Er wordt online veel geschreven en gediscussieerd over de volgende uitspraak: recruiters weten binnen vijf minuten al of een sollicitant wél of niet geschikt is voor de baan. De vijf minuten slaan hierbij op de tijd dat de beoordelaar besteedt aan het bestuderen van een cv. Uit onderzoek van uitzendbureau OfficeTeam blijkt dat maar liefst 60 procent van de Nederlandse recruiters op deze manier werkt. In geen enkel ander Europees land wordt zo snel over een cv besloten. Maar is dit wel de geschikte tactiek? “In ieder geval niet voor het selecteren van de juiste IT-professional”, zo stelt Patricia Sandel, CCO van IT-dienstverlener neomax. In deze blog ontkracht Patricia de vijf-minuten mythe.
Stijging IT-functies
De digitalisering creëert veel nieuwe banen in de IT-branche. Hierdoor moeten recruiters harder werken om het juiste talent te vinden. Door deze werkdruk zien we in alle branches dat er vaak te makkelijk wordt omgegaan met het beoordelen van een cv. Het is logisch dat recruiters allereerst een grove selectie maken op basis van de vacature. Wanneer een kandidaat simpelweg niet beschikt over de juiste kennis of ervaring, is het prima om een cv binnen vijf minuten aan de kant te schuiven. Echter, ook wanneer een motivatiebrief niet enthousiast genoeg overkomt, of niet goed is uitgewerkt, wordt een kandidaat vaak te snel afgeschreven. Dit terwijl ‘schrijftalent’ of een sterk ‘beschrijvend vermogen’ niet per se behoren tot een skill-pakket van een IT-professional.
Het juiste talent
Volgens Monsterboard bestaat 60 procent van de beroepen waarvoor personeel moet worden aangenomen, op dit moment nog niet. Dit vergt een vernieuwde aanpak van recruiters om de juiste kandidaten aan te blijven trekken. Het belangrijkste punt bij een screening in de IT-branche is momenteel of de kandidaat beschikt over de harde criteria die in de vacature worden gesteld. Maar een talent zal niet meer worden gevonden door alleen te kijken naar bijvoorbeeld de vooropleiding. Een talent is iemand die in staat is om zichzelf opnieuw uit te vinden en zich wil blijven ontwikkelen met de nieuwste technologieën en mogelijkheden. Deze informatie vind je niet direct in een cv.
Het nieuwe solliciteren
De meeste sollicitaties worden nog op de ouderwetse manier aangepakt. Namelijk: het sturen van een cv met motivatiebrief. Maar tegenwoordig kijk ik al niet meer raar op wanneer ik een LinkedIn berichtje of appje ontvang van een geïnteresseerde kandidaat. Dit is een goede ontwikkeling, want momenteel wordt er te veel waarde gehecht aan het natrekken van bijvoorbeeld de social media accounts van een kandidaat. Wat een persoon online uitspookt, wil niet direct iets zeggen over hoe hij of zij zich op de werkvloer gedraagt. Het is zonde om op basis van bijvoorbeeld Facebook foto’s iemand al links te laten liggen. Om er achter te komen wat een IT-professional in huis heeft, zal je deze altijd face to face moeten spreken.
Vooral als het gaat om functies in een veranderende omgeving. In plaats van je blind te staren op cv’s, kan je er als werkgever ook voor kiezen om te investeren in het ontwikkelen van de kandidaten die hier geschikt voor zijn. Momenteel wordt de eerste indruk nog gebaseerd op papier. Dit zal moeten verplaatsen naar ‘real life’. Kandidaten met visie en interesse in het vakgebied die open staan voor zelfontwikkeling. Dat zijn de IT-professionals die je nodig hebt. Dit haal je niet binnen vijf minuten uit een cv. Dit haal je uit een gesprek. Let’s bring the online, offline again!
Patricia Sandel, CCO van IT-dienstverlener neomax