Home Telecom ‘Mobile is Everything’ vraagt een virtueel netwerk

‘Mobile is Everything’ vraagt een virtueel netwerk

92

De rust in Barcelona is wedergekeerd; het Mobile World Congress was weer een succes. Het thema dit jaar was ‘Mobile is Everything’. Dat lijkt preken voor eigen parochie, maar slaat de spijker wel degelijk op zijn kop. In vrijwel alle aspecten van het leven speelt ‘mobile’ inmiddels een belangrijke rol. Zowel zakelijk als privé. En nu de netwerkindustrie overstapt naar nieuwe technologieën als 5G zal de groei van mobiele toepassingen alleen maar blijven toenemen.

Cisco’s Visual Networking Index (VNI) rapport geeft enkele statistieken over die groei: Het totale IP-verkeer zal 168 exabytes per maand bedragen in 2019. In 2014 was dit nog 59,9 exabytes. Mobiele data is in 2019 vertienvoudigd naar 24,3 exabytes. Drie kwart hiervan bedraagt video, dat is dertien keer zo veel als in 2014. En dit komt niet alleen door consumenten. Het rapport wijst uit dat markten als transport, zorg, onderwijs en automotive (connected cars) flink bijdragen aan deze groei.

Deze groei is mogelijk gemaakt door de overstap van 2G naar 3G naar 4G en straks 5G. Service providers zien zich genoodzaakt hun netwerken aanzienlijk uit te breiden om alle consumenten- en zakelijke diensten te faciliteren. Meer data en meer services naar meer apparatuur, die bovendien steeds geavanceerder wordt. Hiertoe moeten ze hun netwerken transformeren en opnieuw ontwerpen. Service providers kunnen met hun huidige architectuur de 50 miljard apparaten niet voorzien van services.

Network functions virtualisation (NFV) gaat hierin een cruciale rol spelen. NFV biedt een flexibele netwerkarchitectuur die providers in staat stelt nieuwe services veel sneller te introduceren, terwijl de cost of ownership worden gedrukt dankzij een schaalbaar, elastisch netwerk. Bedrijven en consumenten willen snel toegang tot verschillende diensten. Providers moeten deze veranderende vraag bij kunnen benen.

NFV gebruikt veel basisprincipes van cloud-computing, zoals virtualisatie, abstractie en automatisering van netwerkdiensten, die voorheen werden geleverd middels speciaal ontwikkelde hardware. Door L4-L7 netwerkdiensten zoals firewall, application delivery control, DPI en content caching te migreren naar een virtuele netwerkfunctie en het aan te bieden als softwaremodule binnen een pool van gevirtualiseerde computing-resources, kun je deze services schaalbaar maken en ervoor zorgen dat het netwerk geen hindernis, maar juist een enabler is om de service snel te vermarkten.

Beheer en orchestratie staan aan de basis van NFV en bieden providers de mogelijkheid de uitvoer van netwerkservices te automatiseren en nieuwe diensten te ontwikkelen. Samen met een programmeerbare netwerkarchitectuur, gebouwd op open, RESTful API’s, halen providers zo hun winst uit een flexibel, agile netwerk.

Door delen van het netwerk te virtualiseren en een hybride netwerk te handhaven kunnen providers efficiënt omgaan met groeiende vraag zonder al te veel kosten. Ze kunnen nieuwe services uitrollen op basis van de wensen van de gebruiker, terwijl speciaal ontwikkelde hardware ten volle (blijven) benutten voor de rekenkracht. Het beheer- en orchestratiesysteem kan zowel deze hardware als virtuele functies aansturen, waardoor je efficiënter gaat werken en CapEx en OpEx aanzienlijk kunt verminderen.

Terwijl slimme apparaten steeds slimmer worden en de applicaties het dataverbruik blijven stuwen, blijft het netwerk de cruciale rol tussen deze twee spelen. De applicaties en de apparaten kunnen enkel maximaal benut worden als het netwerk het toestaat. Dat kan alleen als performance, schaalbaarheid en efficiency naadloos samenwerken.

Gert-Jan Wolfis is sr. field systems engineer bij F5 Networks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in