Er komen grote veranderingen aan voor de Europese markt voor refurbished elektronica, een belangrijk onderdeel van de circulaire economie. Nieuwe wetgeving, zoals right to repair en de introductie van een gestandaardiseerde USB-C oplaadconnector, kan een enorme impact hebben op de beschikbaarheid en bruikbaarheid van refurbished apparaten, en daarmee op de toekomst van deze markt. Meer dan 50 organisaties, waaronder Swappie, hebben de Europese Unie gevraagd om in de komende wetgeving een duidelijk onderscheid te maken tussen nieuwe en refurbished apparaten. Het hoofddoel is ervoor te zorgen dat de nieuwe regels de beschikbaarheid van refurbished apparaten niet in de weg staan, maar juist de duurzaamheid in de technologiesector bevorderen.
In 2024 is de markt voor tweedehands apparaten 15 miljard euro waard en daarvan is 10% afkomstig van de verkoop van refurbished apparaten. Volgens onderzoeken bewaart 67% van de gebruikers hun oude, ongebruikte telefoons, wat betekent dat er alleen al in Europa ongeveer 700 miljoen ongebruikte smartphones zijn. Slechts 33% van deze apparaten wordt verkocht of doorgegeven voor verder gebruik, wat een aanzienlijke belasting vormt voor het milieu. Toch biedt de introductie van nieuwe smartphones, zoals de iPhone 16 vorige week, ook nieuwe kansen voor de refurbished markt. Het is een moment dat consumenten oudere toestellen van de hand doen, die vervolgens kunnen worden doorgegeven waardoor de levenscyclus wordt verlengd.
Right to repair en eerlijke toegang tot reserveonderdelen
De Europese Unie wil duurzaamheid bevorderen en elektronisch afval verminderen door wetgeving aan te nemen die ervoor zorgt dat consumenten het recht hebben op reparatie. Het doel is om consumenten eenvoudig toegang te bieden tot reserveonderdelen en reparaties, waardoor de levensduur van elektronica wordt verlengd en hun ecologische voetafdruk wordt verkleind. Elk jaar worden er wereldwijd meer dan 1 miljard nieuwe smartphones verkocht, wat bijdraagt aan de enorme hoeveelheid elektronisch afval – de snelst groeiende afvalcategorie wereldwijd. Swappie, een Europees platform voor het kopen en verkopen van refurbished smartphones, benadrukt dat het daadwerkelijk realiseren van right to repair afhangt van eerlijke toegang tot essentiële resources zoals reserveonderdelen en de technische documenten die nodig zijn voor reparaties. “Right to repair moet verplichte en gelijke toegang garanderen tot kwalitatieve reserveonderdelen en reparatiehandleidingen voor iedereen in de markt”, zegt Jori Ahvonen, Chief Technology Officer bij Swappie. “Zonder deze belangrijke resources blijven onafhankelijke refurbishers in het nadeel ten opzichte van originele fabrikanten, wat de groei van de markt voor refurbished apparaten belemmert.”
USB-C: Een uitdaging voor de markt van refurbished smartphones
De invoering van een uniforme USB-C oplaadstandaard in de Europese Unie, die op 28 december 2024 van kracht wordt, heeft als doel om elektronisch afval te verminderen. Deze verandering zorgt echter ook voor complicaties, met name voor de markt van refurbished smartphones. De schatting is dat meer dan 60% van de gebruikte smartphones in Europa niet compatibel zal zijn met de nieuwe standaard als deze wetgeving is geïmplementeerd. Als ze niet de vereiste aansluitpoort hebben dan kan dit de beschikbaarheid van deze apparaten aanzienlijk beperken, waardoor consumenten in plaats daarvan nieuwe apparaten gaan kopen.
De toekomst van de circulaire economie in Europa
Tegen 2025 zullen naar verwachting meer dan 41 miljard slimme apparaten online verbonden zijn en smartphones maken hier een aanzienlijk deel van uit. Dit benadrukt het belang van het ontwikkelen van de markt voor refurbished apparaten, die het potentieel heeft om elektronisch afval in Europa aanzienlijk te verminderen. In 2022 alleen al produceerde de EU 5 miljoen ton elektronisch afval. Om het volledige potentieel van de markt voor refurbished apparaten te realiseren en bij te dragen aan duurzame ontwikkeling, is het essentieel dat nieuwe Europese wetgeving rekening houdt met de specifieke karakteristieken van refurbished apparaten en eerlijke voorwaarden voor alle stakeholders ondersteunt. Als reactie op deze veranderingen heeft Swappie een whitepaper uitgebracht dat de belangrijkste voorstellen voor oplossingen aandraagt, met als titel ‘Let’s Make Refurbished Mainstream: Our Vision for Europe’s Secondhand Smartphone Market’. Het document richt zich op het verbeteren van het ontwerp en de repareerbaarheid van apparaten, het vergroten van het bewustzijn van refurbished producten en het versterken van regelgevende kaders, waaronder right to repair en eerlijke concurrentie.
“Ons doel is om een markt voor refurbished apparaten te creëren die niet alleen bijdraagt aan duurzaamheid, maar ook economische eerlijkheid en innovatie ondersteunt”, zegt Jori Ahvonen. “We zijn vastbesloten om onze inspanningen voort te zetten om de voordelen van refurbished elektronica voor iedereen te maximaliseren.”
Impact voor het milieu en de economie
Refurbished apparaten zijn een milieuvriendelijk alternatief voor nieuwe producten. De productie van nieuwe smartphones is verantwoordelijk voor 85% van hun totale CO2-voetafdruk, wat neerkomt op ongeveer 80 kg CO2-uitstoot per apparaat. Door een refurbished smartphone te kopen, kan deze uitstoot tot 78% verminderen en het draagt bij aan de vermindering van elektronisch afval, dat in Europa in 2022 62 miljoen ton bedroeg. Swappie en andere spelers in de markt streven ernaar om het bewustzijn van de voordelen van refurbished apparaten te vergroten en de circulaire economie te ondersteunen. Een belangrijk onderdeel van deze inspanning is het voorlichten van consumenten over de voordelen van reparaties en het hergebruik van apparaten. Momenteel wordt slechts 25% van de gebruikte telefoons in Europa gerecycled of doorverkocht, wat betekent dat miljoenen potentieel herbruikbare apparaten ongebruikt blijven.