Home Innovatie & Strategie Mobility doorbreekt patstelling tussen CIO en CEO

Mobility doorbreekt patstelling tussen CIO en CEO

67

Uit een onafhankelijk internationaal onderzoek uitgevoerd onder CIO’s, blijkt dat topmanagers een gebrek hebben aan kennis over IT. Daardoor voelt de CIO zich vaak een roepende in de woestijn. Op zich niets nieuws, ware het niet dat uit datzelfde onderzoek blijkt, dat zich ook mooie kansen voor CIO’s voordoen om meer betrokken te raken bij de strategie van een bedrijf. Twee kansen springen er met name uit: mobility en Bring Your Own Device.

De relatie tussen topmanagers en CIO’s blijft ongemakkelijk. CEO’s – zo blijkt uit het onderzoek ‘Future Role of the CIO: Digital Literacy amongst Senior Executives’ – verwijten de CIO’s nog altijd te weinig toegevoegde waarde te leveren en nauwelijks innoverende inbreng te hebben. Op hun beurt zijn CIO’s van mening, dat hun topmanagers veel te weinig IT-kennis hebben. De helft van hen geeft aan dat de directie de mogelijkheden die IT biedt simpelweg niet aanwendt voor het behalen van de doelstellingen, waardoor zij de groei van de business tegenhouden. Een kwart constateert zelfs dat bestuurders geen flauw benul hebben van de impact die moderne, innovatief toegepaste IT op de organisatie kan hebben.

CIO’s blijken geen gehoor te vinden bij de topmanagers en worden dan ook nauwelijks betrokken bij strategische beslissingen waarin IT een rol van belang kan spelen. Die frustratie speelt menig CIO parten. Maar hij kan hier wel degelijk wat aan doen.

Generatiekloof
De kenniskloof op het gebied van IT tussen topmanagers en CIO’s heeft wel wat weg van een generatiekloof. Veel topmensen hebben een beeld van IT dat stamt uit de vorige eeuw: ingewikkelde apparatuur, moeilijke applicaties, log en passief, bedoeld voor administratieve systemen, verslaglegging en bovenal compliance.
Ze zijn privé weliswaar enthousiaste gebruikers van internet, tablets en smartphones – maar beschouwen dat niet als IT. De bestuurders verwachten lagere IT-kosten en tegelijk innoverende ideeën van de CIO, maar dan blijkbaar zonder internet, mobility, BYOD en cloud. En vooral: zonder investeringen. Het is een soort patstelling, die niet zelden resulteert in het al dan niet gedwongen vertrek van een gefrustreerde CIO.

Benut de mogelijkheden
Aan de CIO de taak om die patstelling te doorbreken. En dat kan hij ook. Hoe? Mobility en BYOD. Deze twee trends bieden uitgelezen mogelijkheden tot het nemen van initiatief. CIO’s zouden ongevraagd de directieleden via hun eigen smartphone toegang moeten geven tot belangrijke business-informatie. Als ze geen tablet hebben, is het verstandig deze aan hen te geven, voorzien van apps die hen zal doen verbijsteren van de mogelijkheden.

Laat topmanagers ongevraagd zien wat mobility voor de organisatie kan betekenen, ook als het gaat om hun eigen tablet of smartphone. Het bewijs dat mobile devices een welkom onderdeel kunnen uitmaken van de IT-infrastructuur van de onderneming, zal de ogen van de topmensen openen. Er zal een dialoog op gang komen waarin de CIO zijn kennis van moderne IT naar voren kan brengen. Hij kan testprojecten opzetten met collega’s van bijvoorbeeld marketing & sales, die zullen leiden tot toepassingen van IT. Die bovendien onderscheidend zijn in de markt van de organisatie. CIO’s, grijp die kans!

Marco van Lieverloo, Sr. Director Sales & Country Manager, CA Technologies

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in