Home Data & Storage Wat nou, SD-WAN?

Wat nou, SD-WAN?

1589
dainamics

Bedrijven jagen steeds meer data over hun netwerken. Het beheer van dat verkeer wordt almaar complexer. Voor de optimalisatie van die datastromen zijn allerlei slimme apparaten beschikbaar. Maar het kan veel intelligenter. Met SD-WAN.

Ben je al een beetje bekend met SD-WAN? SD-WAN staat voor software defined networking in een wide area network. Het betekent, heel in het kort, dat het beheer van netwerkverkeer in een groot netwerk, losgetrokken wordt van de hardware. Die virtualisatie van netwerkoplossingen heeft serieuze voordelen. Management wordt bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger. De toepassing van SD-WAN technologie stelt je in staat slim gebruik te maken van aanwezige WAN verbindingen. Denk aan MPLS, breedband internet of 4G. Op die manier wordt de beschikbare bandbreedte optimaal ingezet en kunne applicaties optimaal presteren. Bovendien gaan de kosten gewoonlijk fors omlaag. Toch bestaan er nog veel misverstanden over wat SD-WAN is, kan en doet.

SD-WAN is een ‘edge technology’

Verwarrend is soms dat er veel overeenkomsten, maar ook verschillen zijn met verwante begrippen in de WAN-wereld. Er wordt bijvoorbeeld beweerd dat SD-WAN de noodzaak voor MPLS (Multiprotocol Label Switching) wegneemt. Maar dat is niet het geval. SD-WAN is een ‘edge technology’: een slim apparaat aan de randen van je WAN dat ervoor zorgt dat de beschikbare verbindingen optimaal worden ingezet. MPLS is een oplossing die zelf voor een verbinding zorgt, met een bepaalde zekerheid en prestaties die voor sommige veeleisende toepassingen onmisbaar zijn.

Voor SD-WAN maakt het niet uit of je WAN-verbinding via 4G, breedband of MPLS loopt. Het kan het gebruik van de aanwezige verbindingen optimaliseren. Bijvoorbeeld door het verkeer intelligent te spreiden over verschillende verbindingen (load balancing). Of door dynamisch de beste verbinding te kiezen op basis van vooraf bepaalde randvoorwaarden. Maar het kan niets veranderen aan de verbinding zelf. SD-WAN kan een 4G-verbinding niet veranderen in een connectie met MPLS-kwaliteit. Het kan wel het gebruik van de MPLS-verbinding optimaliseren. Dat is fijn, want MPLS is soms nodig, maar nogal duur. Dus als je het gebruik tot een minimum kunt beperken, scheelt dat al snel mooie bedragen.

Meest optimale verbinding

SD-WAN is ook geen vervanging van WAN-optimalisatie – al lijkt het er wel veel op. WAN-optimalisatie gebruikt technieken als caching, compressie en deduplicatie om slim gebruik te maken van de beschikbare bandbreedte. SD-WAN verdeelt het netwerkverkeer intelligent over de beschikbare bandbreedte. En het kiest de meest optimale verbinding op basis van zaken als jitter, latency en packet loss. Het doel is min of meer hetzelfde, maar de twee technieken zijn vooral complementair.

Belangrijk is te onthouden dat SD-WAN geen naam is voor één oplossing of product. Er zijn allerlei software defined WAN oplossingen op de markt. De grote gemene deler is dat er gewoonlijk softwarematig meerdere oplossingen in verwerkt zijn. Interoute biedt SD-WAN bijvoorbeeld aan als onderdeel van een compleet Software Defined Networking programma, waar ook andere software defined oplossingen in zijn opgenomen zoals WAN-optimalisatie, VPN connectiviteit, IaaS en verschillende andere functies voor QoS, security, routing en virtualisatie (NFV). Samen zijn die oplossingen minimaal de helft goedkoper dan wanneer je dezelfde producten als losse hardwarecomponenten zou willen afnemen.

Lagere kosten

SD-WAN is dus niet zozeer een vervanging van allerlei bestaande WAN technieken. Het is een aanvulling, die in combinatie met WAN-optimalisatie, leidt tot lagere kosten, grotere flexibiliteit en efficiënter gebruik van beschikbare middelen, niet in de laatste plaats doordat het installatie, beheer, gebruik en onderhoud veel eenvoudiger maakt. Maar de belangrijkste winst is wellicht dat het de gebruikerservaring aanzienlijk kan verbeteren.

Ondernemingen stellen steeds hogere eisen aan dataverbindingen. Snelheid en betrouwbaarheid kunnen bepalend zijn voor het succes van nieuwe digitale diensten. In die wereld is het van belang netwerken te gebruiken die de beste gebruikerservaring kunnen garanderen. Om daar te komen is het zaak oplossingen te selecteren die je in staat stellen het gebruik van die middelen op een intelligente manier te optimaliseren. De beste manier om dat te doen is software defined. In volgende blogs laat ik graag zien wanneer SD-WAN aantrekkelijk wordt voor jouw organisatie.

Martijn ten Kate, country manager bij Interoute

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here