Home Ondernemen & Business Hoe ga je met zakelijke e-waste om?

Hoe ga je met zakelijke e-waste om?

246

Van kleine mkb’ers tot grote multinationals, elk bedrijf draait voor een belangrijk deel op hardware. Desktops, laptops, printers en smartphones zijn nu eenmaal onmisbaar op bijna elke afdeling. Maar er komt een moment dat ze aan vervanging toe zijn. En dan is de vraag: hoe ga je met deze zakelijke e-waste om?

Wat is e-waste?

Precies, laten we eerst maar eens met die vraag beginnen. Simpel gezegd is e-waste elektronisch afval. Denk aan defecte apparaten of oude hardware die niet meer gebruikt wordt. Deze zitten vol materialen en stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Zoals chroom, lood, kwik en kunststoffen.

Dat je die oude apparaten niet zomaar bij het afval gooit snapt iedereen. Ook de mogelijkheden om dit verantwoord af te laten voeren zijn vaak wel bekend. Maar eigenlijk kun je nog veel slimmer met deze e-waste omgaan.

Hoe? Dat leggen we uit in 5 tips.

1. Overstappen op refurbished hardware

Waarom zou je pas over het milieu nadenken op het moment dat je een apparaat weggooit? Juist door aan het begin al verantwoorde keuzes te maken is je impact het grootst. Kijk daarom eens naar de mogelijkheden van refurbished hardwarevoordat je nieuwe apparatuur aanschaft.

Deze apparaten zijn zorgvuldig gerepareerd en gereinigd en kunnen zo direct weer het kantoor in. Je geeft hardware op die manier een tweede leven, wat direct een positieve invloed heeft op je zakelijke e-waste.

2. Je huidige apparatuur upgraden

Wat doe je als oude hardware niet meer voldoet aan de moderne eisen? Nieuwe apparatuur kopen is een optie, maar vaak kun je oude hardware nog prima upgraden.

Dat levert twee voordelen op. Ten eerste bespaar je flink ten opzichte van de kosten van nieuwe hardware. Daarnaast voorkom je dat de oude apparatuur als e-waste afgevoerd moet worden.

3. Investeren in duurzame hardware

Soms is het toch echt nodig om nieuwe hardwareaan te schaffen. Maar ook dan kun je stappen ondernemen om je e-waste te beperken. Het belangrijkste hierbij is om te letten op de duurzaamheid van een product.

Dat betekent vaak een hogere aanschafprijs. Maar deze hardware gaat vaak ook langer mee. Een goedkoper apparaat moet vaak weer eerder vervangen worden. Dat levert uiteindelijk meer kosten op en zorgt voor meer e-waste.

4. Hardware doneren aan een goed doel

Dat bepaalde hardware binnen jouw bedrijf niet meer gebruikt wordt, betekent niet dat deze helemaal waardeloos is geworden. Vanuit MVO-oogpunt is het dan een interessante optie om de hardware te doneren aan een goed doel.

Alle aanwezige data wordt dan zorgvuldig verwijderd en de hardware wordt vanaf je locatie afgevoerd. De restwaarde die deze apparatuur nog heeft wordt vervolgens gedoneerd aan een goed doel.

5. Hardware laten afvoeren

In het uiterste geval blijft er na voorgaande opties toch nog hardware over die niet meer gebruikt kan worden. Dan is het natuurlijk belangrijk dat je deze verantwoord laat afvoeren.

Hierbij worden alle materialen zorgvuldig gescheiden, zodat deze daarna gerecycled kunnen worden. Onderdelen die bij het demonteren nog intact blijken te zijn kunnen weer gebruikt worden voor reparaties.

Nog meer ideeën naast deze tips? Laat het vooral weten in een reactie onder dit artikel! Zo zorgen we er samen voor dat we zakelijke e-waste nog verder terugdringen.

Jan-Dirk Krispijn, Partner NEG IT-Solutions

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in