Home Innovatie & Strategie Nergens zoveel kansen voor GenAI als in de voedingsmiddelenindustrie

Nergens zoveel kansen voor GenAI als in de voedingsmiddelenindustrie

Infor -
58

Het jaar 2023 gaat ongetwijfeld de geschiedenis in als het jaar waarin AI, en in het bijzonder Generatieve AI (GenAI), op ieders netvlies kwam. Inmiddels weten we dat het succes van de inzet van GenAI valt of staat met de beschikbaarheid van bronmateriaal voor het gebruikte model. In de voedingsmiddelenindustrie is online bijzonder veel tekst en beeldmateriaal beschikbaar waar een GenAI-model gebruik van kan maken in sales, marketing en advertentiecampagnes. Een uitgelezen kans voor deze branche om aan de slag te gaan met GenAI dus!

Generatieve AI, inmiddels het gedoodverfde wonderkind in de wereld van kunstmatige intelligentie (AI), staat nog maar in de kinderschoenen. Maar duidelijk is dat deze technologieën een grote transformerende impact gaan hebben op de voedselketen en consumenten. De meest gebruikte zakelijke toepassingen van GenAI op dit moment, blinken uit in Natural Language Processing (NLP).

Denk aan ChatGPT en Google Bard. Goed bruikbaar voor bijvoorbeeld interactieve chatbots die kennisbanken, handleidingen, documentatie eenvoudig beschikbaar maken voor gebruikers, waardoor zij informatie veel sneller kunnen vinden. Consumenten kunnen eenvoudiger hun vragen over een product beantwoord krijgen en recepten opvragen. Het bronmateriaal bestaat uit (online) beschikbare teksten.

Doorlooptijd is kort; slagingskans erg groot

Maar dat is niet het enige. Ook beeld en geluid zijn al een onlosmakelijk onderdeel van het werkterrein van GenAI. Omdat er in de wereld van voedingsmiddelenindustrie uitzonderlijk veel tekst, beeld en geluid beschikbaar is, leent juist deze branche zich bij uitstek voor experimenten. En successen! Want vergis je niet, de gemiddelde doorlooptijd van applicatieontwikkeling in deze tak van sport is slechts zo’n tien weken. En door de aard van de technologie is het slagingspercentage van die projecten ontzettend hoog; dat wil zeggen dat je er heel snel een toegevoegde waarde uit haalt. Kortom, er is veel potentie voor bedrijven in deze branche om snel resultaten te boeken. Bijvoorbeeld op het gebied van marketing & pr. Zo maakte Coca-Cola al met GenAI een indrukwekkend advertentiespotje, en roept GenAI kunstenaars op om via een speciaal voor Coca-Cola ontwikkeld AI-platform nieuwe afbeeldingen te genereren voor Coca-Cola.

Start nu!

En dat is ook gelijk mijn belangrijkste advies: ga aan de slag, wacht niet. Er zijn al genoeg tools voorhanden, en er is geen ‘beste’. Elke tool heeft zijn eigen voor- en nadelen en alleen door ermee aan de slag te gaan kom je erachter wat het beste bij jou en jouw bedrijf past. Het tempo ligt hoog, dus zorg ervoor dat je niet achteropraakt.

Laat de uitdagingen je niet tegenhouden

Maar let wel op, want er zijn ook uitdagingen. Betrouwbaarheid is daarbij een van de belangrijkste zorgen. Hoewel AI-gegenereerde inhoud er vaak authentiek uitziet, is het feitelijk gebaseerd op patronen uit de trainingsdataset; de gegenereerde informatie kan dus onjuist zijn. En één vraag kan leiden tot zeer uiteenlopende antwoorden.

Privacy is een andere cruciale kwestie. Data en invoer die gebruikers delen met het systeem, worden gebruikt om het grotere model te trainen. Waardevolle bedrijfsgeheimen en persoonsgegevens komen in het model, en kunnen bij andere gebruikers als resultaat naar voren komen. Met potentiële compliance-overtredingen tot gevolg.

Het genereren en uitwisselen van bedrijfsspecifieke content moet voldoen aan strenge wettelijke en dataprivacyvereisten, zoals vastgelegd in de General Data Protection Regulation (GDPR). Leveranciers van GenAI modellen bieden vaak wel mogelijkheden om bedrijfsgegevens exclusief te houden (doorgaans in betaalde versies), maar het is ook aan bedrijven zelf om hier zorgvuldig mee om te gaan.

Tot slot is er nog de kwestie van vooringenomenheid. De gegenereerde content is rechtstreeks afhankelijk van de vraag (prompt). Vooringenomenheid in de vraag resulteert in een subjectief en mogelijk zelfs manipulatief antwoord. Bovendien leidt vooringenomenheid in de trainingsset ook tot een vooringenomen resultaat. De mogelijkheid (en risico’s) van nepnieuws, nepvideo’s en nepaudioclips zijn daarom wel een groeiend punt van zorg. Het is in belang van bedrijven dat de informatie die verstrekt wordt aan klanten en consumenten betrouwbaar is. Vooralsnog is het beoordelen van de antwoorden van GenAI daarom mensenwerk, wat ook wel weer geruststellend is.

Vignesh Subramanian, vice president of product management bij Infor

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in