Home Data & Storage Moderne data handling doe je met legostenen

Moderne data handling doe je met legostenen

72

Een van de grootste uitdagingen waar IT-managers momenteel voor staan is data. Want hoe krijg je alle data op het juiste moment op de juiste plek? Data handling is vaak ingewikkelde spaghetti van point-to-point interfaces tussen databronnen en tools die elk hun eigen deelgebied verzorgen. Daar moeten we vanaf. Moderne data handling vraagt om een nieuw, modulair concept dat als legostenen in elkaar past. Dat geeft vrijheid en flexibiliteit.

Wildgroei aan tools
De realiteit van vandaag de dag is dat veel IT-managers op het gebied van data handling worstelen met een wildgroei aan tools. We gebruiken een ETL-tool voor het omzetten van data van het ene formaat naar het andere of van het ene systeem naar het andere. Hebben we dezelfde data in meer dan één systeem nodig? Daar hebben we een replication tool voor aangeschaft. Is het belangrijk dat eindgebruikers toegang hebben tot bepaalde data op afstand? Onze federation tool regelt dat heel aardig. Big data? Hebben we weer een andere product voor. Zorgen over de kwaliteit van de data? Is ook een hulpmiddel voor in gebruik.

Deze op use cases gebaseerde aanpak werkte ooit prima, maar tegenwoordig eigenlijk niet meer. We zijn hierdoor namelijk veel te beperkt in onze vrijheid om data daar te gebruiken waar we die nodig hebben. Bovendien hebben we het hier niet over een min of meer statische situatie waarin nooit veranderingen plaats vinden.

Flexibiliteit gewenst
Het is eerder andersom: de business wil flexibel zijn in de manier waarop zij allerlei gegevens met elkaar kunnen combineren. We weten dus vandaag niet welke data morgen bij elkaar gebracht moeten worden. Al die aparte tools gebruiken, werkt dan niet meer. De business wil kunnen mixen en matchen al naargelang zij commercieel voordeel in zo’n nieuwe analyse of samenvoeging zien.

Natuurlijk kunnen we veel oplossen met alle ontwikkelingen van de laatste jaren op het gebied van onder andere in-memory databases. Het punt is echter dat in veel organisaties de IT-afdeling nog niet zover is. Zij moeten werken met technologie die aanzienlijk ouder is. En moeten nog heel vaak data heen en weer pompen tussen tal van systemen en databases.

3 onmisbare functies
Dat vraagt om een nieuw platform voor data handling. Zo’n platform is wat mij betreft niet zozeer een product maar eerder een concept. We hebben binnen dat concept 3 functies nodig: toegang tot data, transformatie van data en output van data.

Alle hiervoor genoemde use cases kunnen worden gerealiseerd door een combinatie van deze drie functies. Dit geldt tevens voor iedere nieuwe combinatie die nodig is om de business te ondersteunen. Hoe complex het bij elkaar brengen van alle voor een bepaalde use case ook mag zijn, we bouwen dat gehele proces op door met deze ‘legostenen’ combinaties van toegang, transformatie en outputs te maken. Het kan gaan om een handvol stappen, maar in veel gevallen ook om tientallen of zelfs honderden lego-stenen.

Ik wil het hier nu niet hebben over geavanceerde mogelijkheden als virtuele tabellen voor smart data access en dergelijke. Ook vind ik het hier niet zo belangrijk om de vraag te behandelen of we deze manier van data halen al of niet in de cloud doen (waarom zouden we dat eigenlijk niet doen?).

Met zo’n concept kunnen we de oude point-to-point interfaces tussen databronnen en de wirwar aan dedicated tools achter ons laten. Om stap voor stap te migreren naar een platform dat – zeker als het gaat om een in-memory omgeving – ongekende flexibiliteit en veel betere prestaties mogelijk maakt.

Mark Raben, Chief Technology Architect EMEA bij SAP Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in