Home Innovatie & Strategie Mobiliteit plooien naar menselijke behoeften

Mobiliteit plooien naar menselijke behoeften

70

Mobiele telefoons, smartphones en tablets hebben – in combinatie met internet – mensen de mogelijkheid gegeven zich vrijelijk te bewegen, terwijl ze toch overal en op elk gewenst moment toegang tot hebben tot relevante informatie. Toch zijn het niet zozeer deze apparaten die de mobiliteit van mensen in de toekomst bepalen; dat doen de mensen zelf. Er is dan ook niet één toekomst van mobiliteit, het zijn er zeven miljard, het aantal mensen dat tegenwoordig de aardbol bevolkt.

Met deze stelling onderstreepte dr. Genevieve Bell tijdens haar toespraak op het recente Intel Developer Forum in San Francisco dat mensen door de eeuwen heen het begrip mobiliteit steeds een andere inhoud hebben gegeven en dat zullen blijven doen. Deze Australische antropologe is hoofd van de afdeling Interaction and Experience Research bij Intel. Door jarenlang onderzoek te verrichten heeft zij diepgaand inzicht verkregen in de relatie tussen mens en technologie.

idf_2013_bell_keynote02

Mensen willen zich graag kunnen verplaatsen en zullen technologie gebruiken die hen daartoe in staat stelt. Maar er zijn volgens Bell diverse aspecten die een belangrijke rol spelen bij de verdere ontwikkeling van deze ondersteunende technologie. Die moet echt persoonlijk zijn, moet simpel te gebruiken zijn, moet helpen de gebruiker zich bewust te maken van wat er op een bepaald moment gebeurt, en moet helpen hun betere ik te ontplooien. Dat laatste lijkt zweverig, maar zij gaf hiervan een concrete invulling.

Een prachtig voorbeeld van hoe technologie zichzelf behoort weg te cijferen, moet fietsminnend Nederland wel aanspreken. Het was een demonstratie van het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer. Daar heeft men slimme kleding ontworpen voor fietsers. In het jasje is technologie verwerkt die ervoor zorgt dat lampjes fel rood oplichten op het moment dat de fietser afremt. Volgens Bell komen in deze vinding die vier aspecten naar voren. De fietser kan zonder zorgen genieten van het rijden, in de wetenschap dat automatisch wordt aangegeven dat hij gaat remmen (bijzonder, want geen enkele fietser maakt zich nu druk om achteropkomend verkeer) en kan zich volledig overgeven aan wat hij aan het doen is. De toekomstige mobiele technologie is een verlengstuk van het lichaam, dat in dit geval ervoor zorgt dat de fietser altijd zichtbaar is en veilig kan rondrijden, zeker als de volgende versie van het jasje ook automatisch richting kan aangeven..

Maar we weten allemaal dat technologie energie nodig heeft. En dat voor zeven miljard mensen! Dat kan alleen als we in staat zijn chips te bouwen die bijzonder weinig elektriciteit nodig hebben. Bovendien moeten apparaten reageren op de omstandigheden van hun gebruiker. Dus zijn er sensoren nodig die van alles waarnemen, anders kunnen de apparaten zich niet aanpassen. Ook die sensoren mogen nauwelijks enige energie gebruiken. Op dat moment betrad Mike Bell (geen familie, overigens) het podium. Hij staat aan het hoofd van de New Devices Group bij Intel. Hij liet zien van hoe energiezuinig een processor kan zijn. Hij demonstreerde dat een glaasje wijn al voldoende kan zijn om een processor te starten, vervolgens de omgeving af te tasten en beelden daarvan door te sturen naar een beeldscherm.

Genevieve Bell  gaf aan dat er voortdurend een samenspel moet zijn tussen wat technisch mogelijk is en wat mensen wensen: “Daarom hebben wij steeds contact wereldwijd met programmeurs om van silicium naar ervaringen te gaan.”

Hoe zich dat vertaalt? In apparatuur die in de gaten houdt wat de wensen zijn van zijn drager en waar deze zich bevindt. En zelfs in apparatuur die dat van meerdere mensen in kaart weet te brengen. Zoals een smartphone die weet of twee mensen die elkaar bellen bij elkaar in de buurt zijn en suggesties kan doen voor een restaurant. Afhankelijk van de relatie tussen die twee (vriend, collega, kennis) kunnen er natuurlijk ook andere suggesties komen.

Natuurlijk komen hier heel veel technologie, middleware, infrastructuur, applicaties, diensten en ervaringen bij kijken. En dan moet alles ook nog eens gebeuren met bescherming van persoonlijke gegevens, en natuurlijk veilig. Nog twee voorbeelden van interessante ontwikkelingen op dit vlak: een slimme telefoon die onthoudt op welke manier zijn eigenaar of eigenaresse loopt. Als die manier van lopen afwijkt, dan blokkeert de telefoon automatisch bepaalde gevoelige functionaliteit. En een dashboard dat in de vorm van een clouddienst inzicht geeft in hoe veilig je persoonlijke gegevens zijn opgeslagen in al je persoonlijke apparaten en sociale netwerken.

We staan aan de vooravond van een persoonlijke automatisering die onze levens zal verrijken. Een glimp van die toekomst zagen we op dat podium in San Francisco.

Anne Mieke Driessen, Business Development Manager Industry bij Intel Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in