Home Data & Storage Moderniseren, beheren en meer doen met software

Moderniseren, beheren en meer doen met software

71
dainamics

In 2011 schreef de bekende durfkapitaalverstrekker Marc Andreessen dat ‘software de wereld verslindt’. Nu, bijna tien jaar later klopt die uitspraak meer dan ooit. Of het nu gaat om Uber voor transport, Spotify voor muziek, Airbnb voor reizen, Deliveroo voor afhaalmaaltijden of Netflix voor entertainment, ze boekten allemaal succes dankzij superieure software. Software is overal. Het zorgt voor onderscheidend vermogen en toegevoegde waarde. Dit, zelfs voor hardware-leveranciers.

Een voor iedereen herkenbaar voorbeeld: de smartphone. Of Apple die nu maakt, Samsung, Google of een andere leverancier, de hardware is min of meer hetzelfde. Wat een smartphone uniek maakt is de software. Dit zijn voorbeelden uit de consumentenwereld. Hetzelfde geldt voor B2B en de grootste ondernemingen ter wereld.

Gemiste kans

Het belang van software is nog groter als je bedenkt dat we meer data genereren dan ooit tevoren. En dat er geavanceerde analyse-oplossingen nodig zijn die dit tempo kunnen bijhouden. In 2010 werd gezegd dat we elke twee dagen dezelfde hoeveelheid informatie creëerden als we vanaf het begin van de beschaving tot 2003 hadden gedaan. Nu, tien jaar later, wordt voorspeld dat volgend jaar ieder mens 1,7 MB aan gegevens per seconde zal genereren. Maar van alles wat wordt gegenereerd wordt slechts 0,5 procent geanalyseerd en gebruikt. Een gemiste kans!

Betere besluiten

Uit deze cijfers blijkt dat software en data cruciaal zijn geworden voor het succes in de huidige markt. Flash is daar een opmerkelijk voorbeeld van. Deze technologie betekende een revolutie toen deze voor het eerst op de storagemarkt kwam. En dat lag niet alleen aan de hardware. Onze ervaring is dat juist de combinatie van hardware en geïntegreerde software de optimale waarde van flash heeft opgeleverd. Software kan onder andere kijken naar hoe een array presteert. Wat de beschikbare  capaciteit is en of het moet worden geüpgrade of gerepareerd. Software kan ook gegevens terugsturen naar een centrale hub voor analyse om betere besluiten te kunnen nemen.

Werklast

Voor de digitale transformatie moeten oplossingen van de volgende generatie worden ingezet. Maar die kunnen de complexiteit van IT-systemen verder verhogen. Of al bij de eerste hindernis vastlopen als de juiste fundamenten niet aanwezig zijn. Koppel dit aan de exponentiële groei van datavolumes en het is duidelijk dat organisaties hun infrastructuur moeten mee-transformeren. Daarbij dienen data op de eerste plaats te komen. Datastrategieën moeten gebaseerd zijn op flexibele consumptiemodellen in de on-premises, gehoste en publieke cloud. Hierbij draait de werklast van applicaties op de infrastructuur die daarvoor het meest effectief is.

Gelijkmaker

Wordt hieraan voldaan, dan kan het inzetten van de juiste software hetzelfde effect hebben als het inzetten van een team van hoogopgeleide IT-professionals. Alleen is dat laatste iets wat niet elk bedrijf kan doen vanwege beperkte middelen of gebrek aan beschikbaar talent. Zo bezien is software de ‘grote gelijkmaker’ van het speelveld.

Het resultaat van dit gelijke speelveld? Ondernemingen krijgen de gelegenheid om zich te richten op innovatie en het optimaal benutten van de data die ze hebben, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over het dagelijkse beheer. De impact hiervan kan sterk afhankelijk zijn van de sector; of het nu gaat om genomica-teams die datasets benutten om een geneesmiddel voor kanker te vinden, F1-teams die data benutten om de toppositie te bereiken, of grote consumentenmerken die op basis van data nieuwe applicatiegebaseerde diensten lanceren – en zichzelf zo toekomstbestendig maken.

Marco Bal, Principal Systems Engineer, Pure Storage

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here