Home Data & Storage Moderne infrastructuur draagt bij aan betere medische zorg

Moderne infrastructuur draagt bij aan betere medische zorg

Pure Storage -
53

Data zijn inmiddels van fundamenteel belang om de zorg voor en de behandeling van patiënten te verbeteren. Het beheer van deze data, die zijn opgeslagen in wijdverspreide silo’s en snel groeien, vormt echter een steeds grotere opgave. Oudere technologie vertraagt de besluitvorming van artsen omdat het langer duurt om toegang te krijgen tot belangrijke informatie en diagnoses. Ziekenhuizen kunnen ook beschikken over tientallen verschillende applicaties voor onderzoek, analyse en het stellen van diagnoses, die allemaal patiëntdata genereren. Specialisten hebben een eenvoudige, effectieve en snelle manier nodig om door deze berg data te navigeren. Bovendien staan professionals in de gezondheidszorg voor de opgave hoe zij deze patiëntgegevens kunnen beveiligen en beschermen tegen de dreiging van cyberaanvallen. Investeren in een moderne datastrategie is één manier om de resultaten en behandeling van patiënten te verbeteren.

Betere toegang tot medische informatie

Artsen dienen zicht te hebben op relevante patiëntdata om hun beslissingen over het optimale zorgbehandeltraject te onderbouwen. Dit betekent toegang tot alle geschreven gegevens in medische notities, maar ook tot allerlei ongestructureerde data, waaronder medische beelden, varianten van klinische sequencing, pathologiegegevens of andere labresultaten. Een voorbeeld van dit soort data is afkomstig van Picture Archiving and Communication-systemen (PAC’s), die de workflow beheren van beelden die worden geproduceerd door imagingapparatuur zoals CT-scanners, MRI-scanners en röntgenapparatuur. PAC’s worden door radiologen gebruikt om een diagnose te stellen door deze beelden te onderzoeken en te analyseren. Zij kunnen 8.000 tot 12.000 diagnoses per jaar stellen en om dit te kunnen doen moeten radiologen voortdurend toegang hebben tot beeldvormende onderzoeken. Dit gaat alleen moeilijk als de medische gegevens in afzonderlijke silo’s worden opgeslagen. Het leidt tot vertraging in de behandeling.

In een ziekenhuis is moderne opslag essentieel om specialisten in staat te stellen productiever te zijn. De opslag moet multidimensionale prestaties – prestaties voor verschillende soorten data – leveren omdat radiologen, pathologen en andere specialisten snel toegang moeten hebben tot verschillende soorten medische informatie: van CT-onderzoeken die duizenden zeer kleine beelden bevatten tot pathologieonderzoeken die weliswaar minder, maar wel veel grotere beelden bevatten. Traditionele opslagsystemen hebben moeite om hiervoor goede prestaties te leveren, deels door de informatiesilo’s, maar ook door de exponentiële datagroei en onvermogen van deze systemen om grote volumes te verwerken.

Klinische gegevens die in silo’s zijn opgeslagen verhinderen specialisten om in korte tijd correlaties in behandeling of ziekte te vinden, wat kan leiden tot verkeerde diagnoses of vertragingen in de behandeling. Door de gegevens te consolideren in een ‘datapool’ worden knelpunten in de toegang tot de juiste informatie weggenomen en in plaats daarvan altijd en zeer snel beschikbaar gemaakt.

AI maakt snellere resultaten mogelijk 

Medische professionals integreren AI al in hun besluitvorming, ter ondersteuning van diagnoses en om de productiviteit te verhogen. Op het gebied van medische imaging zijn al tientallen AI-algoritmen goedgekeurd voor klinisch gebruik. AI kan bijvoorbeeld de 2.000 beelden onderzoeken die door een MRI-scan worden gegenereerd en ‘zien’ of de beelden afwijkingen of medische problemen bevatten die door een specialist moeten worden onderzocht. Hoewel de uiteindelijke diagnose fundamenteel een menselijke verantwoordelijkheid blijft, fungeert AI in de medische imaging als een virtuele radioloog. AI kan de kwaliteit en productiviteit van diagnoses sterk verbeteren door voorrang te geven aan onderzoeksresultaten, significante beelden of het vinden van overeenkomsten tussen onderzoeken. Om dit te kunnen doen, moet de opslaginfrastructuur schaalbaar, snel en eenvoudig te gebruiken zijn.

Bescherming tegen ransomware

Ook ziekenhuizen en medische instellingen hebben te maken met cyber- en ransomware-aanvallen. De gevolgen van een cyberaanval kunnen dramatisch zijn, niet alleen vanwege de kritieke en privé aard van de betrokken data , maar ook vanwege de downtime. Hoe langer klinische systemen buiten werking zijn, hoe groter het risico voor de patiëntenzorg. Naarmate ransomware-aanvallen geraffineerder worden, ontwijken ze cybersecuritymaatregelen en nestelt de ransomware zich in klinische bestanden over een periode van weken tot maanden. Het is een dreiging waartegen solide bescherming nodig is, evenals een plan voor herstel als een ransomware-aanval onverhoopt slaagt. De oplossing hiervoor moet een tweeledige bescherming bieden. Allereerst door het maken van onveranderbare snapshots van gegevens, zodat hackers informatie niet kunnen wissen, aantasten of versleutelen. Vervolgens moet herstel zo snel mogelijk en op de juiste schaalgrootte plaatsvinden. Sommige oplossingen bieden gegevensherstelprestaties tot 270 TB per uur, zodat medische instellingen toch in zeer korte tijd weer online zijn, mocht het ergste gebeuren.

Betere behandeling van patiënten

De gezondheidszorg van de toekomst moet worden ondersteund door oplossingen die alle patiëntgegevens kunnen samenbrengen met één toegangspunt met als doel de patiënt als geheel te behandelen, in plaats van slechts één enkel medisch probleem tegelijk te kunnen onderzoeken. Het gaat om het samenbrengen van medicatiedata, medische beelden en AI-expertise om de opsporing en kennis van ziekten te verbeteren. Eenvoud en continue beschikbaarheid zijn cruciaal, aangezien de zorg zich simpelweg geen downtime kan veroorloven en de waarde van vitale gegevens niet kan benutten. Effectief gebruik van zorggegevens leidt uiteindelijk tot betere realtime diagnostische mogelijkheden, snellere behandeling en betere resultaten voor de patiënt.

Marco Bal, Principal Systems Engineer, Pure Storage

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in