Home Cloud Netwerkmodernisering is de basis voor elke digitale transformatiestrategie

Netwerkmodernisering is de basis voor elke digitale transformatiestrategie

NTT -
172

Digitale transformatie en cloudadoptie zorgen voor meer aandacht voor netwerken, die gemoderniseerd moeten zijn, omdat ze alle onderdelen van de enterprise backbone met elkaar verbinden. Zonder een goed functionerende enterprise backbone hebben organisaties geen toegang tot hun private en public clouds en datacenter waardoor processen stilstaan.

Het netwerk speelt een cruciale rol in elk digitaal transformatieproces. Als netwerken niet worden gemoderniseerd om te kunnen voldoen aan de huidige eisen, dan zullen organisaties moeite hebben om hun doelstellingen op het gebied van digitale transformatie te realiseren. Bij het niet moderniseren van het netwerk, zullen alle voordelen die samenhangen met de overstap naar de cloud niet worden waargemaakt.

Dit blijkt ook uit het 2020 Global Network Insights Report van NTT. Volgens dit rapport nemen de investeringen in de cloud en diensten toe en overtreffen deze de uitgaven voor on-premises infrastructuur. In het onderzoek kwam naar voren dat bijna de helft (47,9%) van de aanwezige netwerkinfrastructuur van bedrijven verouderd was, waardoor de netwerken niet voldoen aan de gestelde eisen van bedrijven. Veel organisaties (60%) gaven aan dat hun netwerken in 2023 de basis vormen voor hun digitale strategieën en ze geloven dat het netwerk het platform is voor digitale transformatie.

Organisaties die digitaal willen transformeren, moeten de onderstaande vier onderdelen in acht nemen bij het moderniseren van hun netwerk:

1.  Herontwerp van de netwerkarchitectuur

Het netwerkontwerp moet open en flexibel zijn om te voldoen aan de eisen van een dynamische omgeving die toegang biedt tot toepassingen en diensten zonder connectiviteitsproblemen. Het netwerk moet zodanig worden ontworpen dat het programmatisch wordt aangestuurd en moet rekening houden met alle kritische onderdelen van het netwerk. Hierbij kan worden gedacht aan het bedrijfsapplicatielandschap, de gebruikte clouddiensten en de verkeerspatronen. Naarmate meer werk verschuift naar locaties op afstand en videogebaseerde toepassingen (die meer bandbreedte verbruiken), moet de netwerkarchitectuur rekening houden met deze omstandigheden.

2.  Netwerkoptimalisatie voor cloudomgevingen

Voor een succesvolle hybride cloudstrategie is het uiterst belangrijk dat het netwerk volledig is geoptimaliseerd voor de moderne multicloudomgeving. Uit het 2021 Global Hybrid Cloud Report blijkt dat netwerkprestaties en -beschikbaarheid de op een na grootste belemmering vormen voor de adoptie van hybride cloud. Oudere netwerken zijn niet in staat om zich aan te passen aan de nieuwe eisen die een cloudomgeving stelt. Het netwerk moet worden gemoderniseerd om gebruik te kunnen maken van Software-Defined Networking (SD-WAN)-technologieën, netwerkvirtualisatie en het behoud van een consistente servicekwaliteit in on-premise en cloud-gebaseerde omgevingen. Deze verandering maakt een grotere automatisering en on-demand provisioning van netwerkresources mogelijk.

3.  SD-WAN inzetten voor netwerkmodernisering

In een multicloud-scenario hebben organisaties vaak te maken met problemen met betrekking tot het optimaliseren van bandbreedte en het verminderen van latency. Dit is relevanter voor locaties op afstand, omdat het dataverkeer van de locatie op afstand wordt gerouteerd naar een centraal datacenter en daarna vervolgens weer wordt gerouteerd naar de cloud. In dergelijke gevallen kunnen de kosten van bandbreedte extreem hoog oplopen. Als een organisatie voor SD-WAN kiest, kan het de softwaremogelijkheden gebruiken om het meest optimale of het meest kosteneffectieve route te kiezen. Omdat veel bedrijven tegenwoordig bijvoorbeeld Software-as-a-Service (SaaS) gebaseerde toepassingen gebruiken, kan een SD-WAN alle SaaS-gerelateerde datatransmissie in plaats van deze naar het datacenter en de cloud rechtstreeks naar de cloud routeren Dit beperkt de hoeveelheid gebruikte bandbreedte terwijl het tegelijkertijd de latency vermindert.

