Home Innovatie & Strategie Office 365 inzetten om werkdruk te verlagen? Stuur op persoonlijke behoeften en...

Office 365 inzetten om werkdruk te verlagen? Stuur op persoonlijke behoeften en beleving

259

Steeds meer organisaties stappen over naar Office 365. Vaak zonder een manier in te regelen om te meten of hun medewerkers het platform slim gebruiken. Welke productiviteitsvoordelen behaalt de organisatie met dit communicatie- en samenwerkingsplatform? Waar ligt de toegevoegde waarde? En welke training hebben medewerkers wellicht nog nodig om beter gebruik te maken van de mogelijkheden om efficiënt (samen) te werken?

Negen van de tien organisaties komen niet verder dan een introductietraining. Hierbij krijgen alle medewerkers exact dezelfde training, ongeacht hun functie en behoeften. Het gevolg is dat binnen enkele weken het actieve gebruik van nieuwe functionaliteit alweer afneemt. Dit omdat mensen terugvallen in oude gewoonten

Gelukkig zijn steeds meer bedrijven zich hier bewust van. Ik zie een duidelijk toenemende behoefte aan meetpunten rondom het gebruik van cloud productivity tools. Bedrijven willen inzicht krijgen hoe hun werknemers deze tools gebruiken en wat ze kunnen doen om het gebruik te bevorderen.

Trendlijn first-tim-use

Drie meetinstrumenten voor inzicht in adoptie nieuwe functionaliteit

Gelukkig onderkent Microsoft dit ook. Zij investeren daarom aanzienlijk in nieuwe analytische functionaliteit om het gebruik te meten. Dit is een enorme stap voorwaarts om inzicht te krijgen hoe een organisatie de verschillende functies voor samenwerken, kennisdelen en communiceren gebruikt. Office 365-klanten hebben, afhankelijk van hun licentie, nu drie meetinstrumenten beschikbaar:

  1. My Analytics: voor persoonlijk inzicht in werkstijl en persoonlijke effectiviteit.
  2. Adoption Dashboards: voor inzicht in het gebruik van de diverse Office 365 -onderdelen binnen de gehele organisatie.
  3. Workplace Analytics: voor inzicht in specifiek gebruik en gedrag. Door machine learning en aggregatie van data uit My Analytics en de Adoption Pack geeft deze functie inzicht in gedrag en gebruik op organisatieniveau. Deze data wordt zelfs via een benchmark vergeleken met gemiddelde KPI’s uit de branche.

Deze tools bevatten kennen veel meetpunten en leveren dus veel data op. Helaas is deze data nog erg versnipperd en lastig benaderbaar. Je krijgt grafieken zoals in bovenstaand plaatje. Het is lastig om deze te vertalen naar concrete acties om de adoptie te verbeteren.

Meet ook de beleving van de gebruiker

Maar bovenal zeggen data alleen niets als je geen meetlat hebt met ambitie en context. Daarom ontbreekt er volgens mij dan ook nog één belangrijk meetinstrument: een tool die iets zegt over de behoeften en beleving van de medewerkers. Want alle meetinstrumenten die Microsoft aanlevert, meten vanuit de applicatie. Wat je mist, is het inzicht en de beleving vanuit de gebruiker: hoeveel tijd maakt hij gebruik van onderdelen en hoe belangrijk vindt hij deze onderdelen in zijn werk?

Daarom hebben wij de Productivity Index Scan ontwikkeld. Deze scan geeft inzicht; voor alle medewerkers persoonlijk en voor de organisatie als geheel. We benchmarken de cijfers tegen het industriegemiddelde, om zo inzicht te geven hoe jouw organisatie en medewerkers presteren ten opzichte van andere bedrijven in jouw industrie. Deze productiviteitsbeleving geeft – gecombineerd met de organisatieambitie om een bepaald gebruiksniveau te realiseren – tools om echt te kunnen sturen op de adoptie.

Behoeften medewerkers centraal

Als je op deze manier meet, ga je niet meer af op gemiddelde adoptiecijfers voor alle medewerkers, maar op de behoeften van elke individuele medewerker in zijn of haar functie. Immers, een financieel medewerker in een thuiszorgorganisatie zal andere behoeften hebben dan een wijkverpleegkundige. Hun functies verschillen wezenlijk en daarmee ook hun behoefte aan bepaalde functionaliteiten. Voor kantoormedewerkers is e-mail vrijwel altijd de belangrijkste tool, maar voor een wijkverpleegkundige niet. Zij heeft waarschijnlijk meer behoefte aan functionaliteit waarbij ze op afstand een collega of arts kan laten meekijken naar een situatie bij een cliënt waar ze over twijfelt. Bijvoorbeeld bij een wond die niet goed geneest. Het is van wezenlijk belang deze verschillen in functies mee te nemen in de metingen.

De Productivity Index Scan biedt de context om de data vanuit de Microsoft-tools en -dashboards beter te interpreteren en om vast te stellen bij welke onderdelen aandacht voor adoptie nodig of gewenst is. Niet alleen om vast te stellen welke tools daadwerkelijk gebruikt worden, maar omdat de gebruiker hier daadwerkelijk een voordeel bij heeft.

Neem de regie bij verbeteren productiviteit

Iedere organisatie wil graag de productiviteit van haar medewerkers verhogen en de ervaren werkdruk verlagen. Office 365 kan daar een bijdrage aan leveren, maar alleen als de behoeften van medewerkers centraal staan. Want pas als je weet tegen welke knelpunten iemand in zijn of haar werk aanloopt, weet je wat je kunt doen om deze weg te nemen. Alles draait om een effectieve tijdsbesteding. En dus moet je achterhalen wat voor een specifieke medewerker een effectieve tijdsbesteding is. Alleen dan kun je in de dashboards van Microsoft analyseren waar verbetermogelijkheden liggen.

Dat is wat ik versta onder regie nemen. Als Office 365-regisseur help ik organisaties om zelf in regie te komen op hun data. Op basis van welke ijkpunten kun je meten waar verbetermogelijkheden liggen voor de medewerkers in jouw organisatie? Ik help organisaties met het inrichten van de meettools en bij het bedenken van acties en leerprogramma’s die de adoptie van bepaalde functionaliteit bij bepaalde medewerkers kunnen stimuleren. Hierdoor worden mensen productiever, maar zullen ze ook als team beter samenwerken, zodat uiteindelijk de hele organisatie effectiever en efficiënter (samen)werkt.

Wil je weten hoe? Ik organiseer binnenkort een vrijblijvende kennissessie waar ik mijn ervaringen, inzichten en tools graag deel. Deze vindt plaats op vrijdag 24 november van 2 tot 4 in Helvoirt bij Den Bosch.

Lees hier het programma:  https://meermet.salves.nl/microsoft/kennissessies/. Je kunt je inschrijven op de website, maar je mag mij natuurlijk ook een mailtje sturen.

Kees Koertshuis, regisseur Office 365 bij Salves, kees.koertshuis@salves.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in