Home Ondernemen & Business NEN voorspelt uitgaven in de zorg beter dan het CBS

NEN voorspelt uitgaven in de zorg beter dan het CBS

77

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stijgen de kosten in de zorg voor het eerst in 15 jaar nauwelijks. Betekent dit dat de zorgsector de schrikbarende kostenstijgingen eindelijk onder controle heeft? Een nadere studie van de cijfers toont dat dit niet het geval is. De lage kostenstijging is het gevolg van allerlei factoren, maar geen daarvan is een efficiëntere aanpak binnen de zorginstellingen. Opvallend genoeg geeft het NEN een indicatie waarmee de zorg wel grip krijgt op de zorgkosten.

Medio mei publiceerde het CBS een rapport over de ontwikkeling van de zorgkosten in 2013. De resultaten zijn bemoedigend: voor het eerst in de afgelopen 15 jaar stegen de zorguitgaven nauwelijks (namelijk met slechts 1,6%). Dat is goed nieuws, want de kosten voor de zorg bedroegen in 2013 nog altijd ruim 94 miljard euro. Heeft de zorg eindelijk de kosten in de hand? Niet echt.
De lagere uitgaven zijn namelijk vooral het gevolg van bezuinigingen door de overheid en het verschuiven van verantwoordelijkheden. Het eigen risico is opgeschroefd naar 350 euro. De besparingen in de ouderenzorg komen door het sluiten van verzorgingstehuizen. Apotheken en drogisten verkochten 5% minder, maar alleen doordat de ziekenhuizen tegenwoordig veel dure medicijnen leveren. Huisartsen en mantelzorgers krijgen steeds meer taken toebedeeld.

De factoren die eraan bijdroegen dat de zorguitgaven minder groeiden bestaan nagenoeg allemaal uit bezuinigingen, tariefverlagingen, beperkte groeiruimte en lagere vergoedingen. Van echte kostenbesparingen in de zorgsector is dus geen sprake. Daar is meer voor nodig dan bezuinigingen van overheidswege. Hoe kunnen we dan wel structureel lagere uitgaven in de zorgsector realiseren? Enkele weken geleden hoorde ik het antwoord op deze vraag tussen de regels van de lezing van Jan Willem Schoemaker, CISO/Business Continuity Manager van het Erasmus MC. De presentatie had als titel ‘Informatiebeveiliging in een notendop’.
Schoemaker vertelde wat de norm NEN7510 voor informatiebeveiliging voor de zorg betekent en hoe deze norm in rap tempo de maatstaf wordt voor de toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg.

Nu denkt u wellicht: wat heeft informatiebeveiliging te maken met lagere uitgaven? Welnu, NEN heeft de norm NEN7510 niet voor niets in het leven geroepen. NEN ziet dat elektronische patiënten-, cliënten- en behandelgegevens in de zorg steeds meer de norm gaan worden. Het is die trend die tot structurele bezuinigingen in de zorg leidt. Want zorginstellingen die gestructureerd, gestandaardiseerd en geautomatiseerd omgaan met informatie, besparen enorm veel kosten. Digitale informatie is efficiënt, uitwisselbaar binnen de zorgketen en eenvoudig te integreren binnen de ziekenhuis- en administratieve informatiesystemen. Dat maakt alle bezuinigingen mogelijk die de overheid nu met bezuinigingen probeert te forceren: mensen kunnen langer zelfstandig wonen, mantelzorgers en huisartsen kunnen meer taken overnemen dankzij zorg op afstand en behandelingen zijn korter en succesvoller. Het blijkt dus dat zorginstellingen die nu bezig zijn de NEN-normen voor informatiebeveiliging toe te passen per definitie ook bezig zijn de zorguitgaven structureel te verlagen. De NEN lijkt daardoor een betere indicator te zijn voor de ontwikkeling van de zorguitgaven dan het CBS.

Pieter Rahussen, Market Development Manager bij Ricoh Nederland en verantwoordelijk voor Ricoh Healthcare Nederland

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in