Home Data & Storage Nederland kan met datathermie de warmtetransitie versnellen

Nederland kan met datathermie de warmtetransitie versnellen

179

Recentelijk publiceerde de Dutch Data Center Association het rapport ‘Datathermie in Perspectief’. We laten met dit rapport zien wat de mogelijkheden zijn van datacenter restwarmte, ook wel datathermie genoemd. Ook geeft het rapport een overzicht van al gerealiseerde datathermie projecten. Datathermie kan o.a. worden ingezet voor de verwarming van woningen en kan als duurzame warmtebron een belangrijke rol spelen in het versnellen van de warmtetransitie. De inzet van datathermie zorgt er tevens voor dat groene energie twee keer wordt gebruikt. Kortom, een kansrijke en toekomstbestendige warmtebron!

Kansrijk en haalbaar

Om de ambitieuze klimaatdoelstelling van zowel de Europese als Nederlandse overheid te behalen is het noodzakelijk om naar alle mogelijke warmtebronnen te kijken en die in te zetten. Zo ook de warmte die servers in datacenters afgeven. Het aansluiten van datacenters op bestaande en toekomstige warmtenetwerken biedt veel kansen. Het uitkoppelen van datathermie zal niet alleen het energiegebruik van de omgeving terugdringen maar ook dat van het datacenter zelf. De koelte kan namelijk worden teruggeleverd aan het datacenter wat vervolgens kan worden ingezet voor de koeling van de servers. Door nauwe samenwerking tussen overheden en het bedrijfsleven ontstaat er ruimte voor dit soort synergieën.

Een actueel voorbeeld van het warmtepotentieel is de recente marktconsultatie van Gemeente Amsterdam waarin de volgende stappen worden genomen om de woonwijk Arenapoort/Amstel III te gaan verwarmen met datathermie. Het potentieel van datathermie is erg groot. Alle bij DDA aangesloten datacenters zouden potentieel 1 miljoen huishoudens kunnen verwarmen.

Samenhangend beleid

Ondanks de realisatie van een aantal datathermie projecten is er nog een hoop terrein te winnen om het verwarmen met datathermie de norm te maken. Hiervoor zijn zaken als een goede inventarisatie van warmtebronnen en technische afstemming tussen vraag en aanbod noodzakelijk. Met dit rapport willen wij als brancheorganisatie een overzicht bieden voor beleidsmakers om de samenwerking op gang te brengen en het volledige potentieel van datathermie te benutten. Het rapport biedt inzicht en concrete stappen richting een samenhangend beleid.

Download hier het rapport

Green Data Center Conference & Datacenter Vakdag

Wil je meer weten over de inzet van datathermie? Kom dan op donderdag 13 oktober naar de Green Data Center Conference & Datacenter Vakdag! De alweer 6e editie van deze conferentie vindt dit jaar plaats in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam.

Tijdens de conferentie kun je deelnemen aan interessante kennissessies over duurzaamheidsinitiatieven en innovaties binnen de datacenter sector. Ook geeft de conferentie aandacht aan de verschillende restwarmte projecten in Nederland.

De conferentie wordt dit jaar georganiseerd in combinatie met de Datacenter Vakdag. De Datacenter Vakdag biedt een overzicht van diverse aanbieders van producten en diensten op het gebied van duurzame datacenters. Bekijk de laatste ontwikkelingen en technieken die de verduurzaming van datacenters kunnen helpen versnellen.

Meld je nu direct aan via deze link!

Erik Barentsen is Senior Beleidsadviseur Energie & Duurzaamheid bij Dutch Datacenter Association

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in