In moderne netwerken stellen verschillende toepassingen eigen eisen als het gaat om vereiste breedte. Voor verschillende toepassingen zoals videoconferentietoepassingen of bedrijfstoepassingen zoals Enterprise Resource Planning (ERP) kunnen regels en bandbreedtedrempels worden ingesteld. Met SD-WAN’s kunnen bedrijven beleidsregels instellen voor het prioriteren en het garanderen van minimale bandbreedte, wat helpt bij het waarborgen van de uitvoering vna de services in een multicloud-ecosysteem. Omdat SD-WAN’s de kwaliteit van het netwerk kunnen meten zijn ze bovendien zeer geschikt voor het moderniseren van het netwerk, omdat ze het netwerk kunnen monitoren op basis van factoren als latency en packet loss. Ondernemingen kunnen ook profiteren van de flexibiliteit van het gebruik van verschillende connectiviteitsmedia, aangezien de basisarchitectuur van SD-WAN transportdienst agnostisch is. Ondernemingen kunnen de migratie naar SD-WAN gebruiken als een grote kans om hun netwerk te updaten. Als het geval van managed SD-WAN vervallen de arbeidsintensieve elementen en onzekerheden en komt het beheer in de bekwame handen van toegewijde professionals die met hun opleiding en ervaring in staat zijn om een optimaal presterend SD-WAN-netwerk te ontwerpen en te onderhouden.

4.  Automatisering voor prestaties

Met de toenemende digitalisering zijn de eisen aan het netwerk exponentieel toegenomen. Automatisering kan een grote rol spelen bij het verbeteren van de prestaties van het netwerk zonder veel menselijke interventie. We gebruiken de immense kracht van AIOps en voorspellende netwerkanalyses om 95% van de problemen proactief op te sporen en ondernemingen te waarschuwen voordat ze het functioneren van het bedrijf beïnvloeden. Proactief gepland onderhoud van netwerken kan ondernemingen helpen om proactief problemen op te lossen voordat er sprake is van mogelijke prestatievermindering, zoals uitval of congestie. Automatisering kan ondernemingen helpen om resources on demand beschikbaar te stellen, waarbij resources automatisch worden toegewezen en niet-toegewezen op basis van de vraag.

Het uiteindelijke doel is te komen tot autonome netwerken door de mogelijkheid om automatisch te monitoren, analyseren, controleren en herstellen. De meeste bedrijven hebben vandaag niet de mogelijkheid om hun netwerk te moderniseren. In dergelijke gevallen is het raadzaam om de hulp in te roepen van een Managed Service Provider (MSP) die ondernemingen kan helpen bij de architectuur van het netwerk en het ontwerp ervan rekening houdend met de prestatie- en toegankelijkheidseisen voor het leveren van een uitzonderlijke ervaring voor alle lokale en externe gebruikers. Idealiter zouden bedrijven moeten kiezen voor MSP’s die de capaciteit en de infrastructuur hebben om high-speed cloudconnectiviteit te bieden. Dit moet goed worden ondersteund door automatisering, AIOps, analyse- en rapportagemogelijkheden.

Concluderend kunnen we zeggen dat de COVID-19-pandemie de aanzet heeft gegeven tot een nieuwe visie op en modernisering van het netwerk voor het tijdperk waarin de cloud een centrale rol speelt. Het netwerk moet voldoen aan alle huidige en toekomstige eisen die nodig zijn om te kunnen concurreren in een digitale wereld.

Manoj Chitgopeker, Vice President – Managed Network & Collaboration Services bij NTT

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in