Home Innovatie & Strategie Monitoren: de basis voor digitale transformatie

Monitoren: de basis voor digitale transformatie

82

Anno 2017 vragen veel grote bedrijven zich af: ‘wat moet ons bedrijf uitstralen?’ en ‘hoe moet onze klantervaring eruit komen te zien?’ Innovatievere bedrijven gaan nog een stapje verder. Ze vragen: ‘welke digitale diensten moeten we uitrollen om onze doelstellingen te halen?’

Dit soort vragen zijn de drijfveer van de digitale-transformatiegolf die bedrijven overspoelt. Thomas Verhaeghe deelt zijn opvattingen over welke technologieën een bedrijf nodig heeft in deze tijden van snelle verandering.

Digitale transformatie is niet langer toekomstmuziek. IDC verwacht dat eind 2017 meer dan 70 procent van de Global 500 – waaronder BP, Apple en Toyota Motor – een speciaal team voor digitale transformatie in dienst heeft. Ook voorspelt het onderzoeksbureau dat investeringen in digitale transformatie in 2019 2,2 biljoen dollar omvatten. Dit is een toename van 60 procent in vergelijking met 2016.

Er wordt meer dan ooit wordt geïnvesteerd in digitale transformatie. Toch krijgen bedrijven ook door dat een digitale transformatie een strategisch, geleidelijk proces is. En dat het een goede planning vereist. Maar in een tijdperk van snelle beslissingen en direct resultaat, kan het een uitdaging zijn om een uitgangspunt te bepalen dat meteen resultaten oplevert.

Alles draait om de cloud

Het begint allemaal met de cloud. De cloud maakt digitalisering mogelijk en stelt je in staat zeer snel op en af te schalen, waardoor je flexibel bent in tijden van snelle verandering. Toch is het voor de meeste bedrijven, die voornamelijk met legacy-IT werken, niet realistisch om alle workloads naar de cloud te migreren.

Organisaties kunnen daarom het beste de stap naar de cloud zetten door eerst een aantal initiatieven te ontplooien die de grootste kans van slagen hebben, het vertrouwen van senior stakeholders voor zich winnen en direct resultaat laten zien.

Naast de nieuwe cloud-only-applicaties, heeft de IT-afdeling waarschijnlijk keuze uit duizenden applicaties die zijn over te zetten naar de cloud. Het snelste resultaat is te boeken door de meest gebruikte applicaties te identificeren. Daarbij is het belangrijk om in het achterhoofd te houden welke applicaties de grootste impact hebben op de klantervaring. Vervolgens bepaalt de business samen met de IT-afdeling welke applicaties daadwerkelijk naar de cloud overgaan.

Inzicht heeft prioriteit

Maar bij digitale transformatie komt meer kijken dan alleen het verplaatsen van legacy-applicaties naar de cloud. Voordat ze uiteindelijk een beslissing nemen, moeten de IT-afdeling en besluitvormers van verschillende afdelingen samen vaststellen wat de ROI is voor het bedrijf en welke gevolgen de cloudmigratie heeft op de performance. Volledig inzicht – van netwerk tot applicaties – is hierbij een must.

Bedrijven doen er goed aan de juiste oplossingen voor het monitoren van applicatieprestaties te kiezen. Hiermee hebben ze end-to-end inzicht. Zo kunnen ze een succesvolle strategie voor hun digitale transformatie creëren. Dergelijke oplossingen monitoren bedrijfskritische applicaties en diensten en verzamelen allerlei netwerkdata in één compleet overzicht van de applicatie-infrastructuur. Hiermee is een bedrijf in staat inzicht te krijgen in het gebruik van iedere applicatie en te onderzoeken hoe haalbaar het is een applicatie naar de cloud te verplaatsen.

Zodra de cloudimplementatie van start is gegaan, dragen de monitoringsoplossingen bovendien bij aan een betere gebruikerservaring. En dat is essentieel voor meer productiviteit.

Door het netwerk en de applicatieprestaties te monitoren en vervolgens de impact hiervan op de gebruikerservaring te onderzoeken, kunnen bedrijven de juiste beslissingen nemen met betrekking tot digitale transformatie. Het is dus belangrijk om niet alleen te investeren in digitale transformatie. Maar ook in monitoringtechnologie. Doen bedrijven dit niet, dan is de kans dat de digitale transformatie slaagt erg klein.

Thomas Verhaeghe, Country Manager Riverbed Benelux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in