Home Internet NSA? PRISM? Ik heb niks te verbergen…

NSA? PRISM? Ik heb niks te verbergen…

102

“Ik maak me geen zorgen over mijn privacy,” is de veel gehoorde reactie die ik als Security specialist krijg als ik problemen rond PRISM en de NSA voorleg. Of vraag of mensen dit als bedreigend zien.

“Nee hoor, als ze daarmee terroristen kunnen pakken prima!”

Is dat wel zo? Om kort door de bocht te gaan ja, volmondig ja! Natuurlijk heeft het monitoren van internetverkeer een functie bij terrorisme bestrijding. Er zit echter een hele grote MAAR aan.

Laat mij dat uitleggen: dat veiligheidsdiensten bijzondere bevoegdheden hebben, James Bond achtige gadgets met zich meedragen, afluisteren en/of tapbevoegdheden hebben bij wettelijke toestemming én toetsing van justitie is een goede zaak. Maar vooral dat laatste, het toestemming hebben en de toetsing van activiteiten is hier de nuance die nauwelijks nog gerespecteerd wordt. In tegendeel, elk gevoel voor maatvoering ontbreekt. Als je internetknooppunten aftapt, tap je zonder selectie alles en iedereen af. Op zo’n moment is de privacy van alle gebruikers in het geding! En: alles is daarmee inzichtelijk zonder tussenkomst van een jurist, zonder enige vorm van toestemming.

Wakker worden! Uw surfgedrag 18+ is ook inzichtelijk!

Remo Hardeman, directeur Omerta Information Security

2 REACTIES

 1. Beste Remo,

  Allemaal juiste constateringen. Maar wat moeten we daarmee als we “wakker worden”? Ben je een voorstander van een digitale atoombunker voor iedereen, wil je de politieke weg bewandelen of oproepen tot protest? Met de constatering alleen wordt niemand wijzer.

  Met vriendelijke groet,
  Peter Vermeulen

 2. Beste Peter,

  Een goede vraag. Het bewust worden van de problematiek zal bijdragen aan een draagvlak.
  Zonder draagvlak zullen de overheden en de grote Tech clubs zich niets aanstellen van het gemor onder de bevolking. En zonder tegengeluid vrolijk doorgaan met het bespieden van onderdanen, en notabene klanten.
  Atoombunkers zijn als sandboxes, ze bestaan wel, maar niemend gebruikt ze. Daarintegen zijn er wel kansen voor start-ups die komen met innovatieve security oplossingen.

  Met vriendelijke groet,

  Remo Hardeman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in