Home Arbeidsmarkt & Onderwijs We need more cloud professionals

We need more cloud professionals

80

Het technisch onderwijs loopt altijd achter de feiten aan. Zolang je de achterstand enigszins beheersbaar kan houden is dat geen probleem. Maar bij het IT-onderwijs is de achterstand te groot geworden en is de aansluiting met de praktijk er vaak niet meer. Daarnaast worden er te weinig mensen opgeleid. Gecombineerd leidt dit tot een bekend maar nijpend probleem voor de online-industrie: minder gekwalificeerd personeel betekent dat bedrijven minder kunnen groeien.

Initiatief
Om hieraan iets te doen is onlangs een nieuw initiatief gestart. Onder de naam Cloud-Universiteit wordt begonnen met een eigen opleidingsinstituut. We starten met een post-Mbo-opleiding tot Cloud engineer – omdat de behoefte aan dit soort specialisten groot is.
We zijn er trots op, dat wij dit als thePeopleCloud samen met de DHPA, ISPConnect en goodwill-bedrijven hebben geïnitieerd.
Als werving- en selectiebedrijf gespecialiseerd in Hosting- en Cloud-personeel merken we elke dag dat operationele functies moeilijk zijn in te vullen door gekwalificeerd personeel. Netwerk-, Linux- en Windows-engineers worden veel gevraagd en het aanbod is klein.

Ook naar doorstromers, zij die een tweede of derde stap willen maken is een enorme vraag. We herkennen deze vraag niet alleen bij technische professionals, maar ook op het gebied van sales: professionals die weten hoe je online diensten kunt verkopen zijn schaars. We krijgen als thePeopleCloud veel meer vragen van bedrijven dan we kunnen invullen.

Cloud-Universiteit
De Cloud-Universiteit zal een negen maanden durende opleiding bieden, waarmee de studenten 32 uur per week worden beziggehouden. Dit zal klassikaal gebeuren, aangevuld met praktische  stages bij hosters en in datacenters. Drie van de negen maanden worden als stage ingevuld, op meerdere plekken en op verschillende momenten in de opleiding.

Het is de bedoeling om de selectie en de beoordeling zo strak en kritisch te doen dat studenten die slagen ook een baangarantie kan worden geboden. We werken hierbij samen met veel gerenommeerde hostingbedrijven. We zien bij deze ondernemingen een enorme wil om te participeren. De sector doet daarnaast actief mee met het leveren van docenten.

Curriculum
Als Cloud-Universiteit leiden we studenten op voor de functie van Cloud engineer. We hebben ervoor gekozen een curriculum samen te stellen dat uitgaat van bestaande cursussen met geaccepteerde en gewilde certificeringen. We kiezen niet voor één technologische specialisatie maar meerdere naast elkaar. Door dit te doen ontwikkelen de studenten een generiek perspectief. Ze gaan het grote verband zien, wat essentieel is bij troubleshooting en support.

Daarnaast besteden ongeveer 40 procent van de opleidingstijd aan het ontwikkelen van de zogenaamde ‘soft skills’, want zonder goede communicatie skills en stressbestendigheid schieten professionals te kort.

Een eerste stap
Met deze universiteit willen we als sector verbeteringen initiëren door het gewoon te doen. Dit is een eerste stap die moet leiden tot beter aansluitende opleidingen door heel Nederland en met goed lesmateriaal.
We merken na al dat er veel animo is om mee te werken aan het initiatief. Het is mooi om jonge werklozen met een bèta-achtergrond om te scholen, zodat ze wel perspectief op werk hebben. Daar doe je het toch voor!

Stijn Grove is eigenaar van DatacenterAdvies en thePeopleCloud en werkt voor Solcon Datacenters

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in