Home Internet Mythbuster: kerstverlichting en wifi gaan prima samen!

Mythbuster: kerstverlichting en wifi gaan prima samen!

248

Vlak voor de kerst brengen we goed nieuws: ja, het is veilig om je zaak vol te hangen met kerstverlichting, want de wifi-verbinding zal er niet onder lijden. En ja: dat hebben we getest.

Meen je dat nou serieus – kerstverlichting en wifi? Ja, eigenlijk wel. Het begon allemaal vorig jaar met een rapport van Ofcom, zeg maar de Britse Autoriteit Consument & Markt. Ze presenteerden er een (niet al te best ontvangen) wifi checker-app en er hing een persbericht aan vast waarin Ofcom waarschuwde dat wifi-signalen te lijden hebben onder “interferentie van andere elektronische apparatuur, zoals magnetronovens, babyfoons, lampen – en zelfs kerstverlichting”.

Zoiets moet je natuurlijk niet net voor de feestdagen de media inslingeren: The Guardian pakte het op en hun lezers gingen los in de commentaren (“Hebben jullie niets beters te doen”; “Oh nee, nu moeten we met elkaar gaan praten tijdens de kerst”; “Oh mijn god, ik had ze bijna opgehangen”). Er volgden zelfs discussies over de vraag of het überhaupt mogelijk is dat kerstverlichting storing veroorzaakt, op een golflengte die op het eerste gezicht niets met kerstverlichting te maken heeft. Sindsdien waart die mythe als een geest van het kerstverleden over het web – maar niemand die de moeite nam het non-nieuws van Ofcom eens te weerleggen met wat echte feiten.

Dat zat ons dwars. Laten we wel wezen: wifi is bepaald belangrijk. Het gemiddelde winkelcentrum hangt op dit moment weer barstensvol kerstverlichting, maar een béétje shopping center heeft tegenwoordig ook een app en gratis wifi, en als het kan ook al wat op wifi gebaseerde initiatieven om het winkelend publiek te overreden wat langer te blijven en wat meer geld uit te geven. Het zou toch zonde zijn als dat allemaal net in de drukste maand van het jaar omvalt omdat we het nodig vinden de boel op te leuken met hinderlijke lichtjes.

Gelukkig hebben we collega’s die wel van een uitdaging houden bij Ruckus. Die hebben we maar eens opgesloten in een kooi van Faraday om voor eens en altijd in een storingsvrije ruimte te bepalen wat er nu wel en niet waar is van die vermaledijde geruchten over wifi-verziekende kerstsfeer.

Als echte mythbusters zijn we naar een groothandel gestapt om vier sets van de meest overdreven LED kerstverlichting te kopen die we konden vinden. Die hebben we in de kooi gegooid, samen met een sterke spectrum analyzer (geen goedkoop speelgoed) om onze jongens te laten bepalen of die lichtjes op een of andere manier enige vorm van energie uitstralen die mogelijkerwijs met wifi zou kunnen interfereren. Eerst setje voor setje, en toen ook nog eens alle setjes tegelijk. Voor alle zekerheid hebben we ook nog even een serieus wifi-netwerk opgezet met een access point en client devices om te zien of we enig verschil konden detecteren tussen de situatie met de lichtjes aan en met de lichtjes uit.

Het resultaat? Niets. Nichts. Nada. LED kerstverlichting straalt niets uit dat zou kunnen interfereren met wifi en heeft dan ook in de praktijk geen enkel merkbaar effect op het wifi-signaal. Goed nieuws dus voor winkelketens, warenhuizen en tuincentra: ze kunnen helemaal los met hun lichtjes – op de wifi zal het geen énkel effect hebben.

Mocht je je als ondernemer toch zorgen maken, houd dan rekening met de volgende punten:

  • De apps en websites die je online kunt vinden om draadloze breedbandverbindingen en mogelijke interferentie te testen zijn misschien leuk voor thuisgebruik, maar om een gebied te checken heb je er vrijwel niets aan. Ze zeggen hooguit iets over het exacte punt en tijdstip waar je je op dat moment bevindt.
  • Er is een verschil tussen “interfereren” en “blokkeren”. Interferentie krijg je als andere apparaten radiosignalen op dezelfde bandbreedte gebruiken. Het effect is lastig te voorspellen, maar je kunt het aan of uit zetten. Een blokkade is een muur of een vloer of een andere fysieke barrière. Daarvan is het effect op wifi constant en voorspelbaar, afhankelijk van plaats en materiaal.
  • Wifi interferentie bestaat natuurlijk wel degelijk, maar dan heb je het vooral over krachtiger elektronische apparaten die radio energie uitstralen, zoals magnetrons, portofoons, draadloze beveiligingscamera’s, oudere draadloze telefoons en andere wifi-apparatuur.
  • Geef niet te snel je wifi de schuld: er kunnen heel veel redenen zijn waarom een internetverbinding niet zo snel is als je zou wensen. Ervaring leert dat het vaker te maken heeft met configuratie- of bandbreedteproblemen elders, dan met wifi.

Spencer Hinzen, Regional Sales Director Southern Europe bij Ruckus Wireless

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in