Vorige week vroeg Padmasree Warrior, onze CTO, zich in haar blog af of netwerken weer cool zijn geworden. Geen vraag voor Cisco zelf natuurlijk, maar zij wees op de hype rond enkele netwerk-startups en de inspanningen van grote IT-leveranciers die netwerkmogelijkheden toevoegen. Er zijn volgens haar nu zeer interessante ontwikkelingen aan de gang op netwerkgebied die echt cool zijn. Het zijn ook ontwikkelingen die helemaal aansluiten bij onze visie: een ‘intelligent netwerk’ is van groot strategisch belang voor organisaties. Dat brengt met zich mee dat we te maken krijgen met nieuwe concurrenten. En ja, flinke concurrentie betekent ook dat je in een goede markt zit!
Wat is er nu gaande? Allereerst een verschuiving in de markt, waarbij de focus steeds meer komt te liggen op Software Defined Networking (SDN) en – nu ook in onze sector – virtualisatie. Die verschuiving roept meteen de vraag op of gevestigde spelers zoals Cisco door deze ontwikkelingen nu bedreigd worden of juist niet. Om te beginnen zal SDN (of netwerkvirtualisatie) er zeker niet voor zorgen dat de onderliggende netwerkinfrastructuur nu gemeengoed wordt. Volgens ons gebeurt er juist het tegenovergestelde: er zullen juist meer eisen worden gesteld aan de onderliggende infrastructuur om te kunnen garanderen dat netwerkvirtualisatie veilig gerealiseerd kan worden, met de juiste prestaties en de juiste schaalgrootte. Zeker ook gezien het strategisch belang ervan willen bedrijven dat de kern van hun netwerk naadloos aansluit bij hun servers en hun overige ICT-infrastructuur. Alles moet ook onder één enkel beheerraamwerk kunnen vallen, ook als het gaat om server- en hypervisor-omgevingen van verschillende partijen. De ervaring van Cisco is dat deze bedrijven van hun netwerkleverancier verwachten dat deze hierin allemaal voorziet. We werken hier hard aan en we zullen ook in déze netwerkontwikkelingen voorop blijven lopen.
Natuurlijk zullen er hierdoor ook nieuwe businessmodellen ontstaan en nieuwe architecturen voor netwerkinfrastructuren. Maar, zoals Padmasree zegt, SDN zorgt net zo min voor een minimalisering van de onderliggende infrastructuur, als een nieuw stuurwiel in een auto impact heeft op het belang van de motor.
Netwerkvirtualisatie komt in vele vormen, die optimaal aansluiten bij de specifieke behoeften van een organisatie. Zo zullen universiteiten graag mogelijkheden krijgen om hun netwerk in segmenten op te delen, terwijl grote datacenters meer geïnteresseerd zullen zijn in het beheer van de ‘netwerkstroom’. Voor cloudproviders zullen mogelijkheden voor schaalbare multi-tenancy bovenaan staan, service providers willen mogelijkheden om hun services te optimaliseren en beter te exploiteren terwijl bedrijven eerder zullen kijken naar virtualisatie om een private cloud mogelijk te maken en zaken zoals VDI .
Dit zijn ontwikkelingen die netwerken zoals we die nu kennen ingrijpend kunnen en zullen veranderen. Buitengewoon boeiende ontwikkelingen ook, niet alleen vanuit technologisch perspectief, maar ook vanuit marktperspectief. Eigenlijk vind ik ‘cool’ nog wat zwak uitgedrukt!
Michel Schaalje (1970), Technisch Manager, Cisco