Home Ondernemen & Business Office 365: meer dan een vinkje alleen

Office 365: meer dan een vinkje alleen

85

Tegenwoordig is het o zo makkelijk om een clouddienst af te nemen. Daarbij gaan resellers en bedrijven vaak voorbij aan het grote aantal zaken dat ze moeten afstemmen voor de migratie.

Neem Office 365, daar beginnen de keuzemogelijkheden al vanaf de het begin. Kies je voor een ‘cloud only’-omgeving of ga je voor een coexistence-omgeving? Cloud only is de meest simpele vorm, waarbij leverancier en klant alleen rekening hoeven te houden met de inrichting van Office 365. Het gaat dan voornamelijk om het regelen van de licenties van Exchange Online, SharePoint Online en Lync.

Kiest een bedrijf voor een coexistence-omgeving dan worden de keuzes complexer. Wil een bedrijf zijn Active Directory synchroniseren met de cloud via Azure Active Directory Synchronisation (AADSync)? Kiest de klant voor AADSync, dan zijn de volgende vragen: wilt u synchroniseren met of zonder password en wilt u wachtwoorden wijzigen vanuit de cloud? Wachtwoorden synchroniseren met de cloud betekent vaak geen federatie met Office 365 door middel van ADFS. Let wel: het één sluit het ander niet uit. Een federatie en wachtwoorden synchroniseren als back-up-authenticatiemethode gaan prima samen.

Hybride
Tijdens de inrichting van Office 365 moeten bedrijven bepalen of ze gebruik willen maken van een Exchange Hybrid Deployment. Is het antwoord ja, dan moet AADSync het recht krijgen om een aantal Exchange Online-attributen terug te schrijven naar de lokale Active Directory. De ervaring leert dat bedrijven meestal kiezen voor één on-premise Exchange-server. De reden hiervoor is het provisionen van gebruikers en mailboxen samen met AADSync. Gebeurt dit niet, dan moet de beheerder handmatig attributen toevoegen en synchroniseren met de cloud.
Ook SharePoint en Lync zijn geheel vanuit de cloud af te nemen en beschikbaar in een hybride vorm. Denk bijvoorbeeld aan data die niet bij derden mag staan (SharePoint on-premise) of een integratie met een lokale PBX-telefooncentrale (Lync on-premise).

Vinkje
Office 365 is geen eenvoudige ‘one size fits all’-omgeving. Leverancier en klant moeten keuzes maken. Elke uitrol naar Office 365 is maatwerk, omdat elk bedrijf andere wensen en behoeften heeft. Nu is deze blog te kort om alle keuzes en implicaties uit te werken. Neem daarom iemand in de arm die bekend is met de implementatie van Office 365. Een vinkje bij de verkeerde optie zetten gebeurt sneller dan je denkt.

John Lodewijks, Consultant Salves

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in