. Met al die informatie bij de hand kunnen de bezoekers van het Rijksmuseum nu op een volkomen natuurlijke manier ‘omgaan’ met de kunstwerken waar ze naar kijken.

Nuclear Security Summit
Op dezelfde natuurlijke manier konden de deelnemers van de NSS communiceren en informatie opvragen en uitwisselen. Niet alleen de wereldleiders zelf, maar net zo goed de delegatieleden en niet te vergeten de pers. Dankzij de technologie is dat gelukt, het netwerk heeft vlekkeloos gefunctioneerd en vanzelfsprekend ook veilig. Het was er gewoon, altijd en overal rond het congrescentrum.

Security is voor een ‘summit’ met wereldleiders een absolute voorwaarde en er mag zoals gebruikelijk nauwelijks iets over gezegd worden. Security moet onzichtbaar blijven. Maar niet helemaal. De beroemdste bezoeker van het Rijksmuseum, president Obama, verplaatste zich tijdens de NSS met een speciale gepantserde dienstauto. Indertijd is er in de media veel aandacht besteed aan dit voertuig. Als geen ander weet de Amerikaanse secret service dat in een tijd waarin alles aan alles wordt gekoppeld, ook de bedreigingen met de tijd meegaan. Vandaar dat de dienstauto op de voet werd gevolgd door een andere auto. Die had maar één taak: rondom het presidentiële voertuig al het draadloze verkeer platleggen om te voorkomen dat bermbommen en ander onheil op afstand geactiveerd zou kunnen worden.

Obama’s beleving
Welke impact zou dit gehad hebben op de mobiele beleving van Obama in zijn dienstauto? Was de POTUS tijdens de trip ‘incommunicado’ en had hij eindelijk een momentje voor zichzelf? Niet waarschijnlijk voor een wereldleider, maar hoe het allemaal precies zat? Dat komen we niet te weten. In aanloop naar de NSS gaf Obama een persconferentie, staande voor De Nachtwacht van Rembrandt. ‘Met gemak de meest indrukwekkende achtergrond voor een persconferentie’ die hij ooit had gezien. In hoeverre Obama’s beleving in het museum werd gedragen door het gebruik mobiele technologie blijft helaas eveneens in nevelen gehuld (waar was de auto met de stoorzender?). Maar voor de gewone bezoekers is het kristalhelder. Het museum heeft hard gewerkt om, mede met behulp van ‘onzichtbare’ technologie, te zorgen voor een uitstekende ontvangst en beleving. En met fantastisch resultaat: sinds de heropening vorig jaar is het aantal bezoekers ruimschoots verdubbeld.

Michel Schaalje (1970), Technisch Directeur Cisco Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in