Home Innovatie & Strategie Modern onderwijs vraagt om technologie

Modern onderwijs vraagt om technologie

96

Er is de laatste jaren veel veranderd in het onderwijs. Niet alleen door de pandemie, die de veranderingen slechts heeft versneld, maar meer door de digitalisering die in de hele wereld om ons heen steeds verder wordt omarmd. Kinderen van basisscholen raken op steeds jongere leeftijd vertrouwd met mobiele telefoons en tablets en ook op middelbare scholen zijn chromebooks en laptops volledig geïntegreerd in het leersysteem. Ook op universiteiten zet de digitalisering grote stappen. Steeds vaker zijn studenten niet langer fysiek aanwezig maar volgen zij lessen op afstand en werken ze samen met medestudenten via videoconferencing of software waarmee data kan worden gedeeld.

IT-technologie, devices en infrastructuur

Om deze ontwikkeling goed te kunnen faciliteren is de inzet van IT-technologie van groot belang. Niet alleen het voorzien in devices voor scholen en studenten, zoals tablets en laptops, maar ook de inrichting van klassen en collegezalen met digiborden, intelligente beeldschermen en projectoren vraagt de nodige aandacht. Waar vaak minder aandacht naar toe gaat, maar zeker zo belangrijk is, is het bieden van connectiviteit en een goede stroomvoorziening. Een goede infrastructuur, in de vorm van een bedraad en/of wifi-netwerk, vraagt een gedegen aanpak. Ook een ongestoorde stroomvoorziening is, zelfs in een ontwikkeld land als Nederland, geen vanzelfsprekendheid.

De juiste hardware op basisscholen    

Het kiezen van de juiste devices voor scholen en studenten is heel afhankelijk van het soort onderwijs. Op basisscholen zijn de applicaties die worden gebruikt redelijk eenvoudig en niet veeleisend met betrekking tot geheugen- en werkcapaciteit. Daarom zien we op deze scholen dat er vaak gebruik wordt gemaakt van tablets, die erg handzaam zijn en zeer aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk voor jonge gebruikers. Naast de bekende I-pads bieden ook andere leveranciers specifieke tablets voor educatieve toepassing, zoals bijvoorbeeld de Lenovo Tab P11. Voor het opladen van deze tablets zijn oplaadtrolleys beschikbaar, zoals die van Ergotron, waarmee meerdere tablets in korte tijd worden opgeladen en snel weer beschikbaar zijn voor de volgende lesdag. Omdat devices op een basisschool nogal wat te verduren hebben is de aanschaf van een beschermhoes of schermbescherming geen overbodige luxe. OtterBox biedt als specialist op dit gebied diverse oplossingen en accessoires voor de bescherming van IT-apparatuur.

Middelbaar en hoger onderwijs

Voor studenten van het middelbaar en hoger onderwijs veranderen de wensen ten aanzien van hardware. Veel middelbare scholieren maken gebruik van Chromebooks, die zeer geschikt zijn voor online applicaties, e-mail en tekstverwerking. Chromebooks starten snel op, zijn minder gevoelig voor virussen en gaan lang mee op één acculading. De grote en bekende merken, zoals bijvoorbeeld HP, hebben een uitgebreid aanbod Chromebooks, speciaal voor onderwijstoepassing. Naarmate studenten verder in hun studie komen, zullen de applicaties steeds zwaarder worden en wordt er eerder gekozen voor een 2-in-1 laptop of een laptop met meer capaciteit. 2-in-1 laptops bieden de bewegingsvrijheid van een tablet gecombineerd met de kracht van een laptop. De Microsoft Surface Go 3 en Pro 7 zijn hier goede voorbeelden van. Uiteindelijk zullen universitaire studenten, die gerichte studies zoals architectuur of een grafische opleiding volgen, gebaat zijn bij een laptop met meer krachtige processoren en specifieke grafische kaarten, die voldoen aan hoge eisen van veeleisende applicaties. Mobiele workstations, zoals bijvoorbeeld een Dell Precision, bieden hier een prima uitkomst. Een andere optie is om geheugens van een laptop, voor opslag en uitwisseling van data, uit te breiden met een externe harde schijf of USB-stick. Samsung is een van de meest bekende leveranciers met een uitgebreid aanbod krachtige en zeer compacte externe opslagoplossingen.

Interactie tussen studenten en docenten

Om onderwijsinstellingen in staat te stellen mee te gaan met de venieuwde eisen van digitalisering, zijn er diverse projectie- en displayoplossingen, die zijn geoptimaliseerd voor elke onderwijsomgeving. Of het nu in het klaslokaal van een basisschool of het middelbaar onderwijs is of in de colegazaal van een universiteit. Audiovisuele apparatuur geven docenten de tools die ze nodig hebben om een verbeterde ervaring te bieden, terwijl de betrokkenheid, samenwerking en het vertrouwen van studenten behouden blijven.

Voor iedere ruimte een juiste invulling

In het klaslokaal zorgen een interactief whiteboard of een digitale flip-over, zoals de Microsoft Surface of Samsung Flip, voor meer samenwerking en betrokkenheid in het klaslokaal, wat van cruciaal belang is om ervoor te zorgen dat elke student zich betrokken voelt. Voor het tonen van presentaties of videos in ontmoetingsruimtes van scholen of collegezalen van universiteiten biedt Optoma een breed pakket van projectoren, LED displays en interactieve flat panels die nieuwe educatiemogelijkheden bieden aan zowel docenten als studenten. Maar ook andere displayleveranciers zoals Sony of LG hebben displayoplossingen afgestemd op een prettige kijkervaring voor studenten.

Goede infrastructuur als basis

De basis van een goed functionerende leeromgeving is een juiste IT-infrastructuur. Naast de bekabelde netwerkoplossingen, is een goede Wifi onmisbaar voor zowel studenten als docenten. Hiervoor biedt TP-Link met het Omada SDN-platform een netwerkoplossing waarin naadloos access points, switches en gateways kunnen worden ingepast en dat volledig via één interface kan worden beheerd. De naadloze bekabelde en draadloze WiFi verbindingen zijn perfect geschikt voor het leveren van de benodigde connectiviteit in de diverse ruimtes binnen het moderne onderwijs.

Stroom is essentieel

Naast connectiviteit is ook stroomvoorziening een belangrijk aandachtspunt. Elektrische voorzieningen en beschikbaarheid van elektriciteit lijken een vanzelfsprekendheid, maar dit is lang niet altijd het geval. De kwaliteit van stroom laat nog wel eens te wensen over en zal in de toekomst steeds vaker aandacht vragen. Met de inzet van een UPS (Uniterruptible Power Supply) van bijvoorbeeld APC, zoals de Smart UPS of Back UPS, of een 5P of Ellipse van Eaton, zijn onderwijsinstellingen niet alleen beveiligd tegen stroomuitval, maar tevens tegen overspanning, Hierdoor zijn IT- en audiovisuele apparatuur beter beschermd wat tevens zorgt voor een langere levensduur.

Wilt u meer informatie over efficiënte oplossingen voor de moderne werkplek. Bekijk dan de uitgebreide website: Back2School | Back2Work – Tech Data Nederland B.V. (road2growth.nl)

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in