Home Cloud Netwerktransformatie van levensbelang voor banken

Netwerktransformatie van levensbelang voor banken

87
sdn

Banken en andere financiële instellingen moeten hun klanten goede oplossingen bieden voor mobiel bankieren. Dit is geen optioneel punt van aandacht. Het is een kwestie van ‘pompen of verzuipen’. Anders kunnen ze bestaande klanten niet behouden en geen nieuwe klanten aantrekken. In dit digitale tijdperk zijn klanten gewend geraakt aan een ‘mobile first’-aanpak. Dat geldt ook voor internetbankieren. Banken staan daarmee voor de opgave om ruimte te bieden aan de groeiende, door apps aangedreven economie.

Cloud-applicaties zijn het middel bij uitstek. Zij stellen financiële instellingen in staat om te voldoen aan de verwachtingen van hun klanten. Met cloud-applicaties kunnen zij diensten leveren op uiteenlopende locaties en apparaten. Klanten maken tegenwoordig regelmatig gebruik van apps om hun saldo te raadplegen en hun bankrekening te beheren. Zelfs om leningen aan te vragen. Maar voor efficiënt presterende apps en een boeiende gebruikservaring is het cruciaal om voor snelheid, beveiliging en betrouwbaarheid te zorgen.

Een krachtig netwerk voor moderne apps

Traditionele netwerken functioneerden prima toen de markt minder dynamische eisen aan bedrijven stelde. Tegenwoordig moeten organisaties echter veel innovatiever en flexibeler te werk gaan. De meeste netwerken bieden geen ondersteuning voor het snel opschalen van applicaties, iets wat in deze tijd cruciaal is. Dit kan leiden tot langdurige en pijnlijke implementatiecycli. En aangezien moderne cloud-applicaties buiten het traditionele interne netwerk worden gehost, is een optimaal flexibel netwerkmodel nodig.

Het antwoord op deze problemen schuilt in Software Defined Networking (SDN)-architecturen. Denk bijvoorbeeld aan software-defined wide area networks (SD-WAN). Deze helpen bedrijven om hun fysieke netwerk om te vormen tot een virtueel netwerk dat on demand connectiviteit kan bieden. SDN-architecturen maken de netwerken van banken flexibeler, sneller en veerkrachtiger dan ooit. Ze geven cloud-diensten een boost, zodat klanten profiteren van een vlekkeloze gebruikservaring.

Een SDN past zich automatisch aan pieken in het dataverkeer aan, zodat er geen sprake is van slechtere prestaties. Dit geldt voor snellere overdracht van mobiele betalingen, minimale netwerkvertragingen tijdens creditcard-verwerkingen of nieuwe augmented reality- en virtual reality-applicaties. Omdat deze technologieën niet op hardware zijn gebaseerd, maar door software worden gerealiseerd, kan het netwerk zich automatisch aanpassen aan wisselende netwerkvolumes. Zo kan het netwerk van een bank de capaciteit automatisch aanpassen aan perioden waarin sprake is van intensief verkeer, zoals de eerste vijf dagen van de maand waarop de meeste mensen hun huur of hypotheek betalen.

Boost van netwerksnelheid

SDN kunnen daarnaast ondersteuning bieden voor intensiever netwerkverkeer binnen bankfilialen. Essentiële processen zoals bankoverschrijvingen en updates van bankrekeningen blijven daardoor in de lucht en worden niet vertraagd. Als een boost van de netwerksnelheid of bandbreedte nodig is, hoeven banken niet langer te wachten totdat een technicus op locatie komt om de hardware te optimaliseren, iets wat dagen of zelfs weken kan duren. In plaats daarvan zorgt de intelligente automatiseringsfunctionaliteit in het netwerk ervoor dat de belangrijkste applicaties prioriteit krijgen. Dit voorkomt netwerkopstoppingen en draagt bij aan een flexibeler en veerkrachtiger netwerk.

Deze intelligente automatisering maakt het ook mogelijk om netwerken door software-updates bij te werken en te optimaliseren. Hierdoor zijn er minder complexe hardware-upgrades nodig en kan er ondersteuning worden geboden voor geavanceerde toepassingen. Deze flexibele architectuur stelt banken daarnaast in staat om effectief te reageren op geavanceerde malware-aanvallen en om krachtige beveiligingsmaatregelen te treffen die de bankgegevens en bedrijfsactiva op netwerkniveau beschermen.

Succesvolle netwerktransformatie

Voordat financiële instellingen hun netwerken moderniseren met behulp van SDN is het belangrijk dat ze heldere doelen definiëren. Dit stelt hen in staat om de eisen op duidelijke wijze aan de ICT-afdeling te communiceren. En voor een juiste afstemming te zorgen tussen de behoeften van de business en die van de ICT-afdeling. Het is belangrijk om op juiste wijze in de netwerkinfrastructuur te investeren. Efficiënte softwaregestuurde upgrades kunnen er namelijk voor zorgen dat moderne netwerken een stuk langer meegaan dan de netwerk-hardware die de afgelopen decennia is gebruikt.

Een gezond en veerkrachtig netwerk zorgt voor een drastische verbetering van de prestaties van cloud-technologie. Dé technologie die ondersteuning biedt voor de mobiele diensten waarvan zowel klanten als werknemers van banken inmiddels afhankelijk zijn. Investeren in netwerktransformatie is van cruciaal belang om de nieuwe manieren te ondersteunen waarop mensen hun bankzaken willen regelen. Werken aan de bank van de toekomst begint met de implementatie van een netwerk dat niet alleen ruimte biedt voor de huidige digitale dienstverlening, maar ook voor de toepassingen van morgen.

Peter Konings, Director Products EMEA bij Verizon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here