Home Data & Storage NetApp: deze vier data-trends zullen we zien in 2024

NetApp: deze vier data-trends zullen we zien in 2024

NetApp Nederland -
113

Data is key. Organisaties verzamelen en analyseren enorme hoeveelheden data om zoveel mogelijk inzicht in de markt en processen te krijgen. Om bij te blijven met de ontwikkelingen op dit gebied moeten organisaties ervoor zorgen dat de onderliggende IT- en bedrijfsinfrastructuren al die data kunnen verwerken en analyseren, ongeacht waar het opgeslagen is.

In 2024 zien we een aantal trends als het gaat om data. Een daarvan is AI. Waar AI het woord was van 2023, zullen we zeker nog meer AI-toepassingen gaan zien in 2024, zeker als het aankomt op het verwerken en analyseren van data. Organisaties die data voor hen laten werken door middel van AI-toepassingen, zullen efficiënter zijn en meer bedrijfswaarde kunnen creëren. Daarnaast is en blijft cybersecurity een trend. Organisaties moeten zich meer gaan focussen op herstel naast het voorkomen van een cyberaanval.

In 2024 zullen we de volgende vier data-trends gaan zien:

1. AI neemt het over met data in plaats van modellen

Organisaties gaan steeds meer generatieve AI (GenAI) gebruiken en hun bedrijfsprocessen hier op aanpassen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Meer en meer organisaties zullen zich focussen op het creëren van datapipelines om de AI-toepassingen te voeden van informatie in plaats van gebruik te maken van de bestaande modellen van data. Zo kan de toepassing blijven leren van de nieuwste informatie die beschikbaar is en dit zorgt op zijn beurt weer voor automatisering en een flexibeler proces.

2. Het doorbreken van datasilo’s

Organisaties zullen silo’s tussen verschillende datatypes gaan doorbreken met unified data storage, waardoor alle datatypes van een bedrijf worden gecombineerd in on-premises en cloudomgevingen. Bedrijven werken nu veelal met afzonderlijke stromen voor verschillende type data. Denk hierbij aan klant-, product-, leveranciers- en personeelsgegevens. Door verouderde analyseplatformen, rekenmodellen en opslagsystemen ontstaat de mogelijkheid dat niet de maximale inzichten gehaald kunnen worden uit data. Unified data storage zal helpen om bedrijfsgegevens beter toegankelijk te maken en verborgen verbanden tussen verschillende soorten data te vinden. Organisaties gebruiken zo hun data beter en kunnen flexibel reageren op veranderingen in de bedrijfsomgevingen en nieuwe inzichten ontwikkelen.

3. Focus op IT die “gewoon werkt”

Cloud is ook in 2024 niet het wondermiddel dat alle uitdagingen op het gebied van IT-infrastructuur oplost. Naarmate bedrijven merken dat hun cloudmigraties zowel de tijd als het budget oprekken, zullen ze steeds meer op zoek gaan naar manieren om IT-activiteiten in hybride en multicloud IT-architecturen te optimaliseren. Om innovatiedoelen te bereiken is een sterke IT-infrastructuur nodig om inzichten te verkrijgen en meer alledaagse taken te automatiseren. Daarom zullen organisaties gaan zoeken naar een onderliggende intelligente data-infrastructuur. Deze infrastructuur combineert uniforme dataopslag met geïntegreerde beheermogelijkheden voor beveiliging en controleerbaarheid binnen één platform. Dit zorgt ervoor dat data eenvoudiger opgeslagen, beheert en gebruikt kan worden, ongeacht welke cloudservices, applicaties en databases in gebruik zijn.

4. Ga ervan uit dat uw gegevens al gehackt zijn

Cybersecurity is en wordt steeds belangrijker. Het blijft een continue uitdaging om ervoor te zorgen dat kritieke bedrijfsmiddelen zoals klantgegevens en intellectueel eigendom veilig blijven. Organisaties moeten zich daarom ook gaan richten op het herstellen van cyberaanvallen in plaats van alleen het voorkomen. De aanvallen zullen namelijk alleen maar intensiveren. Deskundigen voorspellen dat er in 2031 elke 2 seconden een ransomware-aanval zal plaatsvinden, wat de slachtoffers jaarlijks 265 miljard dollar kost. De grootste bedreiging voor een bedrijf na een cyberaanval is niet de diefstal van data, maar de tijd en middelen die worden besteed aan het repareren van systemen en het herstellen van gegevens om de normale bedrijfsvoering te hervatten. Om de meest kritieke bedrijfsmiddelen te beschermen en bedrijfscontinuïteit te garanderen, zullen we meer investeringen zien in IT-beveiliging voor veilig ontworpen IT-systemen en investeringen in het beperken van de effecten van een cyberaanval.

Oscar Wijnants, Country Director Netherlands bij NetApp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in