Home Innovatie & Strategie 3D-printen biedt kansen voor MKB-ondernemers

3D-printen biedt kansen voor MKB-ondernemers

285

De hype rond 3D-printen lijkt weer overgewaaid. De verwachtingen waren hoger dan realistisch haalbaar is. Zoals Pete Basiliere van Gartner zegt: het is niet zo dat je met een en dezelfde 3D-printer ’s morgens een schaakset maakt en ’s avonds pasta. Wat is dan wel een realistische toepassing van 3D-printen in de zakelijke markt? Dat is wellicht een dienst rond de 3D-printer zelf.

Even leek de hele wereld te draaien rond het printen van objecten. Bijna dagelijks zagen we hoeveel leuke en unieke dingen je kunt maken met 3D-printen. Veel mensen stonden al in de startblokken om een 3D-printer aan te schaffen. Toen bleek dat deze machines nog nauwelijks te krijgen zijn en dat zij enorm duur zijn. Bovendien blijken de toepassingen beperkt, waardoor de machine over het algemeen alleen maar stof vergaart. Dat maakt de investering voor MKB-ers niet erg rendabel.

Leuk 3D-printen

In fabrieken en voor medische toepassingen is 3D-printen al heel normaal. Bij Tech Republic vind je veel leuke voorbeelden van 3D-printen in de dagelijkse praktijk. 3D-printen heeft dan ook een serieuze toekomst, niet voor niets opent 3D-printerfabrikant Shapeways, een nieuwe fabriek in Eindhoven. Op een locatie waar vroeger de DAFjes gemaakt werden, rollen binnenkort 3D-printers van de band.

Maar wat moet de gemiddelde MKB-er nu met een 3D-printer? Natuurlijk zijn er ook kleine bedrijven waar de 3D-printer dagelijks staat te snorren. Voor technici, architecten en edelsmeden is 3D-printen het logische vervolg op het grafische CAD/CAM 3D-ontwerp. Voor de meeste MKB-ers blijven de mogelijkheden van 3D-printen echter steken op het vervangen van kleine of kapotte onderdelen in machines en meubilair. Ook het creëren van unieke relatiegeschenken is grappig en aantrekkelijk. Maar de kosten van deze 3D-printen zullen de baten waarschijnlijk niet waard zijn.

De meeste MKB-ers maken geen producten. Vooral in Nederland zijn veel MKB-bedrijven dienstverleners. Juist in de diensten liggen de kansen van 3D-printen. 3D-printen maakt namelijk het snel, dichtbij en op maat produceren mogelijk van objecten voor bedrijven zonder 3D-printer. Hoewel de printers relatief betaalbaar worden, geldt: hoe complexer het ontwerp, hoe kostbaarder het 3D-printen en de supplies zijn. Die investering is niet rendabel voor elke edelsmid, architect of iemand die af en toe een prototype maakt.

In de consumentenmarkt zet de HEMA voorzichtige stappen naar een dienstenmodel rond 3D-printen. Consument kunnen 3D-voorwerpen online insturen, laten printen en vervolgens in de winkel ophalen. Een slimme ondernemer zou dit voorbeeld kunnen volgen door 3D-printen aan te bieden aan andere ondernemers in de buurt. Dat is precies wat de Amerikaanse architect Dave Thorsen deed. Hij leaset een machine van 22.000 dollar voor 400 dollar per maand. Vervolgens stelt hij 3D-printen beschikbaar voor zijn buren. Zijn eerste klant kwam op een woensdagmiddag binnen met een USB-stick met daarop een product dat hij dringend nodig had. Het onderdeel lag de volgende ochtend klaar. Normaal gesproken had dit twee weken geduurd. De klant kwam de week daarna terug met nog zes ontwerpen. Zo kan 3D-printen inkomsten genereren voor MKB-bedrijven en de dienst past bovendien helemaal in de huidige trend van de deeleconomie.

Dik Graaff, algemeen directeur Buyitdirect.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in