Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Mogen we ook nog even meespelen?

Mogen we ook nog even meespelen?

48

De laatste tijd lees en hoor je steeds meer over de Generatie Z die binnen enkele jaren het bedrijfsleven binnenkomt. Die generatie is zo anders dan alle andere generaties, dat bedrijven zich er al op voorbereiden. Bij deze wil ik er echter op wijzen dat de babyboomers, drie generaties ouder dan de Generatie Z, ook nog eventjes zullen meegaan.

Zelf mag ik me inderdaad tot de generatie boomers rekenen. Je weet wel, die generatie die een heel stuk van zijn zelfwaarde haalt uit het werk. Die graag en veel werkt, de uitslovers, met een slechte work-life balance als gevolg. Bij veel bedrijven maken we een aardig percentage van het werknemersbestand uit. Bij een van mijn klanten werd dat onlangs gemeten. Ruim een derde van de werknemers behoort er tot de babyboomer generatie, 50 procent tot de Generatie X, minder dan 15 procent is een Gen Y.

Hoewel ze in veel bedrijven nog een minderheid vormen, krijgt die generatie Y de meeste aandacht. Zij zijn het immers, die de lat voor de IT-afdeling hoger leggen: ze hebben thuis zo goed elektronica- en IT-materiaal (betaald door die dekselse babyboomers, misschien?) dat ze hetzelfde eisen op hun werk. Ook op andere vlakken stellen ze hun eisen. Ze zijn nog maar net in dienst en vragen al wanneer ze opslag krijgen, of ze misschien twee dagen per week thuis kunnen werken, of ze die drie andere dagen hun hond mogen meebrengen naar de zaak…  Bovendien kunnen ze niet wachten tot het jaareinde voor een evaluatie: je moet ze regelmatig een aai over de bol geven en zeggen hoe goed ze wel zijn.

Wij babyboomers staan er bij en kijken er naar. “Dat zou ik echt nooit hebben durven eisen,” denk je dan. Het is zo een beetje als de voetballers uit de jaren ’70 die voor een modest loon de pannen van het dak speelden (tenminste, zo herinneren we het ons) en die nu zien dat jongens van 17 een maandloon krijgen dat het equivalent is wat die ouwe knaken in hun hele carrière verdienden. En het grootste deel van de tijd ongemotiveerd over het veld sjokken.

Met de Generatie Z zal het er straks nog heftiger aan toe gaan, als we de gespecialiseerde literatuur mogen geloven. Dus zetten de bedrijven zich schrap en beginnen ze nu al na te denken welke samenwerkingsmodellen ze gaan hanteren. De babyboomers en Generatie X (praat iemand eigenlijk ooit nog over hen?) worden behandeld alsof ze nu al met pensioen zijn. Wel, ik kan u vertellen: we gaan nog lang niet met pensioen. En als het van onze regeringen afhangt zullen we nog een heel eind meedraaien. Blijf dus maar rekening met ons houden.

Nu we zien hoe makkelijk de Generatie Y zijn eisen ingewilligd krijgt, en hoe de bedrijven nu al plat op hun buik gaan voor een generatie die nog niet eens uit de middelbare school is, mogen wij babyboomers ook op onze strepen gaan staan. We eisen dezelfde voorkeursbehandeling als die nieuwe generaties. Vanaf nu laten we ons ook gelden. Laat de bedrijven maar met ons meeveren.

Laat de revolutie beginnen!

José Delameilleure, directeur van het IT Marketing & Communications departement van Across Technology

1 REACTIE

 1. Ha!

  Op de achterkant van mijn boek Anu, Adam, Charles (http://www.anu-adam-charles.nl/boek.html) schrijf ik: generatie X is nooit weggegeweest.

  En zo is het ook. Demografisch zijn we nu ook met de meesten en dat is best leuk. Geheel in overeenstemming met onze tijd en oude zakelijke waarden werken we keihard, leveren wat gevraagd wordt en meer en verwachten daar goed voor betaald te worden, zonder verder veel te zeuren. Dat mobieltje van de zaak is logisch maar laat die Audi maar zitten. De Saab gaat nog wel even mee.

  Wij kijken naar ICT en dergelijke en weten dat wij dat bedacht hebben (ok, jullie babyboomers ook een beetje). Voor de houding van latere generaties hebben we weinig respect. Van de toren blazen zonder iets gedaan te hebben, dat is onbegrijpelijk. Daar helpen een aan een Blackberry vastgegroeide duim, breekbare beentjes onder een opleiding Communicatie en bruine schoenen onder een donker pak echt niet bij.

  In het management van de wereldeconomie zijn Nederlanders verhoudingsgewijs, en soms zelfs absoluut, oververtegenwoordigd. In Nederland maken de babyboomers en generatie X de dienst uit, soms meewarig kijkend naar wat “de jeugd” beweert en soms in staat het goede eruit te halen. Maar we blijven erom lachen. We rule!

  Maar terug naar jouw verhaal: helemaal terecht! Als wij ook mee mogen doen dan komt het helemaal goed!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in